Yunus Emre Enstitüsü'nden Türkçe öğrenmek isteyen özel gereksinimli bireylere yönelik proje

YEE, Türkçenin yabancı dil olarak öğretimi alanında ulusal ve uluslararası standartların geliştirilmesine ve uluslararası öğrenci hareketliliğine katkı sağlayacak ‘Türkçeyi Yabancı İkinci Dil Olarak Öğrenen, Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Projeler’ destek programına başvurular başladı.

Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretimi alanının ihtiyaçlarını ve sorunlarını belirleyerek projeler geliştirebilme amacıyla üniversitelerin Türkçe öğretim merkezlerine yönelik Yunus Emre Vakfı Proje Destek Programı’nı hayata geçirdi. Her bir projenin, Türkçe'nin yabancı dil olarak öğretimi alanında ulusal ve uluslararası standartların geliştirilmesine ve uluslararası öğrenci hareketliliğine katkı sağlamayı amaçlayan enstitü, Türkçe öğrenen yabancı engelli öğrencileri göz ardı etmeyerek ilk proje çağrısını ‘Türkçe'yi Yabancı İkinci Dil Olarak Öğrenen, Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Projeler’ başlığıyla duyurdu. Proje başvuruları, 29 Nisan-12 Mayıs tarihleri arasında kabul edilecek.

‘YETİŞMİŞ İNSAN KAYNAĞINI VERİMLİ KULLANMAYI AMAÇLIYORUZ’

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Türkçenin öğretimi sürecinde bireysel farklılıkları göz önünde bulundurarak kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda tüm bireylere dil öğrenme imkânı sunmayı önemsiyoruz. Aslında bunun ilk tohumlarını 9 Mart’ta düzenlediğimiz Türkçenin Dünyaya Açılan Kapısı-Türkçe Öğretim Merkezi Yöneticileri Koordinasyon Toplantısı’nda attık. Gün boyunca bir araya getirdiğimiz 100’den fazla üniversitenin Türkçe Öğretim Merkezi yöneticileri ile alanımızın eksikliklerini tartıştık. Toplantının yanı sıra, proje ilanına çıkmadan önce yaptığımız saha araştırmaları doğrultusunda, Türkçeyi yabancı ikinci dil olarak öğrenen engelli bireylerin dil öğrenme süreçlerini kolaylaştıracak ve kendilerine destek olacak materyallerin eksik olduğunu gördük. Türkçenin tüm bireyler için erişilebilir olması amacıyla çıktığımız bu yolda, Türkçe öğrenen engelli bireyleri ihmal etmeyerek ilanımıza çıktık. Üniversitelerin Türkçe öğretim merkezlerinden, konuya ilgi duyan bilim insanlarından ve ilgili Sivil Toplum Kuruluşları’ndan (STK) başvuru bekliyoruz. Elde edeceğimiz nitelikli ürünlerle bu alandaki eksikliklerin büyük çoğunluğunu gidereceğimizi düşünüyorum. Proje destekleriyle uluslararası alanda Türkçenin öğretimi ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmayı, ihtiyaç duyulan konularda materyaller üretmeyi ve yetişmiş insan kaynağını verimli kullanmayı amaçlıyoruz. Bu sayede çok yönlü gelişmeye zemin hazırlayacağımızı düşünüyorum” dedi.

Yunus Emre Vakfı Proje Destek Programı’na başvurular 12 Mayıs tarihine kadar kabul edilecek.

DHA

Uğur Dündar'ın 'babalık' davasında karar çıktı Özcan Deniz'den flaş Mert Yazıcıoğlu atağı Hadise ve Şenol Sönmez galada aşk görüntüleri sergiledi: Aşkları nasıl başladı? Seda Bakan'dan film galasında Tuba Büyüküstün'e gönderme Dolandırıcıların yeni hedefi ressam Bedri Baykam oldu Hadise sarı saçlarından vazgeçti