Ankara'dan geriye kalan acı hikayeler!

Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısında yaşamını yitirenlerden geriye yürek burkan detaylar kaldı. Türkiye’nin neredeyse her bölgesindeki cenaze törenlerinde aileler tabutlara sarılarak ağıtlar yakıp feryat etti...

Ankara'dan geriye kalan acı hikayeler!
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu ve Ünal Çam'ın haberine göre Filistin’de İsrail ablukasından kaçıp Türkiye’ye gelerek Antakya’dan yaşamaya başlayan Filistinli Ahmet Alkhadi’de barış mitingi için Ankara’ya geldi. Halk Evleri korteji ile mitingine katılan Alkhadi, patlamanın ardından olay yerinde hayatını kaybetti. Alkhadi’nin ölüm haberi üzerine arkadaşları, “Gazze’de ölmedi burada öldü. Ailesine ne diyeceğiz” diyerek isyan etti. Alkhadi’nin Filistin’de yaşayan ailesi cenazeyi almak için Türkiye’ye gelmek istedi. Ancak Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te yaşanan çatışmalar nedeni sınır kapıları kapatıldığı için aile Türkiye’ye gelemedi.

Çocuğuna doyamadı

Bazı arkadaşlarının toplanma yerine gelmeyeceğini, doğrudan miting alanına gideceklerini söylemelerine rağmen, “Ben kortejle yürüyerek geleceğim” diyen 32 yaşındaki Avukat Uygar Coşgun da patlamada hayatını kaybetti. 2 yaşında Sarp isimli bir çocuğu da bulunan ve eşi de kendisi gibi genç bir avukat olan Coşgun’un teşhisini dedesi yaptı. Avukat arkadaşları, gözyaşlarına boğuldu.

Patlamada Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyeleri makinist Bilgen Parlak, makinist Yılmaz Elmascan ve 1 yıl önce evlendiği eşi öğretmen Gülhan Karlı Elmascan, Emek Partisi üyesi Şebnem Yurtman ve HDP üyesi Hacı Mehmet Şah hayatını kaybetti. 24 yaşındaki HDP Tokat il saymanı Muhammet Zakir Karabulut da katliamda yaşamını yitirdi.

Barış annesiydi

Patlamanın ardından yaşamını yitirdiği açıklanan ilk isim Meryem Bulut oldu. 70 yaşındaki HDP Şişli yönetim kurulu yedek üyesi Meryem Bulut, Barış Anneleri’nden biriydi. Bulut, Batman’ın Kozluklu köyünde doğmuş, İstanbul Okmeydanı’nda oturuyordu. Bulut’un 16 yaşındaki torunu YPG saflarında IŞİD ile Kobani’de savaşırken bir ay önce hayatını kaybetmişti. 6 ay önce ise Bulut’un PKK’ya katılan oğlu ölmüştü. Bulut’un da içinde bulunduğu 21 kişilik grupla yola çıktığı, bu ekipteki 5 kişi patlamada hayatını kaybetti.

Mersin Emek Gençliği üyesi ve Mersin Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğrencisi Şebnem Yurtman, EMEP Gaziantep gençlik yöneticisi Ali Deniz Uzatmaz, EMEP Uşak gençlik örgütü üyesi Gökhan Akman, EMEP üyesi Dilan Sarıkaya, EMEP Beyoğlu ilçe yöneticisi Gökmen Dalmaç, EMEP Genel Yönetim Kurulu Üyesi Korkmaz Tedik de katliamda yaşamlarını yitirdiler.

İstanbul Ümraniye’de yaşayan 47 yaşındaki Vahdettin Özgan da patlamada yaşamını yitirdi. Özgan’ın bir kızı ve bir oğlununun halen Rojava’da İŞID ile mücadele ettiği belirtildi.

11’i Malatya kafilesinden

Saldırıda en çok kaybı veren illerin başında Malatya geldi. Ölen 95 kişiden 11’nin Malatyalı olduğu ortaya çıktı. Malatya’dan mitinge 3 otobüsle giden kafilede bulunan Kasım Otur, Caberk Bakış, Eren Akın, Onur Tan, Umut Tan, Gülbahar Aydeniz, Gözde Aslan, Mehmet Ali Kılınç ve Özge Aslan’ın bombalı saldırıda yaşamlarını yitirdi. Malatya’dan giden kafilede bulunanlardan Sezen Vurmaz, Özlem Vurmaz, Mehmet Hayta ve Murat Okan Çalış’dan haber alınamıyor.

Gercüş yasta

Ankara’da patlatılan iki bombalı saldırıda yaşamını yitirenler arasında Batman’ın Gercüş İlçesi'nde oturan İbrahim Atılgan ve 9 yaşındaki oğlu Veysel Deniz Atılgan’ın da bulunduğu belirlendi. TCDD Diyarbakır Müdürlüğü’nde çalışırken 5 yıl önce tayini Ankara’ya çıkan ve barış mitingine oğlu Veysel Deniz Atılgan ile katılmak isterken bombalı saldırıda yaşamını yitiren İbrahim Atılgan için yakınları olaydan sonra Ankara’ya akın etti. Ölen baba İbrahim Atılgan ve 9 yaşındaki oğlu için Batman’ın Gercüş ilçesi yas tutuyor.

Patlamada, Aydın’dan giden gruptan 2 kişi hayatını kaybetti. Malatya’da defnedilen 19 yaşındaki Canberk Bakış’la birlikte Emek Partisi (EMEP) Aydın İl Yönetim Kurulu üyesi Ümit Kanlıoğlu’nun kızı üniversite öğrencisi 20 yaşındaki Elif Kanlıoğlu da can verdi.

4 İzmir, 4 Manisa’dan

Patlamada hayatını kaybeden 95 kişiden 4’ünün İzmirli, 4’ünün de Manisalı olduğu belirlendi.

Malatya’dan 11 CHP üyesi de katliamda yaşamını yitirdi. KESK’ten tahsis edilen otobüslerle Ankara’ya gelen ekip, CHP Gençlik Kolları Genel Merkezi’nin çağrısı üzerine saat 10.30’da gar önünde diğer illerden gelen partililerle buluşacaktı. Ankara’ya daha erken saatlerde gelen CHP’li gençler, buluşma saatinden yarım saat kadar önce alana girince, patlamanın ortasında kaldı.
HDP Giresun milletvekili adayı Abdullah Erol’un, patlamadan kısa süre önce “Miting alanına vardık” notuyla fotoğraf çektiği ortaya çıktı.

Ayakta duramadı

Mersin’den mitinge gidenlerden 7’si hayatını kaybetti. Mersin’den giden 27 otobüste bulunanlardan Gazi Güray, EMEP üyesi Şebnem Yurtman, Ali Deniz Uzatmaz, Elif Kanlıoğlu, Tarsus İlçesi’nden ise HDP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Leyla çiçek, Pir Sultan Abdal Derneği Yöneticisi Metin Peşmen ve Orhan Işıktaş da bombalı saldırıda yaşamını yitirdi. Ölen 7 kişiden 3’ünün Mersin Üniversitesi öğrencisi olduğu belirtildi.

Ankara’daki patlamada Adana’dan giden çoğu TCDD mensubu 11 kişi yaşamını yitirdi. Mitinge katılmak üzere Adana’dan otobüs ve trenlerle yola çıkan 900 kişiden bir çoğunun toplanma noktasına yakın yerde bombaların patlaması, iller arasında en çok can kaybının bu kentten olmasına yol açtı. Adana’dan giden 11 kişi, komşu illerden de en az 6 kişi öldü. Ölenlerin KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyesi TCDD çalışanları; Bilgen Parlak, Hacı Kıvrak, Nevzat Sayan, Rıdvan Akgül, Fevzi Sert, Yılmaz Elmascan ve 1 yıllık öğretmen eşi Gülhan Elmascan, Emek Partisi üyeleri Dilan Sarıkaya ve Gökhan Gökbörü, Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Yurtman ile HDP üyesi Hacı Mehmet Şah olduğu ifade edildi. Çukurova Üniversitesi arkeoloji öğrencisi Sarıkaya’nın ailesi kızlarının ölümünü TV’den öğrendi. Mitinge bir yıllık eşi Gülhan Elmascan ile katılan Yılmaz Elmascan’ın cenazeleri farklı kentlere defnedilecek. Öğretmen Gülhan Elmascan’ın Konya’nın Ereğli İlçesi, TCDD makinisti eşi Yılmaz Elmascan’ın cenazesi ise Suruç’ta toprağa verilecek.

Annesine haber verilemedi

Emek Partisi (EMEP) Çanakkale İl Başkanı 42 yaşındaki Ercan Adsız’ın da patlamada yaşamını yitirdiği ortaya çıktı. Çanakkale’de inşaat Dekorasyon işiyle uğraşan evli ve iki çocuk babası Ercan Adsız’ın patlama anında ağır yaralandığı, kaldırıldığı hastanede de kurtarılamadığı öğrenildi. Mitinge katılan eğitim-Sen Çanakkale Şube Yöneticisi öğretmen eşi Yasemin Adsız’in ise patlamadan yara almadan kurtulduğu öğrenildi.

Merkez Antakya ilçesinden Hatay Halkevi’nin organizasyonunda 2 otobüsle 100 kişi cuma gecesi Ankara’ya yola çıktı. Miting alanındaki patlama Halkevi üyesi Necla Duran yaşamını yitirdi. Duran’ın hasta olan annesine kızının ölüm haberi verilemedi.

EMEP üyesi Rizeli emekli öğretmen Osman Turan Bozacı’nın (58) ölüm haberi öğrencilerini üzdü. Bozacı’nın öğrencileri, “Canımız çok acıyor hocam” ifadelerini kullandı.

‘Türküler söyleyecekti’

Ankara’daki Barış Mitingine arkadaşları ile birlikte giden, 19 yaşındaki Dicle Deli de patlamada hayatını kaybetti. İstanbul Avcılar’dan HDP otobüsleri ile Barış Mitingi’ne giden Deli’nin son paylaşımı araçtaki ‘selfie’si oldu.

“Dicle Ankara’da halaylar çekip, barış için türküler söyleyecekti” diyen arkadaşı Damla Başpınar, ‘Barış demek için gitti. Halay çekip türkü söyleyecekti. Barış için gitti, öldü’ dedi. 2 çocuk annesi Azize Onat da İstanbul’dan Barış Mitingi için Ankaraya gidenlerdendi. Eşi Gaffar Onat ile gittiği barış mitingde yaşamını yitirdi. Ankara’ya giden diğer bir isim de 7 çocuk babası Vahdettin Özgan’dı. Selim Örs (41) de barış demek için İstanbul’dan Ankara’ya gitti. Katliamda hayatını kaybeden Sarıgül Tüylü Nurtepe Cemevi’ndeki törenle son yolculuğuna uğurlandı. Tüylü, HDP Sarıyer İlçe Teşkilatı üyesiydi.

‘Çocuk ruhluydu’

Ankara’daki katliamda hayatını kaybedenlerden biri de İstanbul Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Kadir Uyan’dı. Cumartesi günü çalışmasaydı arkadaşı Kadir ile birlikte Ankara’da barış mitinginde olacağını söyleyen Kader Mercan arkadaşını şu sözlerle anlattı: “Hayat dolu bir insandı hep bir çocuk yanı vardı. Sokakta birlikte şarkı söyleyip dans ederdik. Türkü söyler, tiyatro ile ilgilenirdi. Çocuk yürekliydi...”