Antioksidan zengini biberiye çayı!

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, biberiye yaprağının hoş kokulu, içimi güzel şifalı bitki çayı hazırlamada kullandığını belirtiyor. Sezik, hem hazımsızlığı önlemek hem de antioksidan etki için günde 2 – 3 kupa biberiye çayı içmeyi öneriyor.

Antioksidan zengini biberiye çayı!
Sözcü'de yer alan habere göre halk arasında biberiye yaprağına, şeklinden dolayı “kuşdili” isminin de verilen bitki, son yıllarda batı dillerindeki karşılığı “rozmarin” olarak da kullanılıyor.

Sezik, biberiye yaprağının kullanım şekilleri ve faydaları ile ilgili şu bilgileri veriyor; "Biberiye yaprağı çok eski devirlerden beri değişik amaçlar için kullanılmıştır, hâttâ eski Yunan’daki tıp metinlerinde hafıza kuvvetlendirici olarak kullanıldığı kayıtlıdır. Avrupa İlaç Kurumu, biberiye yaprağının hazımsızlığın belirtilerini hafifletme ve sindirim sistemindeki hafif kasılmaları giderici olarak kullanıldığını kabul eder.

Geleneksel kullanımı ise şöyle;

1-2 g. kaba parçalanmış biberiye yaprağı üzerine 150-250 ml. kaynar su ilâve edilip, 5-10 dakika kadar bekletilip süzülerek hazırlanır. Günde 2-3 defa içilebilir.”


Son yıllarda yapılan çalışmalarda antioksidanların, orta derecede enflamasyon giderici hâttâ farelerdeki tümörlerin büyümesini yavaşlatıcı etkilerinin olduğu bulundu. Özütleri sentetik antioksidanla mukayese edilebilir derecede yüksek antioksidan etkiye sahip. Antioksidan etki, biberiyenin yapısında bulunan karnasol ve karnosik asit adlı maddelerden dolayı. Bu maddeler takviye edici gıda olarak da kullanılıyor.

Piyasada sadece biberiye bulunan veya karışım poşet çaylar bulunuyor. Poşet çay bir kupaya konur üzerine, biberiye uçucu yağ taşıdığı için çok sıcak olmayan yani kaynama noktasına gelmemiş, sıcak su ilâve edilir, 4-5 dakika beklenir ve içilir. Biberiye çayını hem keyif hem de sağlık için kullanmakta yarar var.
Konular Kadın / Bakım