ARSAMA GİRDİN BİNAYI DİKTİN PARAMI ÖDE

"AROG"da, "Annem ve Kibar Gelin" şarkılarının telif haklarını elinde bulunduran Gürol Ersaraç, ilginç açıklamalar yaptı.

ARSAMA GİRDİN BİNAYI DİKTİN PARAMI ÖDE

Cem Yılmaz'ın yazıp yönettiği ve oynadığı "AROG"da, Kibariye'nin söylediği "Annem" ve Edip Akbayram'ın seslendirdiği Kibar Gelin" şarkılarının telif haklarının ödenmemesiyle ilgili tartışmada, her iki şarkının fonogram haklarını elinde bulunduran Ozan Video Film'in sahibi Gürol Ersaraç, ilginç açıklamalar yaptı.

Filmde kullanılan şarkıların yapım haklarının kendisinde olduğunu söyleyen Ersaraç, "Kimse beni arayıp da bu şarkıları kullanıyoruz, telif ödemek istiyoruz demedi. İş, besteciye, yorumcuya, söz yazarına telif ödemekle bitmiyor. Bu eserlerin fonogram (komşu) hakları da vardır" dedi.

Gürol Ersaraç, şu açıklamayı yaptı: "Edip Bey'in seslendirdiği 'Kibar Gelin' şarkısının yapımcı hakları, fonogram hakları bendedir. Kibariye'nin söylediği 'Annem' şarkısının da koruması ben de. Bu şarkının fonogram hakkı tesadüfe bakın ki Cem Yılmaz isimli bir arkadaşımdadır. Ama arkadaşım Cem, bu şarkının haklarıyla benim ilgilenmemi istedi. 

Bu iki eser de altı, yedi yıldır benim firmamdadır. Bu şarkıların içinde bulunduğu albümlerin yapım hakları da bendedir. 'AROG'un yapımcıları, bu şarkıyı söylenlere, bestecilere ve söz yazarlarına telif haklarını ödemişler ancak bu eserlerin fonogram haklarını yani komşu haklarını ödenmemiştir. Bu eserler izinsiz kullanıldığı için artık normal bir dava olmaktan çıkmıştır. Yani ceza davası oldu. Ben, bayram sonrası yasal işlemleri başlatacağım. Hakkımızı arayacağız. Çünkü bu arkadaşlar, sahip olduğum bir haktan para kazanıyor. O zaman ben de sinemaya gideyim, 'içeriye 100 tane adam aldınız, 50 kişinin parasını bana ödeyeceksiniz' diyeyim. Ben MÜYAP kurucu üyesiyim. Haklarımızın ne olduğunu ve nasıl kendimizi savunacağımızı da çok iyi biliyorum. Bir yorumcu bir şarkıyı on ayrı yerde okuyabilir. Ama 'AROG'daki hem Kibariye'nin hem de Edip Akbayram'ın okumaları bana aittir. Mesela AROG'cular gider bestekarından izin alır, o şarkıyı tekrar çaldırıp okutturabilir. Ben bundan hiçbir şey hak talep edemem. Bunlar teknik, ihtisas isteyen konulardır. İnsanlar bunu bedelini ödeyip, öğreneceklerdir. Şimdi bu arkadaşlar benim arsama binayı dikmişler, ben de kapıya gelmişim, 'kardeşim bu arsa benim arsam, sen bina yapmışsın, ne yapıyorsun' durumuna gelmiş bu olay. Yapacak bir şey yok."

Fonogram hakkı nedir?
Türkiye'de fikri mülkiyetin korunmasıyla ilgili Fonogram Yapımcıları, üzerinde hak sahibi bulundukları fonogramlarda (kaset ve CD'lerde) bulunan müzik tespitlerinin dijital iletim de dahil olmak üzere her türlü satışı veya diğer biçimlerde halka açık iletimine izin vermek veya yasaklamak hakkına sahiptir. MÜ-YAP Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği de, 72 üyesi bulunan fonogram yapımcılarının bu haklarını korumak ve takip etmek üzere kurulmuş bir meslek birliğidir.

Sema EREN DENKER