Aşırı terliyorsanız!..

Aşırı terliyorsanız!..

Aşırı terliyorsanız!..

Sağlıklı oldukları halde bazı insanlarda hiçbir sebep yokken özellikle el, ayak, koltukaltı ve yüzlerinde görülen aşırı terlemeye ses dalgalarıyla çözüm bulunuyor. Göğüs cerrahı Doç. Dr. Kutsal Turhan, koltukaltında açılan iki küçük kesiden girilerek yapılan ameliyatlarda, ultrasonik kesicilerin devreye girdiğini söyledi. Turhan, "Yani terlemeyi ses dalgalarıyla kesiyoruz." dedi.

Tıpta, "Sebebi bilinmeyen aşırı terleme" denen rahatsızlıkla mücadele edenler, bu dertlerinden çeşitli şekilde geçici ya da kalıcı olarak kurtulabiliyor. Aşırı terlemeden kalıcı kurtuluşun formüllerinden birinin ameliyat olduğunu belirten İzmir Kent Hastanesi doktorlarından Kutsal Turhan, rahatsızlığın 10'lu yaşlarda başladığını kaydetti. 40'lı yaşlarda azalacağı söylense de azalmadığını belirten Doç. Dr. Turhan, bazı insanlarda tamamen sağlıklı olmalarına rağmen özellikle elleri, koltukaltları, yüz ve ayaklarda aşırı terleme görülebildiğini ifade etti.

Turhan, "Bu bir hastalık değil, sosyal sorun. Bu insanlar sıcak olmayan zamanlarda, kışın ortasında bile çok terleyebiliyor. Elleri birdenbire sırılsıklam olabiliyor. Elleri ve koltukaltları aşırı terleyen insanlar, daha içine kapanık oluyor. Ellerin aşırı terlemesi, insanların meslek seçimlerini bile etkiliyor. O nedenle insanlar tedavisini arıyor ama tedavisi de çok bilinmiyor, ancak araştırınca bazı sonuçlara ulaşıyorlar. El terlemesinin kesin, koltukaltı terlemesininse yüzde 85 -90 oranında tedavisi var. Geçici yöntem olarak kremler, spreyler kullanılabiliyor. Botoks, el ve koltukaltı terlemesinde uygulanıyor. 3 -6 ay etkili ama hastaların tümünde etkili olmuyor. Bizim uyguladığımız ise endoskobik torakal sempatektomi, kısaca ETS dediğimiz ameliyat yöntemi." dedi. İşlemin 30 -45 dakika arasında sürdüğünü belirten Turhan, ETS ameliyatındaki yeniliği ve avantajlarını şöyle anlattı: "İşlem, sağ ve sol koltukaltlarından gerçekleşiyor. İki tane küçük, yarımşar santimlik kesiden yapıyoruz. Sonra kötü bir görüntüye de neden olmuyor. Operasyon, cerrahın tercihine göre kesme, yakma, sinirin bir kısmını çıkarma gibi yöntemlerle yapılabiliyor. Bizim uyguladığımız yöntem ise bu operasyonlarda gelinen son nokta, ultrasonik kesici dediğimiz bir cihazı kullanmamız. Bu sadece titreşimle, ses dalgalarıyla çok az ısı yayan ve kesen, aynı zamanda kanamayı durdurabilen bir cihaz. Daha önce kullanılan elektriksel kesicilerin sinirde bir ısı iletimine neden olduğu ve bunun da birtakım komplikasyona yol açabileceği biliniyor. Bizim kullandığımız cihaz, hem ameliyatın çok daha hızlı yapılmasını sağlıyor hem kanamayı sıfıra indiriyor hem de ısı iletimi olmadığı için komplikasyon riski de sıfıra inmiş oluyor."




Konular Kadın / Bakım