Az koku alanlar..

Az koku alanlar..

Az koku alanlar..

Parkinson hastalığının, titreme, küçük adımlı yürüme ve hareketlerde yavaşlamanın yanında koku duyusunda da azalmayla başladığı belirtildi.

Viva Beyin ve Kalp Sağlığı Merkezi doktorlarından Prof. Dr. Dilek İnce Günal, parkinsonun titreme ve yavaşlık ile başlamadığını, koku duyusunda azalmanın da ilk belirtiler arasında olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Dilek İnce Günal, braak sınıflamasına göre hastalığın birinci evresinde koku hücrelerinin beyindeki merkezi etkilediğini belirterek şöyle konuştu: "Bu dönemde hastaların koku almama veya kokuları ayırt etmekte zorluk yaşadığını biliyoruz. Takip eden yıllarda bu sürece uyku bozuklukları, kabızlık gibi yakınmalar eklenir." Koku hissimizde azalmaya neden olan farklı hastalıklar olduğunu ifade eden Prof.Dr. Günal, şunları söyledi: "Bunlar kronik sinüzit, sigara kullanımı ve geçirilen burun ameliyatlarıdır. Ancak, altta yatan hiçbir neden olmadan iki taraflı azalan koku duyusu nörolojik hastalıkları araştırmayı gerektirir. Bu dönemde yemek yakma ve yanık kokusunu alamama, yemekten tat almada azalma, ağır parfüm kullanma ve benzeri, kimi zaman fazla dikkat çekmeyen belirtiler olabilir. Bu şikayetler ile birlikte ailesinde parkinson hastalığı olan kişiler bir nöroloji uzmanına başvurmalıdır."

İLERLEME HIZI KONTROLE ALINABİLİR

Prof.Dr. Günal, koku duyumuz çok değişik nedenlere bağlı azalsa da eğer yıllar içinde ilerleyen tarzda iki taraflı koku almada zorlanıyorsak bunun önemli bir bulgu olduğunu söyledi.

Kabızlık ve uyku bozukluklarının koku duyusunda azalma gibi parkinsonun öncü belirtilerinden olabileceğini anlatan Günal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastalık riski belirlenmese de hastalığın öncü bulguları çıktığında erken tanı koyma olasılığımız var. Beynin çalışmasını gösteren PET (positron emisyon tomografi) incelemeleri bu konuda üzerinde araştırmalar yapılan yöntemlerdir. Erken parkinson tanısı konulan hastalarda hastalığı ortadan kaldıran bir tedavi yöntemimiz yoktur. Ancak, erken hastalık yıllarında başlanan hücre koruyucu tedavi hastalığın ilerleme hızını kontrol edebilmektedir. Bu konuda farklı grup ilaçlarla devam eden çalışmalar vardır. Her hastalıkta olduğu gibi parkinson hastalığında da erken tanı, doğru tanı ve erken tedavi hayat kurtarıcıdır."



Konular Kadın / Bakım