Bakan Akdağ, aile hekimini ziyaret etti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Tam Gün Yasası ile ilgili 3-4 maddelik yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bakan Akdağ, aile hekimini ziyaret etti

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Beştepe Aile Sağlığı Merkezi’nde doktorunu ziyaret ederek, Aile Hekimi Dr. Gönül Kaya ile tanıştı. Aile hekimliği uygulamasıyla ilgili bilgi veren Bakan Akdağ, esas olanın vatandaşın ilk olarak aile hekimini ziyaret etmesi olduğunu fakat vatandaşın direkt olarak da hastaneye gidebildiğini söyledi. Akdağ, aile hekimine herhangi bir ücret ödenmediğini fakat hastanelere direkt olarak gidildiğinde devlet hastanelerine 5TL+3 TL, özel hastane ve polikliniklere gidildiğinde 12+3 TL gibi ödeme yapıldığını kaydetti. Sistemin geliştiği şehirlerde müracaat oranının artığını belirten Bakan Akdağ, yüzde 30-40 civarında müracaat yapıldığı, aile hekimliğine ise müracaatların yüzde 50’den fazla olduğunu söyledi.

Aile hekimliğinin gönüllü esasa dayandığı, sistemde doktor seçmeye imkan tanıdığını söyleyen Akdağ, "Herhangi bir adres değişikliği, doktor değişikliği halinde, yeni doktora elektronik bir dosya içinde bilgileri aktaracak. Gerçekten bunun insanımızın sağlığına çok yararı yolduğunu biliyorum. Başladığımız bütün şehirlerde böyle oldu" ifadelerini kullandı.

Sistemin oldukça özgür olduğunu ifade eden Bakan Akdağ, "Aile üyeleri isterse, bir başka aile hekimine, öteki de bir başka aile hekimine kayıtlı olabilir. Her aileyle ilgili bilgiler o aile hekiminde bulunacak" diye konuştu.

Hekim değiştirme oranının yüzde 3 civarında olduğunu ifade eden Akdağ, İstanbul’da 3 bin 600 aile hekimi planladıklarını, 3 bin 300 rakamında kaldığını ve bunu tenkit ettiklerini ifade etti. Akdağ, İstanbul’da 4 bin 500 aile hekimiyle hizmet verdiklerini belirtti. Aile hekimlerine giden bazı vatandaşların geri çevrildiği yönündeki soru üzerine Akdağ, 3 bin 550 kişiye bir aile hekimi düştüğünü, 4 bini aştığı için o doktora gidemeyecekleri gibi bir şey olmadığını belirtti.

Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kazan dairesindeki arızadan kaynaklanan olayla ilgili bir soru üzerine Akdağ, sorunun 3,5 saat içinde çözüldüğünü, çekimi yapan hastanın bir başka odaya gitmesi için çalışıldığını söyledi. Hastanın kendisinin yer değiştirmek istemediğini ekleyen Akdağ, başka problemler olabileceği düşüncesiyle hastane müdürü ve yardımcısını görevden aldıklarını söyledi.

"GRUPLARLA ANLAŞABİLİRSEK, BU TORBA YASA İÇERİSİNE 2 MADDE DAHA KOYABİLİRİZ"

’’Tam Gün Yasası ile ilgili yeni düzenlemenin ne olacağı?’’ sorusu üzerine ise Akdağ, bununla ilgili 3-4 maddelik yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Akdağ, bunlardan birisinin personele ek ödeme konusu olduğunu dile getirerek, "Doktorların kamuda çalıştıkları yer dışında özel olarak çalışmaları hususunu Meclis’te grubu olan partilerin başkan vekilleriyle görüştüm. Bu husus biraz partiler arasında tartışmalı olabilir. Başbakanımızın bu konuda bana talimatı oldu. Eğer bu gruplarla anlaşabilirsek, bu Torba Yasa içerisine 2 madde daha koyabiliriz. İyi bir anlaşma temin edemezsek, anlaşamadığımıza inanırsak, o zaman torbayı yasanın içine koymayacağız, ayrıca 2-3 maddelik yasa tasarısı olarak Meclis’e getireceğiz" dedi.

Bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararını göz önüne alarak çıkaracaklarını anlatan Akdağ, ’’Profesörlerin SGK ile anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışmasının önünü açacağız. Ayrıca bilimsel çalışma, araştırma, inceleme, projelere katılma gibi hususların tamamının önünü açmış olacağız. Böyle bir tasarımız var. Grup Başkan vekillerinin tutumuna bağlı olarak, biz kendi yolumuzu çizeceğiz. Bu memleketin insanını muayenelere mahkum etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Akdağ, muayenelere karşı olmadıklarını belirterek, "Kamuda çalışan doktorların muayenesi olmasına karşıyız. Hem devlet hastanesinde çalışacak, devletin üniversitesinde çalışacak, bir taraftan muayenede çalışacak. Bu ilişkinin ne ilişkisi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ilişki vatandaşı muayeneye mahkum etme ilişkisidir. Buna izin vermiyoruz" diye konuştu.

Doktorların özgürlüklerini kısıtlamadıklarını belirten Akdağ, doktorların özel yerlerde çalışabileceklerini söyledi.  Doğum kontrol haplarıyla ilgili soru üzerine Akdağ, doğum kontrol haplarının yan etkilerinin olduğu bilindiğini söyleyerek, "Şu anda basına yansıyan doğum kontrol haplarının bilinen yan etkileridir. Dolayısıyla bu konularda esas olan şudur: Doğum kontrol hapı kullanacaksanız, mutlaka doktorunuz önermeli. Eczaneden alıp kullanırsanız, bu yanlış olur" şeklinde konuştu.

Aile Hekimi Dr. Gönül Kaya da, Aile Sağlığı Merkezi’nde 3 bin 700 kişinin kayıtlı olduğunu ve yarısıyla buluştuklarını belirtti. İl Sağlık Müdürlüğü’nün okullarda dağıttığı formların kendilerine yardımcı olduğunu belirten Kaya, her hastayla ilgilenebildiklerini söyledi. Bakan Akdağ’ın, ’gelmesi gerektiği zaman telefonla aranması olduğu bir sistem var mı’ sorusuna Kaya, bazı yaş gruplarının daha özel yaklaştıklarını belirterek, laboratuarları olduğunu ve sorunu Aile Hekimliği Merkezi’nde çözmeye çalıştıklarını ifade etti.

Ahmet Umur Öztürk