Baş ağrısı mı çekiyorsunuz?..
Baş ağrısı mı çekiyorsunuz?..
Bundan yıllar önce takip ettiğim bir hastam elinde ip ile dolaşıp “Beni asın kurtulayım bu baş ağrısından!” diye yakınıyordu. Gece gündüz başı ağrıyor ve ne içerse içsin başının ağrısı geçmiyordu. Bir sürü tetkikler, tedaviler yapılmış hiçbiri de başının ağrısını geçirmemişti. 2 sene önce kardeşini trafik kazasında kaybettikten sonra bir türlü başının ağrısının geçmediğini söylüyor, geceleri uykusuzluk nedeniyle sabaha kadar gezdiğini ve gündüzleri de huzursuz bir şekilde dolaştığını anlatıyordu. En son bir yakınının önerisi ile psikiyatriste başvurmuş ama bu kadar sene dolaştıktan sonra artık ne doktora ne de tedaviye inancı kalmıştı. Uyguladığımız bir hafta-on günlük tedaviden sonra baş ağrısı yavaş yavaş azalıp normal hayatına döndüğü zaman buna sadece kendi değil yakınları da hayret etmişlerdi. “Bu kadar uzun süreli baş ağrısı nasıl üzüntüden kaynaklanır” diye.
Günümüzün artan stresli yaşamında bir şeye üzülüp sıkıldığımızda ya da merak edip kaygılandığımızda, kaygı nedeniyle salınan adrenalin, damarlarda daralmaya bu daralma da ağrıya yol açmaktadır. Sonuçta ağrı yapan maddeler kaslarda birikip yarattığı gerilimin yanı sıra, sinirlerin uyarılması ile kasılan kaslar da sürekli gerilip gevşeyemediklerinden baş ağrısına neden olmakta. Ortaya çıkan ağrı, ağrı kesicilerle giderilemediği gibi ancak adele gevşetici ilaçlar, masaj ve diğer yöntemlerle ancak ortadan kaldırılabilmektedir.
“Gerilim baş ağrısı” adı verilen bu durum kaygılı insanlarda daha çok gözlenmekte, bunun yanında günlük hayat ile ilgili sıkıntılar olduğunda, iş ya da ev hayatında bir şeye üzüldüğümüzde ortaya çıkıp yoğun baş ağrısı yaşamamıza neden olmakta. Bu ağrının özelliği en çok boyunda hatta ense kökünde başlaması, gece -gündüz devam etmesi, kimi zaman gece ağrı ile uykudan uyandırması, masaj ile rahatlamasıdır. Kimi zaman olaylar düzeldiğinde bile geçmemekte, sorun ortadan kalksa bile baş ağrısı devam etmektedir.
Gerilim baş ağrısıyla baş etmek için öncelikle spor yapma, gevşeme eksersizlerini öğrenip uygulama, biofeedback tedavisi uygulanması, öfke ile baş etme yollarına başvurma, problem çözme becerilerini kazanma işe yarayabilmektedir. Baş ağrıları sık sık yineliyor, ağrı kesicilerle geçmiyor, başımızı mengene gibi sıkıyor, huzur bırakmıyorsa bir psikiyatrist ya da psikoloğa danışmakta fayda var, hele hele yapılan tetkiklerde herhangi bir fiziksel neden bulunamıyor ve doktorlar “Sizin sorununuz psikolojik” diyorlarsa.
Sabri YURDAKUL