Bebeğinizi sarsmayın çünkü ölebilir!

Bebeğinizi sarsmayın çünkü ölebilir!

Bebeğinizi sarsmayın çünkü ölebilir!

Belki de adını hiç duymadığınız bu olgu aslında çocuğunuz, dolayısıyla sizin için çok da uzak olmayabilir. Uzmanlar  iki yaşından küçük bebeklerin şiddetle sarsılmasının beyinlerinde kalıcı hasara hatta ölüme bile yol açtığını belirtiyor.

BEBEK UZUN SÜRE AĞLAYABİLİR, SABIRSIZ OLMAYIN
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkan yardımcısı Prof. Dr. Figen Şahin, özellikle 3 aydan küçük bebeklerin gaz sancıları nedeniyle başlayan ağlamalarının uzun süre devam edebildiğini belirtiyor.

Prof. Şahin, bitmeyen bu ağlamalar nedeniyle sinirlenen aile fertlerinin ya da bakıcıların bebeği sarstıklarına dikkat çekiyor: “Bebeğin ağlaması nedeniyle öfkelenen ve susması için bebeği sarsan aile bireyleri ya da bakıcılar bebeğin beyninin onarılamaz biçimde hasar görmesine yol açabilirler. Bebeklerin günde 3-4 saat kadar nedensiz ağlamaları olabilir. Kendinizi buna dayanamayacak kadar yorgun ve öfkeli hissettiğinizde mutlaka bir yakınınızdan destek isteyin. “

BEBEĞİ  SARSMANIN CİDDİYETİ BİLİNMİYOR
Prof. Figen Şahin, Gazi Üniversitesi’nde 538 anne ve  anne adayı üzerinde yapılan çalışmaya dikkat çekiyor: “Bu annelerin yarısının sarsmanın bebeğe zararı olmadığını düşündüğü görüldü. Yine yarısı sağlıklı bir bebeğin nedensiz ağlamayacağını düşünüyordu. Oysaki yaşamın ilk 3 ayında görülen kolik sancıları nedeniyle her 2 bebekten biri günün 3-4 saatini ağlayarak geçiriyor. Bunun bilinmemesi ailelerin paniğe kapılmasına ve çaresizliğin getirdiği öfkeyle sarsma gibi bebeğine zarar verebilecek davranışlar yapmasına neden oluyor.”

ANNE VE ANNE ADAYLARINA UYARICI FİLM
Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği tarafından başlatılan kampanya anne ve anne adaylarını bilgilendirmeye yönelik.
Kampanya çerçevesinde Gazi Üniversitesi’nde doğum yapan her anneye gebelikte ya da doğumda gösterilen bir video ile sarsmanın bebek için tehlikeleri ve bebeği yatıştırmanın yolları anlatılıyor. Bu çalışmanın sonucunda sarsmanın bebeğe ölüme kadar götürebileceği konusunda bilgi sahibi olan aile oranı % 20 lerden %70 lere çıktı.