Beynimiz bir mozaik gibi
Kadın ve erkek beyninde tek bir cinsiyetin özellikleri yok.
Daha önce beynin cinsiyeti olur mu başlıklı bir yazı hazırlamıştım. Bu yazı da onun devamı niteliğinde. Tel Aviv Üniversitesi nörobilim araştırmacılarından Daphna Joel Mozaik Beyin adlı kitabında beynin cinsiyeti olmadığını her beynin erkek ve kadın beyni özelliklerinden karışık bir şekilde içerdiğini yaptığı bir dizi çalışmayla gözler önüne sermiş.
Şimdi kısaca bu çalışmaların özetini elimden geldiğince anlaşılır bir dilde sizlere aktaracağım. İlk olarak bu projesinde kendisine destek olması için yine aynı üniversiteden, özellikli MR teknikleri üzerine çalışan Yanif Assaf'ı çalışmaya dahil etmiş. Sonuçları PNAS, Aralık 2015'de yayımlanan bu araştırmaya katılan 281 kadın ve erkek beyninde belirlenen 116 gri cevher bölgesinin özel MR yöntemleri ile ölçümleri yapılmış.
Taranan 116 bölge içerisinden cinsiyetler arası en fazla fark gösteren 10 tanesi seçilerek değerlendirilmiş. Her bir beyin bölgesi üç kategoriye ayrılmış. Aşağıda hipokampus (hafıza ile ilgili temel alanlar) bölgesinin grafiği var.
Hipokampuslar ortalamada kadınlarda daha büyük tespit edildiği için, ilk 1/3lük kısma denk gelen beyinler 'female-end' (Türkçe'ye kadın-uçlu olarak çevirebiliriz.), son 1/3lük kısma denk gelen beyinler male-end (Türkçe'ye erkek-uçlu olarak çevirebiliriz), orta 1/3lük kısma denk gelen beyinler ise intermediate-end (Türkçe'ye orta-uçlu olarak çevirebiliriz.) olarak adlandırılmışlar. Erkeklerde daha büyük tespit edilen alanlar için de tam tersi yapılmış. Bunun üzerine çalışmaya dahil edilen beyinler bu 10 alan için tek tek incelenerek durumları tespit edilmiş.