Bilim Kurulu üyeleri: "Gevşersek 2 haftada en başa döneriz"

Yerinde karar döneminde HES kodu hayati önemde. Gevşersek 2 haftada en başa döneriz. Bilim Kurulu üyeleri, yaza daha iyi başlamak için, ‘Aşılama sonrası rehavete kapılmayın' uyarısı yaptı.

Bilim Kurulu üyeleri: "Gevşersek 2 haftada en başa döneriz"

Akşam Gazetesi'nden Bülent Şanlıkan, Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Deniz Çalışkan'a düşmeyen vakaları ve normalleşme sürecini sordu. Vakalardaki sıkışmanın nedenini; "Aşı rehaveti, sömestri tatili ve mutasyon" olarak açıklayan Çalışkan şöyle konuştu: "İllerin vaka sayılarının ve sirkülasyonlarının birbirinden çok farklı olduğunu bir kez daha gördük. Dolayısıyla hastalık görülme sıklığına göre, farklı önlem alınması gerekiyordu. Vaka sayısının yüksek olduğu illerde kalabalık kapalı mekân ve kötü havalandırmanın önüne geçilmesi, maske mesafe hayati önem taşıyor.

KORONA 3K'YI SEVİYOR

Vakaların düşük olduğu illerde ise bu durumun sürdürülebilir olması lazım. Bu yerlerde vaka düştü diye tüm önlemleri bırakmak mümkün değil. Koronavirüs 3K'yı çok seviyor. Bunlar, kapalı ortam, kalabalık, kötü havalandırma. Yerinde karar sürecinde HES kodu uygulaması kişinin vaka ya da temaslı olup olmadığını gösteren bir uygulama. İl ve ilçe geçişlerinde HES kodu uygulanabilir. Ama yine de yer değişikliğinde yeni gelen kişilerin 10 gün yerel halkla temasının engellenmesi uygun olacaktır."

"GEVŞERSEK 2 HAFTADA EN BAŞA DÖNERİZ"

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Gündüz ise, vakaların azalması ya da aşılamaların devamının insanları umutlandırarak rehavete sürükleyebileceğini belirtti. Gündüz, vakaların düşmesinin sıkı tedbirlerle mümkün olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Hastaneye yatması gereken hasta sayılarında bir azalma var. Ancak şunu söylemek gerekir ki bu sıkı tedbirler sonucunda oluşan bir sonuç. Hem vaka sayılarının azalması hem de aşılama rehavete sürüklemesin. Eğer bu tedbirleri biraz daha gevşetirsek iki hafta içinde durum tam tersine dönebilir. O nedenle bu umudumuz tedbirlerin gevşemesine yol açmasın. Sıramız gelince mutlaka aşılanalım. Birkaç ay daha sabırla bekleyelim, baharın sonunda çok daha iyi bir yaza gireceğimizi umut ediyorum. Aşı takvimi bitene kadar tedbirlere devam etmemiz son derece önemli."