Birden spor yapmaya başlamayın!..
Birden spor yapmaya başlamayın!..
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Türk Kardiyoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan İlkay ile düzenlediği basın toplantısında, spor yaparken yaşanan ani ölümlere dikkati çekti. Erdöl, genç sporcuların ölümlerinin, kendilerini derinden yaraladığını, üzdüğünü belirtti.
Sporcuların ani ölüm oranının, yüzbinde 2 olduğuna işaret eden Erdöl, doğru zannedilen yanlışların bulunduğunu, özellikle genç sporcuların ölümlerine, kalp krizi olarak bakıldığını söyledi. Erdöl, bunların bir çoğunun, doğumsal kalp hastası veya ritm bozukluğu nedeniyle yaşamını yitirdiğini kaydetti.
Erdöl, konuyla ilgili Türk Kardiyoloji Derneği'nden çalışma yapmasını istediklerini anlatarak, hekimlere yönelik, elektrokardiyografi örneklerinin de yer aldığı ''Atletik aktivite planlayan 35 yaş altı bireyleri kardiyovasküler hastalık açısından değerlendirme formu'' ve 35 yaş üzeri bireylerde fizik aktivite öncesi kardiyovasküler değerlendirme'' başlıklı iki form oluşturulduğunu bildirdi.
Bu ölümleri mümkün olduğunca en aza indirmeyi amaçladıklarını dile getiren Erdöl, Sağlık, Gençlik ve Spor ile Milli Eğitim bakanlıklarına önemli görevler düştüğünü kaydetti. Erdöl, Gençlik ve Spor ile Sağlık bakanlarıyla görüştüklerini, ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.
Erdöl, daha önce spordan elini eteğini çeken ancak 35 yaş üzerinde aklına birden spor yapma fikri gelen kişilerin sahaya gidip, yığılıp kaldığını belirterek, ''Bunların da önlenmesi gerekiyor. Bunlar için de Prof. Dr. İlkay'ın hazırladığı form çok önemli yarar sağlayacak. Arzumuz hiç kimsenin, gerekli kontrolleri yaptırmadan herhangi bir sportif aktiviteye başlamaması. Çünkü sonuçları bazen kötü olabiliyor'' uyarısında bulundu.
''KALP KRİZİ DEĞİL, DOĞUMSAL KALP HASTALIKLARI"
Prof. Dr. Erdoğan İlkay, yüzbinde 2 ölüm oranının düşük olduğunu ancak ölümlerin stat, spor salonu gibi kamuoyunun önünde meydana gelmesinden dolayı toplumsal moral bozukluğuna yol açtığını söyledi. İlkay, gelişmiş toplumlarda dahi bu oranın, sıfıra indirgenemediğini ifade etti.
İlkay, 35 yaş altı ve 35 yaş üstünde, ölüm nedenleri birbirinden farklı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''35 yaş altında sahada ortaya çıkan ölümlerin ana nedeni kalp krizi, yani damar tıkanıklığı değil; doğumsal kalp hastalıkları. Bizim için önemli olan neye bağlı olduğu değil, önceden tespit edilip spor yapmaları veya yapıyorlarsa sporun derecelerini saptayarak, ani ölüm gelişmesini engelleyebilir miyiz? Uygulamaya çalıştığımız, önleyici tıp. Tüm dünya 1985'ten beri çaba harcıyor. 2008'de dünyada kılavuz oluşturuldu. Biz de dünyadaki örneklerini oluşturarak sahadaki hekimlere pratiklik olması, uygulanabilir olması açısından bazı örnekleri, örneğin bazı EKG örneklerini forma ekleyerek, vakaların atlanmasına engel olmayı amaçladık. Pratik yöntem. Uygulanabilir hale getirildiğinde, bir çok doğumsal kalp hastalığını önceden tespit etme imkanımız olacak. Ağır spor yaparak, sahalarda ani ölüm gelişme riskini sıfıra indirgeyemesek bile önemli ölçüde azaltabileceğimize inanıyorum.
35 yaş üstünde ise ani ölümlerin birincil nedeni koroner damar tıkanıklığı, kalp krizi terimi bu yaş grubu için doğru. Aile hekimleri tarafından bu form doldurulup, hastane muayenesi yapıldığında bu bulgulardan herhangi biri tespit edildiğinde bir üst merkeze, kardiyoloji merkezlerine gönderilerek, bu hastalarda var olabilecek riskler önceden tespit edilebilmekte. Bu şekilde hem genç hem ileri yaş grubunda kalp krizleri, ani ölümlerin önüne geçme imkanımız olabilecek.''
Kalp hastalarına, yaza girerken uyarılarda da bulunan İlkay,
sıcaktan korunulması, sabah ve akşam saatleri dışında güneşte
bulunulmaması, tatile gitmeden önce doktorlarla ilaçlarının
dozajını yeniden görüşmesi ve günlük 2-2,5 litre su kullanılmasını
önerdi.