Çocuğa hayır demenin yolları

Çocuğa hayır demenin yolları

Çocuğa hayır demenin yolları

Çocuğa “hayır” kelimesinin anlamını öğretemediğinden yakınan anne-babaların tutumlarına baktığımızda çoğu zaman tutarsız söylem ve davranışlarda bulunduklarını görürüz. Bir gün evet dediğine yarın hayır diyen anne-babanın çocuğu da ikilemler arasında kalır. Çocuk tutturmaya inatçı davranmaya başlar. PD Psiko Destek'ten aldığımız bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Çocuğun daha önceden yaşadığı deneyimler “önceden hayır denilen bir duruma daha sonra evet denmesi” çocuğun isteği olana kadar ısrarlı bir şekilde diretmesi şeklinde öğrenilmiş bir davranış olarak karşımıza çıkar. Anne babanın farklı mesajlar verdiği durumlarda çocuk bu durumu kendi istediği şekilde yönlendirmeye çalışır. Bu nedenle anne baba bir konuda yasak koyacaksa bu konuda kendi aralarında karar vermelidir. Konulan kurallar çocuğun yaş ve eğitim düzeyine uygun ve uygulanabilir olmalıdır.

    * Çocuğa “hayır” kelimesi net ve kararlı bir şekilde söylenmelidir.
    * Açıklandıktan sonra verilen kararlardan dönülmemelidir.
    * Konuyla ilgili gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir.
    * Anne babanın ses tonu kızgın yada yalvarır şekilde olmamalıdır.
    * Göz teması kurulmalı ve basit cümleler kullanılmalıdır.
    * Kurallara uyan veya uymaya çaba gösteren çocuğun davranışları gözden kaçırılmamalıdır,
    * Çocuk eğitiminde “ödüllendirme” yöntemi öncelikle tercih edilmeli ve memnuniyet hissettirilmelidir, çocuğun olumlu davranışının tekrarlanmasını arttırmada çok işe yarayacaktır.


Çocuk çaba gösterdiği ve bunun karşılığını aldığı için, bir sonraki deneyiminde aynı güzel tepkiyi alabilmek için çabalayacak ve bu davranış çocuk tarafından öğrenilerek kalıcı hale gelecektir.