Dayakçı erkeğe elektronik pranga!..

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadına şiddet uygulayan erkek için elektronik kelepçeyle takip sistemi getirecek..

Dayakçı erkeğe elektronik pranga!..

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, eşine şiddet uygulayan ve evden uzaklaştırma cezası alan erkeğin ’elektronik kelepçeli teknik izleme sistemi’ ile takip edileceğini belirtti. Şahin, Bakanlıktaki makamında TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile beraberindekileri kabul etti. Şahin, burada yaptığı açıklamada, bakanlık görevini devralır almaz 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile ilgili çalıştıklarını anlatarak, konunun güvenliği içerdiğini, Adalet ve İçişleri Bakanlığının neler yapabileceğini tartıştıklarını söyledi. Konuyla ilgili yeni bir taslak çalışmasını bugün tamamladıklarını bildiren Şahin, ilgili kurum ve kuruluşlara taslağı gönderdiklerini söyledi.

KOLLUK KUVVETLERİNİN YETKİSİ ARTACAK

Şahin, şöyle konuştu:

"Yapmaya çalıştığımız şey özellikle Ayşe Paşalı cinayetinde bu kadar şey yapılmasına rağmen ’Neden devlet koruyamadı’ yı masaya yatırdık. Sahada yaşadığımız tecrübeyle yasal altyapıyı güçlendiriyoruz. Kolluk kuvvetlerinin oradaki yetkisini artırıyoruz. Aile Mahkemelerine yetki devri veriyoruz. En önemli şey, elektronik kelepçeyle izleme takip sistemini kuruyoruz. Şiddet uygulayan erkek uzaklaştırılma kararı verilmesine rağmen kadına yaklaşıyorsa burada elektronik sistemle, bilimsel bir yaklaşımla, bir çok AB ülkesinin yaptığı gibi teknik bir takip sistemi oluşturacağız. Kadını, canı koruyacak şekilde bütün gücümüzü seferber edeceğiz. Yasal altyapımız hazır. Hızlı bir şekilde, Meclis açılır açılmaz çıkacak ilk yasa budur."

DESTEĞİMİZ SÜRECEK

Boyner, ise kendilerinin de sosyal politikalar alanında yaptıkları tüm çalışmalarla bu sürece destek vermeye devam edeceklerini umduklarını söyledi. . Kadın için aile ve iş hayatını dengeleyen bir takım mekanizmaların hayata geçmesi gerektiğine işaret eden Boyner, kadının aile içindeki sorumluluğunun erkekler tarafından paylaşılması gerektiğini söyledi. Boyner, Türkiye’nin bu konuda da politika üretmesi ve bakış açısını değiştirmesinin önemine vurgu yaparak, bir sivil toplum kuruluşu olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını bildirdi.

DDK Gül’ün talimatıyla aile içi şiddeti araştıracak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kadın ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının tüm yönleriyle araştırılması ve incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu’nu (DDK) görevlendirdi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, son günlerde sıklıkla gündeme gelen kadın ve çocuklara yönelik şiddet olayları hakkında merkezi ve yerel kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının şiddetle mücadele kapasite ve imkanlarının değerlendirilmesini teminen DDK’ya konunun tüm yönleriyle araştırılması ve incelenmesi için talimat verdi. Açıklamada şöyle denildi: ’Sayın Cumhurbaşkanımız, bu kapsamda, aile içi şiddetin kapsamı ve algılanmasındaki mevcut durumun analizi; kadın ve çocuklara yönelik şiddetle mücadelede politika, mevzuat ve kurumsal mekanizmaların etkinliğinin ve uluslararası iyi uygulama örneklerinin araştırılması; aile içi ve dışı şiddete maruz kalan ve risk altındaki kadın ve çocukların korunmasına, güçlendirilmesine yönelik sunulan adli, idari ve diğer hizmetlerin kalitesi ve etkinliğinin araştırılması gibi hususları ihtiva edecek şekilde konunun tüm yönleriyle birlikte, en geniş biçimde araştırılması ve incelenmesi amacıyla DDK’yı görevlendirmişlerdir.’


Savcılıklara koruma bürosu

Yeni kurulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan ’Kadın ve Aile Bireylerinin Şiddetten Korunmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı’yla cumhuriyet başsavcılıklarında ’şiddetten koruma bürosu’ kurulması öngörülüyor. Şiddet mağduru kadına koruma kararı verilmesi için evlilik birlikteliği aranmayacak. Tedbirler, Cumhuriyet başsavcılığının istemi veya korunan bireyin başvuruda bulunması üzerine, derhal duruşma yapılmaksızın ve şiddetin uygulandığı hususunda delil veya belge aranmaksızın verilecek. Cumhuriyet başsavcılıklarında ’Şiddetten Koruma Bürosu’ kurulacak. Cumhuriyet başsavcısınca yeterli sayıda Cumhuriyet savcısı, bu büroda görevlendirilecek. Büro, tedbir alınması gereken durumlarda, gecikmeksizin bu tedbirleri almak veya alınmasını sağlama, Aile mahkemesinden koruma tedbirleri alınması için talepte bulunma, kanunda düzenlenen suçlara ilişkin soruşturma iş ve işlemlerini yürütme, şiddet gören kişilerden yardıma, barınmaya veya benzeri diğer hizmetlere ihtiyacı olanlara ihtiyaç duydukları destek hizmetlerini sağlama, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde çalışma, koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının tebliğini yapma ve yerine getirilmesini sağlamakla görevli olacak.