Diş bakımı nasıl yapılmalı?..
Diş bakımı nasıl yapılmalı?..
Sağlık ağızdan başlar desek hiç yanlış olmaz. Sağlıklı dişlere sahip olmak için öncelikle birey tarafından diş sağlığının öneminin bilinmesi gerekiyor. İnci gibi güzel dişlere sahip olabilmek için verilen önerilere uyulması gerekir. Türkiyede maalesef diş sağlığına belirli kesimlerin dışında fazla önem verilmemektedir. Gelişmiş ülkelerde kendi dişleri ile hayatlarını sonuna kadar sürdürmektedirler.Finlandiyadaki tek diş hastanesi sadece diş fakültelerinde okuyan öğrencilerin eğitimi için kullanılmaktadır. Bu ülkenin insanları sorunu yıllar önce çözmüştür.Böyle bir kuruma gereksinim bile duymamaktalar.
Sağlıklı dişlere sahip olabilmek daha bebekken başlar. bebeklerde diş bakımı geleceği açısından çok önem taşır. (Genetik yapı, beslenme faktörleri, sitres, diş temizliği vb.)
Dişlerimizin hep genç kalması için;
1-İlk dişlerin çıkmasıyla birlikte diş temizliğine başlanmalı.
2-Yeterli miktarda kalsiyumlu besinler tüketilmeli.
3-Diş minesinin zarar görmemesi için kabuklu yemişler kırılmamalı.
4-Sıcak soğuk gıda tüketimi diş minesine zarar vereceğinden, hassasiyeti artıracağından dikkat edilmeli.
5-Süt dişlerindeki estetik bozukluk kalıcı dişlerin sağlıksız plmasına neden olur.Uzun süre biberonla beslenmekten kaçının.
6-Tatlı gıdaların tüketiminden sonra ağzın su ile çalkalanması gerekir.
7-Diş gıcırdatma dişlere zarar veriyor. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı varsa, mutlaka tedavi etme yoluna gidilmeli. Yoksa dişlerde aşınmalar oluşur ve ön bölge dişlerinin boyunun kısalmasına neden olur ki bu da diş görüntüsünü ve sağlığını bozar.
8-Diş eti hastalıkları; en az önemsenen, en çok diş kaybına neden olan ve aynı zamanda ağız estetiğini bozan hastalıklardır. Diş eti hastalıkları; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Diş etinin kızarık, şiş ve ödemli görünmesine neden olduğu için diş estetiğini de olumsuz etkiler. Düzenli hekim kontrolleriyle ve gerekliyse diş taşları temizletilerek kontrol altında tutulabilir.
9-Hamilelik te de diş tedavisi yaptırılablir.
10-Ağız kokusunun giderilmesi için dileri günde en az iki defa fırçalamak gereklidir.
11-Doğru fırça seçilmelidir.Bunun için fırçanın kıllarının çok sert olması diş eti kanaması yapar. Fırçanın kıllarının yumşak olması da yeterli temizlik sağlayamaybilir.
12-Daimi dişlere yol gösteren süt dişlerinin vaktinden önce çürümesi ve kaybedilmesi, ağızdaki diş dizisi dengesi ile diş estetiğini bozar. Süt dişinin erken çekimi, alttan gelen daimi dişlerde çapraşıklığa ve çene kemiği gelişiminde bozulmalara neden olur. Bu yüzden süt dişlerini sallanıp düşünceye kadar korumak gerekir. Süt dişleri çürükse dolgu yapıp ağızda tutmak gerekir. Süt dişi çekilmek zorundaysa çekip, yer tutucu' dediğimiz apareyi yapıp, altındaki daimi dişin rahatça ve düzgün çıkması sağlanmalı.
13-Dişleri nasıl fırçaladığınız da diş sağlığı ve estetiği açısından önemlidir. Dişleri fırçalarken şu yöntem izlenmeli: Fırçayı diş-dişetinin birleştiği kısma yerleştirip, dairesel olarak masaj yapar gibi ovalayıp, sonra üst çeneyi aşağı doğru, alt çeneyi de yukarı doğru fırçalamalıyız. Dişler sert fırçalarla ve sertçe fırçalanırsa, dişlerde aşınmalar oluşabilir. Bu da estetik açıdan kötü görünmeye neden olur. Ayrıca diş fırçası, fırçalamaya başlamadan önce ıslatılmamalıdır. Macunun köpürmesi için de yeterli sıvı ağızda mevcuttur.Fırçalama işi bittikten sonra ağız yıkanmadan bırakılmalıdır.Çünkü florün kalan kısmının diş üzerinde etkisi devam eder.
14- Eğer dişler yeterince beyaz değilse,diş beyazlatma (bleaching) denilen kimyasal içeriği bulunan bir yöntemle, dişler rahatlıkla beyazlatılabilir. Beyazlatma; normal diş rengini daha da açmak için yapılır.Hekim tavsiyesine göre yapılmalıdır.Beyazlatmanın hiçbir yan etkisi yoktur.
15-Dişlerimizde dizilmeleri açısından çarpışıklık mevcutsa bu durumun giderilmesi için tel tedavisi her yaşta uygulanabilir. Dişlerin çene kemiğinde düzgün şekilde yer alması estetik açıdan olduğu kadar sağlık açısından da önem taşır.Diş yüzeylerine ve aralarına fırça daha rahat ulaşacağı için temizliği daha iyi sağlanmış olur.
16- Diş eti hastalıkları; ne kadar önemsenirse o denli diş kaybı az olur. Hastalıklar ;en çok diş kaybına neden olan ve ağız estetiğini bozulmasına neden olur. Diş eti hastalıkları; dişeti ve dişleri destekleyen diğer dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Diş etinin kızarık, şiş ve ödemli olması diş eti dokusuna ve hatta diğer organlara zarar verir.Kötü görünüme neden olduğu için diş estetiğini de olumsuz etkiler. Düzenli hekim kontrolleriyle bu tür rahatsızlıklar ın tedavisi kolaydır.Gerekliyse diş taşları temizletilerek kontrol altında tutulabilir.
17-Ağzın gülme hattındaki estetiği yeniden sağlamak için beyaz dolgular tercih edilir. Diğer alnda kalan dişler için altında siyah metal olmayan kaplamalar (zirkonyum) ve laminalar (yaprak diş) en çok tercih edilen tedavi şekilleridir.
18-Kalp ve şeker hastalığı olanlar; hastalıkları kontrol altındaysa ve uygun çene kemiğine sahiplerse her yaşta diş implantı yaptırarak estetiklerine kavuşabilirler.Bunun için çene kemiği yapısının uygun olması yeterlidir. İmplant; sadece büyüme ve gelişimini tamamlamamış çocuklarda ve kontrol altında olmayan kalp ve şeker hastalığı durumlarında yapılmaz.
19-Tam çıkamamış ve sürekli iltihaplanan yirmi yaş dişlerinizi ihmal etmemelisiniz. Bunları mutlaka tedavi ettirmelisiniz. Bu dişler, diğer dişleri iterek özellikle ön bölge dişlerde çapraşıklığa neden olup diş estetiğini bozabilirler. Gömülü kaldıkları için iltihaplanmalara, kistlere neden olurlar.Çiğnemede çok fazla kullanılmazlar.Dişlerde eğriliklere neden olurlar. Ömürleri de fazla uzun olmadığı için kısa süre sonra çürümeğe başlarlar.Ağız sağlığında birçok probleme neden oldukları için , yirmilik dişlerden küçük bir operasyonla kurtulabiliriz. Çekilen 20 yaş dişlerinin yerine protez diş yaptırmaya gerek yoktur.
20-Çekilen dişlerin yerine en rahat kullanabileceğimiz implant diştir. Kaybedilen dişler nedeniyle estetiğimiz bozulmuşsa, diş implantı yaptırarak estetiğimizi yeniden kazanabiliriz. İmplant; eksik olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş kökleri olarak tanımlanabilir. Doğal dişlere en doğru alternatif olan diş implantlarının en büyük avantajı, bitişik dişlerin kesilmemesidir. Diğer protezler gibi takıp çıkarma sorunu olmadığından kendi dişimiz kadar güvenle kullanabiliriz.İmplantlar sayesinde hem sağlam dişlerinizi korumuş olursunuz, hem de doğal bir gülümsemeye sahip olursunuz.
21-Ağız gargarası kullanabilirsiniz,bakteri plağını azaltmak için.
22-Hergün diş ipi kullanın.
23-Arayüz fırçasından yararlanın.
24-Eğer protez kullanıyorsanız; akşam uyumadan önce protezlerinizi çıkarıp soğuk suya bırakmayı, protez temizleme tabletleri ve dişi ipi kullanmayı ama en önemlisi de diş hekiminize altı ayda bir uğramayı ihmal etmeyin!
25-Protezlerinizi cilalatmayı önemseyin.
Dünya nüfusunun %20′sinin yakın bir gelecekte 65 yaş üstünde olacağı düşünülmektedir. Yıllar akıp gitse de sağlığa gereken önem verildiğinde insanlar daha genç olacaktır. Daha yaşlı olunmasına rağmen daha dinç kalınacaktır. Dişler; evde yapılan düzenli bakım ve düzenli diş muayeneleri ile bir ömür boyu sağlıklı kalabilirler.