Diyete hazır mısınız?

Yılbaşına çok az kaldı. Hepimizin beklediği, bizi bir araya getiren aile sofrasında canınızın istediğini yemeniz mümkün olabilir. Elbette öncesinde kendinizi buna hazırlamanız şartıyla.

Diyete hazır mısınız?
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Diyete hazır mısınız? Hadi başlayalım…

Su içerek başlayın

Havaların soğuması sizi engellemesin. Siz mutlaka suyunuzu için. Her gün en az 8-10 bardak yani 2 litre su tüketin. Çay, kahve ve kolanın suyla eşdeğer olmadığını unutmayın.

Yürümeyi de ihmal etmeyin. Havanın sıcak ya da soğuk olması sizi yürümekten alıkoymasın. Her gün düzenli bir şekilde yürüyüşünüzü yapın.

Günlük kalori

Vücudunuzun kaç kalori yakma potansiyeli olduğunu öğrenin. Yediklerinizi buna göre ayarlayın. Bunu hesaplamak oldukça basittir. İnsanlar ortalama 1 saatte kilosu kadar enerji harcayabilir. Yani vücut ağırlığı 70 kg olan bireyin vücudunun saatte 70 kalori yakma potansiyeli vardır. Gün 24 saat olduğu için 70 kal x 24 saat yani 1.680 kalori yakabilir.

Günlük harcayabileceğiniz kaloriyi hesap ettiniz. Öyleyse bu kaloriyi harcayabilmek için harekete geçin. Yaşınız, mevcut hastalıklarınız, gün içindeki hareketsizliğiniz bu potansiyele ulaşmanızı engelleyebilir ama siz buna izin vermeyin. Bunun için düzenli spor yapmanız çok önemli. Burada size basit bir tüyo vermek isterim. Haftalık olarak yürüyüşle yaktığınız kalori, 1 günlük metabolizma potansiyeliniz kadar olmalı. Yani eğer 1 günde 1.500 kalori yakabiliyorsanız, haftada en az 1.500 kalorilik spor yapmalısınız. 1 defada 200-300 kalorilik spor yapıyorsanız bu da toplamda haftada 5 kez spor yapmalısınız anlamına gelir.

Kahvaltı kurtarır

Kahvaltı hem günü hem geceyi kurtarır. Yeterli miktarda kahvaltı yapanların akşam atıştırma ihtimali azalır. Gün içinde kendilerini dinç ve zinde hissederler. Bu yüzden mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Dengeli bir kahvaltı, sizi iyi hissettirir. Kahvaltı öğününde hem protein hem karbonhidrat hem de lif almanız çok önemlidir.

Öğle yemeğini geçiştirme

Sabah kahvaltısı sizi ancak öğle saatine kadar idare eder. Bu yüzden mutlaka öğle yemeği almalısınız. Bu öğünü kesinlikle atlamayın. En az 20 dakika kadar kendinize vakit ayırın. Mümkünse her gün farklı bir yemek yiyin. “Hiç vakit bulamıyorum” diyorsanız tost dönemsel bir çözüm olabilir.

İkindi varsa gerisi kolay

İkindi öğünü günün en uzun arası olan, öğle akşam arası mesafesini kısaltır. Bu yüzden önemi çok büyüktür. 15.00-18.00 saatleri arasında bir şeyler yemeniz gerektiğini bilir, önceden hazırlık yaparsanız daha kolay olur. Böylece vücudunuz sizi yönetmez, siz vücudunuzu yönetirsiniz. Çünkü aşırı derecede acıktığınızda midenizdeki isyanı bastırmak çok zor olur. Muhtemelen de çok miktarda şekerli gıda tüketirsiniz. Oysa bu saatlerde kan şekerinizin düşeceği malumdur. Hazırlık yaparsanız bu vücudunuz için sürpriz olmaktan çıkar. Bu da yaşam konforunuzu artırır.

Ara öğün rahatlatır

2-3 saatte bir yiyeceğiniz ortalama 100-200 kalorilik ara öğünler yeterlidir. Bir taraftan vücudunuza ‘seni unutmadım’ mesajı verirken, bir taraftan kan şekerinizi dengelersiniz. Yani bir taşla iki kuş vurursunuz. Rahatlayan vücudunuz yediklerinizi depolamak yerine harcamaya başlar. Düzenli gıda geldiğine inanan metabolizmanız düzenli çalışmaya başlar.

Akşam yemeği hafiflesin

Akşam kendini uykuya hazırlayan vücudunuza yardımcı olmalısınız. Bu yüzden kalorinin çoğunu (yüzde 75) gün içi tüketmeli, akşam çeyreğini almalısınız (yüzde 25) Diyelim ki günlük 2.000 kalori alacaksınız, gün içinde 1.500 kalorisini, akşam da 500 kalorisini almanız sağlıklı bir davranış olacaktır.

Meyve mevsiminde

Mevsim meyvesi vücudunuz için yegâne vitamin-mineral kaynağıdır. Mümkünse gün içinde, fırsat bulamazsanız da akşam yemeği sonrası meyveni yemelisiniz. Günde en az 2 kez 100-150 gr taze meyve tüketmek vücudunuzu korur. Hem bedenininiz hem zihnininiz çok daha iyi çalışır. Meyvelerin suyunu sıkmak yerine kendisini yemenizi tavsiye ederim.

İşte günlük diyet reçeteniz

* En az 2 litre su

* En az 2 ara öğün

* En az 2 kez meyve

* En az 200 kalori yürüyüş

* Sabah dengeli kahvaltı

* Öğle mutlaka yemek

* İkindi öğünü hazırlığı

* Akşam çeyrek kalori


(SEREN AKSÜS / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım