Doğum sancısı nasıl olur

Doğum sancısı nasıl olur

Doğum sancısı nasıl olur

Elbette tecrübeli anneler bu konuda daha az endişeli ve daha çok bilgilidir. Ancak ilk kez hamilelik yaşayanların doğum sancıları, rahim kasılmaları, suyun gelmesi, doğumun başlaması gibi pek çok konuda kafalarında soru işaretleri vardır. Peki doğum sancısı nasıl olur?

Zamanı tamamlamış bir gebelik süresi sonucunda beynin talimatıyla salgılanan bir hormon sayesinde rahim kasılmaları başlamakta ve rahim ağzının açılmasına neden olarak doğumun başlamasına yol açmaktadır.

Kasılmaların ne zaman başlayacağı ve bunu neyin tetiklediği yönünde bilinen kesin bir şey olmamakta birlikte özellikle bebeğin büyümesiyle birlikte genellikle bebeğin başının rahim ağzını zorlaması, baskı yapması olarak sayılır.

Rahim kasılmaları özellikle gebeliğin son aylarında düzensiz olarak gelmeye başlar. Bunlar sadece rahim ağzını doğuma hazırlayan kasılmalardır ve bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Asıl doğum eylemi başladığında ise bu kasılmalar daha düzenli bir hal alacak 10 dakikada bir, 5 dakikada bir ve 3 dakikada bir gibi sıklığa erecektir. Aynı zamanda bu sancıya tıpkı adet sancısında olduğu gibi belden gelip kasıklara inen bir ağrı eşlik edecektir.

Anneler bu durumu bebeğin bir yerde toplanması, karnın taş gibi olması şeklinde tarif eder. Bu rahim kasılmalardır. Buna ağrı eşlik ettikten sonra düzenli bir hal alınca da doğum sancıları başlamış olur. Artık rahim ağzı açılmasına elverişli yeterli kasılmalar artıyor, yani hastaneye gitmeliyiz.

Bu asıl düzenli rahim kasılmalarının başladığı süreç özellikle ilk gebeliklerde ortalama bir iki santim rahim ağzı açıklığı oluştuktan sonra olmaktadır. Yani bu süreç çok uzun sürebilir. Ama iki santim açıklığa ulaştıktan sonra ve düzenli rahim kasılmaları geldikten sonra doğum süreci 7-8 saati geçmemektedir. Yani halk arasında “doğumum 20 saat sürdü” şeklindeki söylemler, seyrek rahim kasılmalarının yaşandığı döneme tekabül etmektedir.