Ekonomik kriz Corona virüsü solladı!

Ekonomik krizin getirdiği açmaz vatandaşa coronavirüsteki üçüncü dalgayı unutturdu. Her 10 vatandaştan üçüne göre Türkiye’nin en önemli sorunu ekonomi olurken, salgın gündemde ikinci sıraya düştü.

Ekonomik kriz Corona virüsü solladı!

Sözcü Gazetesi'nden Sayime Başçı'nın haberine göre salgının üçüncü dalgasını dünyanın en çok vaka açıkladığı ülkeler listesinde zirveye tırmanarak atlatmaya çalışan Türkiye'de, vatandaşın gündemi hastalık değil ekonomik darboğaz oldu.

Kapanma önlemlerinde devlet destekleri yetersiz kalırken, işten çıkarma yasaklarına rağmen gerçekleştirilen uygulamalar ile ücretsiz izin kıskacındaki vatandaşların yüzde 30.6'sına göre Türkiye'nin en büyük sorunu ekonomi.

Saros Araştırma tarafından gerçekleştirilen Mart ayı Türkiye Gündemi ve Siyaset araştırmasında Türkiye'nin en önemli gündemi nedir sorusuna vatandaşların yüzde 29.8'i koronavürüs salgını yanıtını verirken, yüzde 14.5'i ise “hükümet” dedi. Araştırmaya göre,  AKP seçmenlerinin yüzde 24.5'i, MHP seçmenlerinin ise yüzde 56.3'ünün de birinci gündemi ekonomi oldu.

Ekonomik kriz Corona virüsü solladı!

KUTUPLAŞMA EKONOMİK

Araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu ise Türkiye'deki kutuplaşma iklimi ve bunun altında yatan sebeplere ilişkin yanıtlar oldu. Türkiye'de siyasi ve toplumsal kutuplaşma olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 79.4'e ulaştı. Kutuplaşma olduğunu düşünenlerin yüzde 44.3'ü bunun ekonomik ve sınıfsal farklılıklardan oluştuğunu düşünüyor. Kutuplaşmanın temelinde siyasi dil ve ideolojinin olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 39.6 olarak gerçekleşti. Seçmen bazında bakıldığında ise 10 CHP seçmeninden 9'u kutuplaşma olduğunu belirtirken, 10 AKP seçmeninden 4'ü fikrinin olmadığını beyan etmiş.

Vatandaşın beklentisi hak, adalet ve özgürlük

Vatandaşın siyasi parti ve liderlerinden en büyük beklentisi yüzde 31.8 ile adalet, yüzde 19.4 ile eşitlik oldu. Kutuplaşma sorununun hak, adalet ve özgürlüklerin genişletilmesi ile çözülebileceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49.6. Halkın yüzde 34'ü siyasi liderlerin yapıcı ve birleştirici bir dil kullanmasını istiyor. AKP seçmeninin yüzde 45'i siyasi liderlerden birleştirici ve yapıcı bir dil beklediğini belirtti.