Elif Key 'Yaprak Dökümü'nü yazdı...
"Aile tamamen dağılacak mı? Ağaçtaki bütün yapraklar dökülecek mi? Yoksa mutluluk gözyaşları mı akacak gözlerimizden?"
Türkiye’nin Lost’u!
Türkiye, sonunda Tekin ailesiyle vedalaşıyor...
Reşat Nuri Güntekin’in yazdığı Yaprak Dökümü bir dönem romanıydı 174 bölümlük dizi oldu. 5 yıldır milli maçların dahi en büyük tehdidi olan dizide finale üç kala Türkiye, Tekin ailesinin sonunu merak ediyor. Aile tamamen dağılacak mı? Ağaçtaki bütün yapraklar dökülecek mi? Yoksa mutluluk gözyaşları mı akacak gözlerimizden?
Çok deşerseniz herkesin hayatından bir “Yaprak Dökümü” hikâyesi çıkarırsınız. Sizin olmasa da anneannelerinizin hayatı acılara gark olmuş, dedelerinize ait bir koru üç paraya satılmış, üzerine şimdi siteler dikilmiştir. 5 yıldır televizyonda seyrettiğimiz Tekin ailesinin gerçeği aslında bir yandan Türkiye’nin günümüz gerçeğidir, eskimeyen hikâyedir. Kısacık bir kitaptan yola çıkıp son 5 yılımıza damgasını vuran diziyi; karakterlerini, köşkü, ailenin altında poz verdiği ağacı dizinin senaristleri Ece Yörenç ve Melek Gençoğlu’yla analiz ediyoruz. Onlar yazar, bense iyi bir seyirci. Zaman zaman gözlerimiz doluyor konuşurken. Türk seyircisi son yılların en başarılı dizisiyle değil de sanki Tekin ailesiyle vedalaşmaya hazırlanıyor.
Hikâyenin başı...
(Dizinin ilk sezonunda Oğuz ile Ali Rıza Bey’in ilk karşılaşmaları, en sarsıcı bölümlerden biriydi...) Çiçekleri seviyorsunuz değil mi? Bahçenizde yetiştirdiğiniz çiçeklerden bahsediyorsunuz ara sıra duyuyordum. Eğer paranız yoksa, ne kadar uğraşırsanız uğraşın topraktan istediğiniz kokuda, istediğiniz renkte, çiçek alamazsınız emin olun. Babasınız, beş tane çocuğunuz var değil mi? Hele bir parasız kalın bakalım. O ihtiyaçlar bir karşılanamasın da görün! Ömrünüzün sonuna kadar sadece yaprak dökümü manzarası seyredersiniz!
Dizinin kitabı 24 Aralık’ta satışta
Kanal D, dizinin fanatikleri için bir kitap hazırlığı içinde. Adı belli değil. Kitapta Yaprak Dökümü’ne dair yazılar, dizinin vurucu replikleri olacak. Resimli roman tadında basılacak kitap 24 Aralık’ta, Omurilik Felçliler Derneği yararına satışa sunulacak.
Kanada’dan bile Lazın Köşkü’nü görmeye geldiler
Beylerbeyi’ndeki köşkün sahibi yıllardır burayı sinemacılara kiraya veriyor. Daha evvel Çemberimde Gül Oya dizisi de burada çekilmişti. Köşkün sahibi, evi ilk gezdikleri gün Yaprak Dökümü ekibine “Çağan genelleri buradan alıyordu” diyen, çekim açılarını anlatan, kendini artık Tekin ailesinden sayan biri. Köşk, “Lazın Köşkü” diye biliniyor. Almanya, Hollanda, Kanada ve İran gibi ülkelerden bile bu köşkü görmek için Beylerbeyi’ne gelenler var. Zaman zaman ziyaretçilerin evden aile fotoğraflarını, eski senaryoları hatıra olsun diye yürüttüğü görülüyor.
Dizi için 15 bin 660 sayfa senaryo yazdılar
138 sayfalık bir kitaptan 5 yıllık senaryo çıkarmak elbette her
yiğidin kollarını sıvayıp da girişeceği bir iş değil. Dizinin
senaristleri Melek Gençoğlu ve Ece Yörenç (sağda), senaryoyu kitaba
baka baka yazmadı. Romanda tek satırda geçen karakterlere bir hayat
verildi. Hikâyeye başka karakterler eklendi. Her bölüm için
ortalama 100 sayfa senaryo yazıldı. 174’üncü bölümde bitecek
diziye, toplamda yaklaşık 15 bin 660 sayfa senaryo yazıldı. Yaprak
Dökümü, yayınlandığı sürede “en iyi Türkçe konuşulan dizi” olarak
RTÜK’ten ödül aldı.
Elif Key