Eski hakem Selçuk Dereli hayat kurtardı

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli, yemek sırasında nefes borusuna yiyecek kaçan kadına uyguladığı Heimlich manevrası ile hayat kurtardı.

Eski hakem Selçuk Dereli hayat kurtardı

FIFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli (55), Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan bir restoranda yaşanan tehlikeli anlarda soğukkanlılığıyla hayat kurtardı.

Dereli, yemek sırasında nefes borusuna yiyecek kaçan Hamire Tuğutlu Toygartepe’yi (62) uyguladığı Heimlich manevrasıyla hayata döndürdü.

Hadise anı, güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.  

 

Olay, Selçuk Dereli’nin eşi tarafından işletilen restoranda meydana geldi.

Yemek yiyen Toygartepe'nin nefes almakta zorlandığını fark eden Dereli, hızla kadının yanına giderek Heimlich manevrası uyguladı. Nefes borusuna kaçan gıdanın dışarı çıkmasını sağlayan müdahale sonrası Toygartepe rahat bir nefes aldı.

Başarılı hakemlik kariyerinin yanı sıra beden eğitimi ve spor bölümü mezunu olan ve ilk yardım eğitimi aldığını belirten Selçuk Dereli, yaşanan olayı şu sözlerle anlattı:  

"Dün akşam eşimin restoranında otururken bir hanımefendinin nefes almakta zorlandığını fark ettim. Kısa süre içinde fenalaşarak çırpınmaya başladı. Hiç tereddüt etmeden müdahale ederek Heimlich manevrası yaptım. Nefes borusuna kaçan maddeyi çıkartarak kendisinin tekrar nefes almasını sağladım. Çok şükür ki durum kısa sürede düzeldi ve hanımefendi kendine geldi."

Dereli, Hamire Tuğutlu Toygartepe’nin teşekkür ettiğini belirterek, "Bana ‘İyi ki buradaydınız, tekrar hayata döndüm’ dedi. Bundan sonraki yaşamında kendisine sağlık ve mutluluk diliyorum." ifadelerini kullandı.  

"HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Olayla ilgili deneyimlerini paylaşan Selçuk Dereli, bu tür durumlarda soğukkanlılığın büyük önem taşıdığını vurguladı.

İlk yardım bilgisine sahip olmanın hayat kurtarabileceğine dikkat çeken Dereli, şu açıklamalarda bulundu:  

"Eğitimim sayesinde hızlıca doğru müdahalede bulundum. Böyle durumlarda önemli olan, nefes borusuna kaçan maddenin göğüs kafesi ile göbek arasına uygulanan basınçla dışarı çıkmasını sağlamaktır. Bu basit ama etkili müdahaleyi bilmek hayati önem taşıyor. İnsanları tekrar hayata bağlamak, bazen küçük bir bilgiyle mümkün olabilir.

Özellikle işletmelerde çalışanların ilk yardım eğitimi almasının önemine değinen Dereli, “Görüyorsunuz, doğru zamanda yapılan küçük bir müdahale bile hayat kurtarabiliyor. Herkesin temel ilk yardım bilgisine sahip olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım."

DHA