Giyim dünyasında yeni akım!..

Giyim dünyasında yeni akım!..

Giyim dünyasında yeni akım!..

Uzakdoğu...
Kültürü, doğası ve yemekleri ile her zaman ilgimi çeken dünyadaki yegane yer olur çekik gözlüler diyarı...
İçindeki, Çin'de, Japonya'da, Tayland'da geçen filmler, kitaplar, tablolar önce bende bir durur, sonra yoluna devam eder.
Yaşadığım mekan, yani evim bile Uzakdoğu'nun etkisinde kalmıştır. Sadece bu değil tabii, TRT'deki Çin dizilerini de hiç kaçırmam.
Gülmeyin sakın...
Seviyorum ne yapayım!..
Bir Geyşanın Anıları, en sevdiğim kitapların başındadır. Altın Çiçeğin Laneti filmindeki hayal gücü, düşüncelerime yön verir. Bunlar benim perspektifimindeki Asya etkisi.
Bir de moda tasarımcıları için olanı var.
Uzakdoğu kültürü ve felsefesi, moda tasarımcıları için en önemli beslenme noktarından biri.
Asya'dan ilham alan koleksiyonların yoğunluğu geçmişte de, günümüzde de oldukça fazla. Uzakdoğu'nun görsel yönünün kuvvetine bakarsak, Asya etkisi, gelecekte de devam edecek gibi görünüyor.

LÜKS KOKUSU

Bilinenin aksine moda, doğudan doğar. Her ne kadar batı dünyası modaya etkin olsa da, büyük markalar ve hızlı moda markalarının ajanları Tokyo ve Hong Kong sokaklarında cirit atarlar.
Gençlerin yaratıcılıkları, bölgenin zengin desenleri ve renkli yapısı Batılı markalara ilham kaynağı olur.
Peki nedir Uzakdoğu'nun sırrı?
Sadece renkli kültürleri mi?
Yoksa gizemli havaları mı?
İnanın ben de bilemiyorum.... Tek söyleyebileceğim şu: Japon tasarımcıların başarıları ortada.
Gerek yaratıcılıkları gerekse de kendilerine has stilleri ile moda dünyasında fark yaratan isimler bir çoğu.
Çin ise hazır giyimde üretimin baş mimarı.
Aynı zamanda lüks tüketimin yeni adresi.
Bir gösterge olarak nitelendirirsek, moda haftalarında Çinli alıcılar Burrbery gibi lüks markaların en ön koltuklarda yer almaya başladılar.
Tekstil endüstrisinin önemli dergisi WWD'nin Çin'e ayrı bir köşe ayırması ise Asya'nın yükselen cazibesinin bir başka işareti.
Bütün bunlar Asya etkisinin podyum dışında görünen yüzü.
Bu işin bir de podyum tarafı var. 2012-2013 Sonbahar Kışı'nda Proenza Schouler kendi Japonyasını yaratarak, muhteşem kimono desenleri kullanıp ceket, elbise ve eteğe uyarlamış.
Etekler kısa ve anvelop (uçlarına doğru dökümlü genişleyip üst üste kapanan etek) tabii. Koleksiyondaki pantolonlar, geleneksel Japon dövüş sanatından alıntı. Volanlı asimetrik kısa etekleri krizantem çiçekleri ile dolu.
Obi kuşakları (kimona üstüne bağlanan enli kuşak), tavuskuşu işlemeleri ile oldukça Japon kokan muhteşem bir koleksiyon hazırlamış tasarımcı.
Bütün parçalar tek tek bakılmaya değer. Japonların klasik kimono, samuray giysileri Proenza Scholer'de modern bir stile kavuşmuş.
Bir başka Uzakdoğu esintili koleksiyon ise Dries Van Notten'e ait. Çin, Japon ve Kore esintili desenlerin karışımlarından tasarlanan giysiler, Londra Victoria&Albert Müzesi'nde bulduğu elbiselerden oluşmakta.
Ayrıca ceketlere, ipek bluzlara altın rengi iplikle işlenen ejderha ya da kuş desenleri de Asya etkisinin bir parçası.
Her zamanki gibi cool, güçlü ve de keskin hatlı.
Pekin ve Hong Kong'da kendi koleksiyonunu satın alan Çinli kadınlardan etkilenen Peter Piletto, Asyalı kadınlar üzerinde çok güçlü parçalar görme isteği ile hazırlamış kış sezonunu.

İLHAM KAYNAĞI

Uzakdoğu, kadınların zarafetini dar hatlar, bol bantlı omuzlar, flippy etekler ile gösterirken, Japonların ışıklandırmalı kamyonlarından, Çin opera maskesine kadar geniş bir yelpazeden ilham alarak yaratmış.
Balmain'in Çin işi minyatür baskılı elbise ve ceketi ise tam anlamıyla bir şaheser. Çok güçlü bir desen ile modern hatların birleşimi. Leonard'ın seksi elbiseleri ise Japon çiçeklerinden nasibini almış. Ashih ise Uzakdoğu kültürüne grunge (dağınık) bir stil katmış.
Asya etkisi ile İpek kumaşlar, Çin ve Japon işi çiçek desenleri ve bütünü tamamlayan sert formlu ayakkabılarla yepyeni bir stil geliyor.

TASARIMCI ITIR GÜL ARAYICI /YENİ ASIR İNTERNET SİTESİ


 

Konular Kadın / Bakım