Güzel ayaklar için..

Güzel ayaklar için..

Güzel ayaklar için..

Her hafta tırnaklar düzgün kesilmeli ve ayaklar leğende 10 dakika sıcak sabunlu suda bekletilmelidir. Sonra ayaklar çıkartılıp kurulanmalı ve tırnakların kenarlarında bulunan ölü deriler temizlenerek ayaklar tekrar sabunlu suya sokulmalı ve çıkartılıp kurulandıktan sonra tüm parmaklar temizlenmelidir. Parmak altları, taban ve topuklar sünger taşı ile iyice sürtülerek oralardaki ölü deriler giderilmelidir. Tırnak içleri temizlenmelidir. Bu temizlikler bittikten sonra, ayaklar bol ılık suda fırçalanarak yıkanmalı, sonra iyice kurulanmalıdır, iyi bir krem ve birkaç damla badem yağı ile tüm ayaklar ovulup ayalara masaj yapılmalıdır. Krem ve badem yağı, tırnaklar üzerine de sürülmeli ve kuru bir bezle parlatılmalıdır.

Sabahları:

Ayaklar bir şap mahlulü (100 ml sıcak suya 1 gr şap eritilerek) ile veya şu karışımla ovulmalıdır:

- 10 ml formol
- 5 ml gliserin
- 150 ml lâvantin losyonu

Yukarıdakilerle ovulduktan sonra çok ince dövülmüş 50 gr şap ile 100 gr pudra karıştırılmalı ve parmak araları, parmak üzerleri ve tabanlar bu toz ile pudralanmalıdır. Bu işlemler, ayakların fazla terlemesini ve kokmasını önler.

Bacakların geri kalan kısımları kâfurlu alkol ile ovulmalıdır.

Akşamları:

Akşamları ayak ve bacaklar lâvantinli kremle ovulmalıdır. Lâvantin ayaktaki kabarıklıkları giderir; ayakkabı sürtmüş kısımların iyileşmesini sağlar; ayrıca kan dolaşımını düzenleyerek ayak kaslarını kuvvetlendirir.

Taban Çukuru (Yayı) Temizliği İçin

Taban çukurluğu dediğimiz kısmın, mümkün mertebe ay şeklinde ve derin olması lazımdır. Bu şekilde yürüme ve hareketler kolay olur. Eğer bu çukurluk yeterli olmazsa şahıs düz taban olur ve yürümede zorluk çeker, çabuk yorulur.

Daha küçük yaştan itibaren bu çukurluğun yeterince gelişmesi ve ileri yaşlarda, mevcut çukurluğunu muhafazası için, her akşam çıplak ayakla, sert bir yerde 5 dakika ayakuçları üzerinde yürünmelidir. Bu yürüyüş ihmal edilmemeli, buna, kadın-erkek daha küçük yaşlarda başlanmalı ve ileri yaşlarda da mutlaka devam edilmelidir.

Ayak Şişmelerine Karşı

Yan yana iki kovadan birine sıcak, diğerine soğuk su konur ve her ikisinde de 1 çay bardağı tuz eritilir. Ayaklar önce 3 dakika sıcak, sonra 3 dakika soğuk suda tutulur ve bu sıcak-soğuk su banyosuna 15 dakika devam edilir. Sonra ayaklar iyice kurulanıp kâfurlu alkolle ovulur. Daha sonra sırtüstü yere yatılıp ayaklar dik olarak duvara dayanır ve 15 dakika öylece kalınır.

Ayak Yorgunluğuna Karşı

Uzun bir yürüyüş, koşma veya uzun süre ayakta durma sonucu ayaklar yorulmuşsa;

5 litre suya 50 gr gülhatmi çiçeği (kuru veya yaş) konur ye 15 dakika kaynatılıp bir kenarda bekletilir. Ayakların dayanabileceği sıcaklığa gelince, ayaklar 10 dakika bu su içerisinde tutulur. Gülhatmi çiçeği yoksa ılık suda 1 çay bardağı tuz eritilip ayaklar ılık halde bu suya sokulur.

Nasır ve Deri Sertleşmelerinde

100 gr yulaf samanı 5 litre suda yarım saat kaynatılır ve sonra süzülür. 25 C° sıcaklıkta iken ayaklar 20 dakika tutulur ve çıkartılır.

Tırnak Batmasına Karşı

Tırnak batması, daha çok ayak parmaklarında görülür. Bunu önlemek için tırnakların üst yüzü törpü ile törpülenerek inceltilmelidir. Böylece tırnak, et kısmına doğru uzamaz, törpü ile inceltilmiş kısmı tamire çalışır ve ete batma durur.

Tırnak batmış kısmın acısını gidermek için, tırnak ile eti arasına ince plastik bir yaprak konulabilir.

Tırnak batmalarına karşı, ayak tırnakları daima kare şeklinde kesilmelidir.

Ayak Terlemesi ve Kokması

Bazı insanların ayaklan fazla terler ve kokar. Terleme ve kokmayı zararsız bir şekilde azaltmak için 2 ay kadar haftada 3 gece şu ayak banyosu yapılmalıdır:

- 1 çay bardağı adaçayı
- 1 çay bardağı ufalanmış atkuyruğu bitkisi
- 5 adet ufalanmış servi tohumu
- 1 çay bardağı ufalanmış çam yaprağı Bunlar 5-6 litre soğuk suya konur, 15 dakika kaynatılır, sonra ateşten indirilir. Ilık hale gelince ayaklar bu suyun içine sokulur ve su içinde 25-30 dakika tutulur. Sonra çıkartılıp kurulanır ve yatılır.

Nasır

Ayakkabı giyemez hale getiren ve çok acı veren nasır, aşağıdaki yolla kolayca giderilebilir:

Banyoda tırnak ucuyla nasır, kökünden çıkartılır ve banyodan çıkınca oraya 2 cm boyda ilaçsız düz plaster yapıştırılır. 1 hafta sonra bu plaster sökülür, parmak yıkanır ve banyo taşı ile bu kısım törpülenir ve aynı şekilde plaster yapıştırılır. İkinci haftanın sonunda o kısır artık nasır yapmaz olur.

Mantar

Ayak parmakları arasında, tırnak altlarında ve tabanlarda mantar oluşabilir ve o kısımlar çok kaşınır, sulanır ve acır.

Mantarı yok etmek için:

Tarçın esansı alınmalı ve 10 misli alkolle karıştırılmalıdır. Akşamları ayaklar ılık su ile yıkandıktan sonra, elde edilen bu kolonya ile mantarlı kısımlar ovulmalı ve esansın deri içerisine girmesi sağlanmalıdır.

Topuk Bakımı

Topuk Şişmesine Karşı:

Topuklar yanmaya başlayınca fazla zaman kaybetmeden yapılması gereken:

0,5 litre kaynar suya 1 fincan maydanoz tohumu konup 20 dakika demlenir. Sonra bu suya 3-4 kat tülbent batırılır ve tülbent, topuklar üzerine konur. Bir bant bağlanarak gece öyle yatılır.

Topukları beyazlatmak için:

0,5 litre ılık suda 1 kahve kaşığı bazik kurşun asetat eritilir. Bu suya batırılmış pamuk, topuklara konur ve bir bantla bağlanarak gece öyle atılır. Bu 3-5 gece tekrarlanır. Zamanla topukların rengi açılır ve topuklar güzel bir görünüm alır.





Konular Kadın / Bakım