Halkın yüzde 86’sı ‘ekonomi kötü’ diyor
Halk, içinden geçilen sürecin derin bir kriz olduğunun farkında. Global Ipsos araştırmasının temmuz sonuçlarına göre Türkiye vatandaşlarının yüzde 86’sı ekonominin kötü durumda olduğunu ortaya koydu.
Sözcü Gazetesi'nden Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre 27 ülke içinde halkı en çok fakirlik endişesi yaşayan ülkeyiz. Ipsos'un yaptığı son iki araştırma Türk halkının ekonomiye güveninin dibin de dibine indiğini ortaya koydu. Türkiye'de halkın sadece yüzde 14'ü “Ülkenizde ekonominin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna “İyi” yanıtını verdi. İki yanıt seçenekli bu soruda yüzde 86 ekonominin durumunun kötü olduğunu belirtti. Ipsos, araştırmanın bilgi notunda bunun Türkiye için araştırmanın yapılmaya başladığı 2012 yılından beri ortaya çıkan en düşük skor olduğunun altını çizdi.
AÇIK ARA DİPTEYİZ
Ipsos imzalı ve tüketici güvenini ölçen diğer araştırmada ise Türk halkının ekonomiye güveninin, kapsanan tüm ülkelerden daha düşük olduğu ve her ay gerilediği dikkat çekti. Tüketici güveni en dipteki ülkelerde Polonya'da yüzde 38.5, Arjantin'de yüzde 36.3, Macaristan'da yüzde 34.7 ve açık ara sonuncu Türkiye'de yüzde 27.
Fakirlik endişesinde rekor artış var
Türkiye'de temmuz itibarıyla neredeyse iki kişiden biri fakirlik endişesi yaşıyor. Araştırmanın detaylarında 27 ülke vatandaşlarına ülkelerindeki en önemli sorun düzenli olarak soruluyor. Fakirlik ve sosyal eşitsizlik konusunda Türkiye'de son 1 ayda endişe düzeyi 7 puan ile rekor seviyede arttı. Yüzde 46'lık skorla Türkiye, 27 ülke arasında sosyal eşitsizlik ve fakirlik endişesinin en yoğun olduğu ülke olarak dikkat çekti. Global ortalamada fakirlik endişesi yüzde 33.