Hamilelikte oluşan kistler

Hamilelikte oluşan kistler

Hamilelikte oluşan kistler

Nadiren dönerek veya patlayarak sizi tehlikeye sokabilir, fakat gene de anne karnındaki bebeğinize bu durum zarar vermez. Bunun yanında, hamileliğiniz öncesi kanser tanınız saptanmışsa, mutlaka tedavi görmeniz gerekir.

Teşhisin konması

Kistlerin tanısı çoğu zaman tesadüfen koyulur. Tanının konulmasındaki en önemli aracı ultrasonografik muayenelerdir. Hamileliğinizde bir kistiniz saptandığında, bunun hangi tür bir kist olduğu araştırılmalıdır. Tetkikleriniz sonucunda, fonksiyonel kistleriniz olduğu ortaya çıkarsa, tedavi görmenize gerek yoktur. Sadece kistinizin sürekli gözlenmesi yeterlidir. İyi huylu kistiniz, hamileliğiniz süresince tedavi edilemez, ancak kist yırtılması veya dönmesi gibi sorunlarınız olursa, ameliyatınız gerekebilir.

Kötü huylu tümör

Kötü huylu yumurtalık tümörü varlığınız ortaya çıkarsa, hamileliğiniz sırasında mutlaka ameliyatla tedavi edilmelisiniz. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran: Kistiniz kötü huylu bir tümör olup olmadığı, ancak kanser konusunda deneyimli biri tarafından yapılan iyi bir ultrasonografik araştırma ile anlaşılabilir. Hamileliğiniz sırasında saptanan kistlerinizin, sadece %1-2’si kanser olma riski taşır. Bu nedenle hamileliğinizde saptanan kistlerinizin önemli bir bölümü takip edilmeli ve nihai tedaviniz hamileliğiniz sonrasına bırakılmalıdır.

Hamilelik sonrası tedavi

Hamileliğiniz süresince takip edilen kistleriniz, doğumunuz sonrası hale görülüyorlarsa ve 6–7cm’in üzerinde bir büyüklükteyse, tercihen vücudunuzdan laparoskopik olarak çıkartılıp, patolojik gönderilir. Eğer hamileliğinizde kanser teşhisiniz konmuş ise, kanserin türüne göre hamileliğinizin devamına doktorunuz izin verebilir. Hastalığınız hamileliğiniz sonunda saptanırsa, tedaviniz doğumunuzun sonuna ertelenebilir. Tabii hastalığınız ve tedavinizle ilgili bütün kararları doktorunuz tarafından verilir.

Öneri:

Özellikle erken hamilelik döneminizde, ultrasonorafileriniz sırasında yumurtalıklarınız mutlaka incelenmelidir. Yumurtalıklarınızda bir anormallik görüldüğünde, bunun yumurtalık kanseri ile ilişkili olup olmadığını doktorunuz değerlendirilerek, araştırılmalı ve gerekirse kistinizi vücudunuzdan uzaklaştırmalıdır. Ameliyatınız sırada da kistiniz patolojik olarak araştırılmalı ve kanser tanınız konursa, ameliyatınız ona göre yapılmalıdır. Aksi takdirde ikinci kez ameliyat olmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, kanser riski olan bir kist nedeni ile ameliyat geçireceksiniz, bu ameliyat mutlaka uzman bir jinekolog onkolog tarafından yapılmalıdır.