"HİÇBİRŞEY HATIRLAMIYORUM"

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşmada Pipa Bacca'nın annesi Elena Manzoni'nin katılması nedeniyle mahkemede tercüman bulunmadığı için duruşma bugüne ertelenmişti...

"HİÇBİRŞEY HATIRLAMIYORUM"

İtalya'nın Milano kentinden otostop yaparak yola çıkan ve Gebze'de tecavüz edildikten sonra acımasızca öldürülen, sanat dünyasında Pippa Bacca olarak tanınan performans sanatçısı Gisepina Pasqalino de Morineo'nun katili Murat Karataş´ın yargılandığı davanın bugün ikinci duruşması yapıldı. Karataş, mahkemede ilk defa verdiği ifadesinde, olay günü uyuşturucu madde ve alkol aldığı için yaptıklarını hatırlamadığını söyledi.

Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesi ilk duruşmada Pipa Bacca'nın annesi Elena Manzoni'nin katılması nedeniyle mahkemede tercüman bulunmadığı için duruşma bugüne ertelenmişti. Bugünkü duruşmaya tercüman çağrıldı fakat Manzoni katılmadı.

Sakarya Ferizli'deki L Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Murat Karataş, bugün Kocaeli Ağır ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya getirildi. Duruşmaya, ailenin avukatı olan Avukat Mehmet Eke'nin yanı sıra, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'ndan 3 ve İstanbul Genç Kadın Avukatlar adına 1 avukat davaya müdahil olmak için başvuruda bulundu. Sanık Karataş'ın avukatlığını ise Kocaeli Barosu tarafından atanan Avukat Emrah Alper Bozatlı yaptı. Sanık Karataş, ilk defa bugün mahkemede ifade verdi. Karataş, "Olay günü uyuşturucu madde ve alkol aldığım için olayı hatırlamıyorum." dedi. Bunun üzerine yakalandıktan sonra emniyet ve savcılıkta verdiği ifadeler okundu. Karataş, okunan ifadelerin kendisine ait olduğunu kabul etti.
Mahkeme, sanığın tutukluluk durumunun devam etmesine, eksik evrakların tamamlanması içine davayı Aralık 2008 tarihine erteledi.

BACCA'NIN AVUKATI EKE: İKİNCİ BİR ŞAHISTAN ŞÜPHELENİYORUZ

Duruşmadan sonra adliye önünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Pippa Bacca'nın avukatı Eke, Bacca'nın annesinin aniden işinin çıkması nedeniyle bugünkü davaya gelmediğini söyledi. Önceki duruşmada tercüman bulundurulmamasının kendilerinin suçu olduğunu itiraf eden Eke şöyle konuştu:
"Zanlı, ilk önce olayı hatırlamadığını söyledi. Mahkeme başkanının daha önceki ifadelerini okuması üzerine hepsini kabul etti. Tüm ifadelerini kabul ettiği için şüphe uyandırmayan bir suç var. Bacca'nın fotoğraf ve telefonundaki bilgilerin silinmesi ancak uzman bir el tarafından gerçekleştirilmiştir. Çünkü sanık İngilizce bilmiyor ve ilkokul 3. sınıftan terk. Bu yüzden İngilizce olan bu cihazlardaki bilgileri silmesi mümkün değil. Öldürülme sırasında olmasa bile, daha sonraki devrede ikinci bir kişinin devreye girdiği şüphesi uyandırıyor. Bizim için bu kişi de önemli. Çünkü yapılan suçtur."

KADINLAR ADLİYE ÖNÜNDE EYLEM YAPTI

Dava öncesi İzmit Kadın Platformu, İstanbul Emekçi Kadınlar Derneği ve İstanbul Feminist Kadınlar Derneği Kocaeli Adliyesi önünde eylem yaptı. Bacca'nın fotoğraflarını taşıyan 20 civarındaki grup, "Hepimiz Pippayız" diyerek olayı protesto etti. Hüseyin Üzmez'in de yargılanmasını isteyen grup, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

Olay, 31 Mart 2008 tarihinde meydana geldi. Kendisi gibi performans sanatçısı arkadaşı Silvia Moro ile birlikte gelinlik giyerek 8 Mart 2007'de Milano'dan yola çıkan Gisepina Pasqalino de Morineo, Balkan ülkeleri ve Türkiye üzerinden otostop yaparak tüm dünyaya barış mesajı vermek amacıyla Tel Aviv'e gitmeyi hedeflerken, 31 Mart'ta Gebze'de ortadan kaybolmuştu. italya'daki kızkardeşi Antonia Giuseppina Pasqualinio di Marineo ve nişanlısı Giovanni Chiari'nin, Pippa Bacca'dan bu tarihten itibaren haber alamadıklarını bildirerek medyadan yardım istemeleri ve olayın Türk medyasında da yer alması üzerine harekete geçen Kocaeli Emniyet müdürlüğü ekipleri, Bacca'nın 31 Mart'ta bir kamyonete bindiğini tespit etmiş ve geniş çaplı araştırma başlatmıştı. Bu aracı ve sahibini belirleyen ekipler, hırsızlıktan sabıkaları bulunan Murat Karataş'ı yakalayıp sorguladıktan sonra korkunç cinayeti ortaya çıkarmıştı. Murat Karataş, boğarak öldürdüğü Pippa Bacca'nın cesedini attığı yeri de göstermişti.