Kadınların büyük derdi migren!

Baş ağrısı tedavisi ile ilgili yapılan en büyük hata doktora danışmadan ağrı kesici kullanmak. Sık ağrı kesici içmek ağrıyı azaltmıyor aksine artırıyor.

Kadınların büyük derdi migren!
Türkiye gazetesinden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre ülkemizde yapılan çalışmalara göre en çok başımız ağrıyor. Türkiye'de baş ağrısı sıklığını saptayan epidemiyolojik çalışmalar migrenin yüzde 16; gerilim tipi baş ağrısının ise yüzde 35 oranında görüldüğünü ortaya koyuyor. Türk Nöroloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu Üyesi ve Algoloji Çalışma Grubu Moderatörü Doç. Dr. Levent Ertuğrul İnan, küme tipi baş ağrılarının özellikle erkeklerde daha çok görüldüğünü söyleyerek, “Kadınlar ağrıdan daha sık şikayet ettikleri için, kadınların başı daha fazla ağrıyor gibi görünmekle birlikte küme tipi baş ağrısı 'genç erkek hastalığı' olarak bilinir. Ataklar çoğunlukla 20 yaş civarında başlar ve yılın belli dönemlerinde tekrarlar. Mevsim geçişlerini tercih eden bu dönemler 15-45 gün kadar sürebilir” dedi.

“ŞAKAĞIMA BIÇAK SAPLANMIŞ GİBİ HİSSEDİYORUM”

Küme baş ağrısı ataklarının genelde her gün aynı saatlerde günde 1 defa ortaya çıkarken zamanla 8 atağa kadar artabildiğine işaret eden Doç. Dr. İnan, “Küme tipi baş ağrısı tek taraflı olarak ortaya çıkan, başın yarısını özellikle göz çevresini tutan çok şiddetli ağrılardır. Ağrı çekenler 'sürekli şakağıma bıçak saplıyorlar, gözüm oyuluyor, demir sokuluyor' şeklinde ifadeler kullanırlar. Ataklar dönemi bitince uzun aylar sessizlik olur. Küme baş ağrısındaki ağrı için yeryüzündeki en şiddetli ağrı olduğu söylenebilir. Küme baş ağrısında ilaç tedavisi ve %100 oksijen tedavisi verilmektedir” diye ekledi.

DOKTORA DANIŞMADAN AĞRI KESİCİ KULLANMAYIN

Doç. Dr. İnan, baş ağrısından sonra en sık görülen ağrıların yüzde 13.2 ile bel, yüzde 13 ile bacaklar ve yüzde 11 ile karın ağrıları olduğunu belirterek, özellikle baş ağrısı çekenlerin yaptığı en büyük yanlışın doktora danışmadan ilaç kullanmak olduğunu söyledi. Doç. Dr. İnan, “Türkiye'de diğer ülkelerde olduğu gibi doktora danışmadan ağrı kesicilerin sık kullanımı yaygın görülmektedir.  Doktora danışmadan ve sık aralıklarla alınan ağrı kesiciler, ağrıyı azaltmıyor aksine artırıyor. Çünkü ağrı kesici bağımlılığı meydana geliyor” diye konuştu.


KADINLARIN BAŞ DERDİ MİGREN

Hayat kalitesini en çok düşüren baş ağrısı tipinin migren olduğunu hatırlatan Dr. İnan, “Migren, tekrarlayıcı baş ağrısı atakları ve buna eşlik eden kusma, bulantı gibi başka belirtilerle kendini gösteren ve iş görmezlik durumu oluşturabilen kronik bir nörolojik hastalıktır. Her iki cinste de görülmekle birlikte kadınlarda görülme sıklığı erkeklerdekinin üç katıdır. Bu farklılığın sebebi kadındaki hormonal değişikliklerdir. Hastaların çoğunda atak 40 yaşından önce ortaya çıkar” dedi.

Doç. Dr. İnan, migren ataklarının yüzde 75'inin tetikleyici faktörlerle ortaya çıktığını belirterek, “Herkes için geçerli olmamakla birlikte migreni tetikleyen faktörlerin başında stres, açlık, öğün atlama, uyku düzeninde sapmalar, yorucu aktivite, ağır kokular, sigara dumanı, bazı yiyecekler (küflü beyaz peynir, çikolata, kabuklu kuru yemişler) adet dönemi ve lodos gibi hava değişimi gelmektedir. Bu sebepler içinde kontrol edilebilir olanlardan uzak durarak atak sayısı azaltılabilir” diye konuştu.

YILDA 2 KUTU İLAÇ KULLANIYORUZ

Doç. Dr. İnan, ağrı kesicilerin en çok kullanılan ilaçlar listesinin başında yer aldığını belirterek “Türk Eczacıları Birliği'nin verdiği rapora göre kişi başına düşen ağrı kesici miktarı yıllık iki kutudur. Yapılan çalışmada ağrısı olan kişilerin yüzde 73'ünün ağrı kesici kullandığı tespit edilmiştir” dedi.
Konular Kadın / Bakım