Kalp ritim bozukluğuna dondurularak tedavi

Tekirdağ’da yaşayan 25 yaşındaki Tarkan Çiçeklitaş’ın kalbindeki ritim bozukluğu soğuk ablasyon olarak tabir edilen dondurma yöntemi ile tedavi edildi.

Kalp ritim bozukluğuna dondurularak tedavi

Prof. Kamil Adalet hastalığın tedavisinde yeni bir yöntem olan soğuk ablasyon ile tedavide yüzde yüze yakın başarı oranının yakalandığını ifade etti.

Tekirdağ’da yaşayan 25 yaşındaki Tarkan Çiçeklitaş kalbi hızla çarpma şikayetiyle bayıldı. Hastaneye kaldırılan ve kalbi durduğu belirlenen Çiçeklitaş, şokla yeniden hayata döndürüldü. Tekirdağ’dan İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’na sevk edilen Çiçeklitaş’ta kalp ritim bozukluğu olduğu belirlendi. Çiçeklitaş, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Kamil Adalet ve ekibi tarafıdan soğuk ablasyon olarak tabir edilen dondurma yöntemi ile tedavi edildi.

Hastalarda doğuştan gelen kalp ritim bozukluklarının birden ortaya çıktığını kaydeden Prof. Kamil Adalet, “Kalbin elektrik sisteminde doğuştan ilave tel olan hastalarda atriyal fibrilasyon dediğimiz kalbin kulakçıklarının çok hızlı ritmi çalışması ventriküler fibrilasyona dejenere olarak kalp durmasına yol açabilir. Hastamızda da buna benzeyen klinik bir tablo ortaya çıkmış. Tansiyonu ve genel dolaşımı bozacak şekilde şiddetli bir çarpıntısı ve bayılma atağı olmuş. Daha önceden çarpıntı şikayetleri oluyormuş. Bu şikayetleri neticesinde de hastalığı tespit edilebilirdi ama bazen ilk bulgusu da bayıltacak hatta ani ölüme yol açacak şekilde şekilde bir ritim bozukluğu olabilir. Bu hastalığın tamamen ortadan kaldırılma şansı var. Ablasyon (kalbin ilgili bölümünün ısıtılması veya dondurulması) işlemi bunu sağlıyor.” dedi.

Prof.Dr. Kamil Adalet, kalp ritim bozukluklarının bazı türlerinin tedavisinin girişimsel bir işlem olan ablasyon ile yüzde yüze yakın bir oranda tedavi edilebildiğini belirterek, Tekirdağ’dan gelen hastanın tedavisinde yeni bir yöntem olan soğuk ablasyon ile yapıldığını kaydetti.

Öncelikle elektrofizyoloji laboratuvarında hastanın kalbinin elektriksel haritası çıkarılarak ritim bozukluğunun olduğu alanın belirlendiğini anlatan Adalet, “Bu alan önceki yıllarda +60 dereceye kadar ısıtılarak (radyofrekans ablasyonu) şifa sağlanmakta idi. Şimdi daha güvenli metotlar geliştirildi. Bu metodların adı “cryoablasyon” ve “artic balon ablasyon”. Radyofrekans ablasyonu aksine ritim bozukluğuna neden olan alanlar ısıtma yerine -50/ -60 dereceye kadar soğutularak şifa sağlanabilmekte” ifadelerini kullandı.