Kayarak düşerseniz..

Kayarak düşerseniz..

Kayarak düşerseniz..

Yurdun büyük bir bölümünde yaşanan kar yağışı, kuvvetli buzlanma ve don olaylarını da beraberinde getiriyor. Buzlu yolda ve kaldırımda kayarak düşmeler ciddi yaralanmalara yol açabilir. Central Hospital’dan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Gök Tuğrul Berkel, karlı ve soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenleri açıklıyor.

Yaşanan kar yağışı ve aşırı buzlanma sonucunda kaldırımlar ve üst geçitler büyük tehlike oluşturuyor. Central Hospital’dan Opr. Dr. Gök Tuğrul Berkel, kışın buzlu yollarda yaşanabilecek kaymalarla ilgili uyarıyor: “Bu aylarda sokakta yürürken çok dikkatli olunması gerekiyor. Aşırı buzlanmanın ve karın sebep olduğu kazalar, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Özellikle gençlerde burkulma ve yumuşak doku travmasına sebep olan bu kazalar, yaşlılarda ise ciddi kırıklara yol açabiliyor.” Opr. Dr. Gök Tuğrul Berkel, yaşlıların ise karlı havalarda mecbur kalmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğinin de altını çiziyor.
 
Kayarak düşmelerde en çok kol açıkken, el üzerine düşme şeklinin görüldüğünü ifade eden Opr. Dr. Berkel, ciddi travmaların yaşandığı kazalarla ilgili şunlara dikkat çekiyor:  “Bu düşme şekli sonrasında parmak eklemlerinde, el bileğinde, dirseklerde ve omuzda yumuşak doku ezilmeleri, kırıklar ve çıkıklar sıkça görülür. Boyuna ve başa alınan darbe sonucunda ciddi travmalara yol açan kazalarda kişi bekletilmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.”
 
Opr. Dr. Gök Tuğrul Berkel kayarak düşmelere karşı şu önlemleri almak gerektiğini vurguluyor:
 
1- Kaymayan ayakkabılar ve yumuşak giysiler giyilmeli.

2- Eller cepte yürünmemeli.

3- Küçük ve yavaş adımlarla yürünmeli, merdiven inip çıkarken ayakların basamaklara tam olarak temas ettiğinden emin olunmalı.

4- Merdivenlerden inerken veya çıkarken korkuluklardan destek alınmalı.

5- Buzlanma olan alanlardan uzak durulmalı.

6- Kaygan zeminlerde yürürken şemsiye ya da bastonlardan destek alınmalı.

7- Yumuşayan karın altında buz tabakalarının olabileceği unutulmamalı.

8- Olası bir düşme durumunda avuç içlerinin yere bakması sağlanmalı. Böylelikle kalçalara binen yük azalmaktadır.

9- Leğen kemiği, sırt, bel ve boyun travmalarında, kazaya uğrayan kişi hareket ettirilmeden hastaneye götürülmeli.
 

AKŞAM İNTERNET SİTESİ


Konular Kadın / Bakım