Kıbrıs'ta bir ilk gerçekleşti!..

Kıbrıs Barış Harekatı döneminde kaybolan ve Kayıp Şahıslar Komitesi’nin araştırmaları sonucu bir toplu mezarda kalıntıları bulunan Rum askeri Liasis, 40 yıl sonra doğduğu Sipahi Köyü’nde toprağa verildi...

Kıbrıs'ta bir ilk gerçekleşti!..
Vatan'da yer alan habere göre 1974 yılında Türk askerinin Kıbrıs’a yaptığı Barış Harekatı’nın ardından 622 Rum ve 502 Türk vatandaşı kayıtlara ‘kayıp’ olarak geçti. Rum kayıplardan biri de Yiannakis Savva Liasis’ti. 1974’te yapılan Barış harekatı sırasında 21 yaşında olan Liasis’in kemiklerine ancak 2010 yılında ulaşılabildi. Kayıp Şahıslar Komitesi, Rum askerin kalıntılarını Arapköy’deki bir toplu mezarda buldu. Ailesi genç askerin doğduğu yerde, yani KKTC’deki Sipahi Köyü’nde gömülmesine karar verdi. Böylece Liasis, KKTC tarafında defnedilen ilk Rum kayıp şahıs oldu.

Kilisede tören yapıldı

Halen Sipahi Köyü’nde yaşayan ailesinin en son 11 Ağustos 1974’te canlı gördüğü Liasis’in cenazesine, 84 yaşındaki babası Savas ve 91 yaşındaki annesi Marulla ile kız kardeşi Toula’nın yanı sıra, Rum din adamları, siyasetçiler ve çok sayıda Güney Kıbrıslı katıldı. Liasis’in cenazesi, önce ailesinin Sipahi Köyü’ndeki baba evine, ardından da köydeki Ayia Triada Kilisesi’ne götürüldü. Kilisede düzenlenen töreni Karpaz Metropoliti Christatoros yönetirken, Apostolos Andreas Manastırı’nın Papazı Baba Zehaoria Georgiu ve Ayia Triada Kilisesi Papazı Baba Gostandinos Gostas da eşlik etti. Liasis’in cenazesi törenin ardından Sipahi Rum Mezarlığı’na defnedildi.

Ailesi: 'Ait olduğu yerde'

Cenazeye Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’i temsilen katılan Panayiotis Antoniou, Liasis ailesine başsağlığı diledi. Törene DISI partisi milletvekili Giriyagos Haciyanni ve AKEL milletvekili Skevi Kukuma da katılırken,  polis cenaze nedeniyle köyde geniş güvenlik önlemi aldı. İskele Polis Müdürü Şengül Kadı da güvenlik önlemi alan polisleri bizzat yönetti. Yialousa Lisesi’nden mezun olan ve Barış Harekatı’nın başladığı dönemde Atina Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi olan Liasis’in, 11 Ağustos’ta köyünden ayrılırken ailesine Çatalköy’e (Ayios Epiktitos) doğru gideceklerini söylediği belirtiliyor.

İki taraftan da yüzlerce kayıp

Temmuz 2007’den bu yana kayıp Rum ve Türklerin bulunması için çalışmalar yapan Kayıp Şahıslar Komitesi, 1.662 kayıp Rum’dan 340’ının, 502 kayıp Kıbrıs Türkünden ise 125’inin kimliklerini buldu.

498 Mehmetçik hayatını kaybetti

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasını öngören Zürih ve Londra Anlaşması’na taraf olan Türkiye, 20 Temmuz 1974’te adadaki Rumların Türklere yönelik kanlı saldırılarına son vermek için Kıbrıs Barış Harekatı’na girişmişti. Harekatta Türk Silahlı Kuvvetleri, 498 kayıp verirken, bin 200 Türk askeri de yaralanmıştı. Rum tarafından ise 4 bin kişi ölmüş, 12 bine yakın kişi de yaralanmıştı.

‘Bu büyük bir onur’

Liasis’in uzun yıllardır Hollanda’da yaşayan kız kardeşi Toula, “Bu onun için büyük bir onur. 40 yıl sonra doğduğu, çocukluk yıllarını geçirdiği, güldüğü, oynadığı, ait olduğu yere döndü. Burası onun huzur bulabileceği tek yer” diye konuştu.