Kıskançların Kimyası Bozuk!
Kıskançların Kimyası Bozuk!
Marazi kıskançlığın nedeni saptandı: Serotonin hormonunun beyinde yeterince olmaması. Açlık, acı ve neşeyi de kontrol eden serotonin azaldığında 'aldatılma' saplantısı devreye giriyor.
Beraber olduğunuz kişinin, yapmış olduğu açıklamalara veya 'suçsuz' olduğunu görmenize rağmen hala ona karşı güvensizlik hissediyor, aldatıldığınızı düşünüyor musunuz? Hem partneriniz hem yakınlarınız, partnerinizin sizi aldatmadığını teyit etmesine rağmen, hala bu konu üzerinde duruyor musunuz? Ayın belli dönemlerinde kıskançlık duygularınız artıyor mu? (Kadınların adet öncesi dönemlerinde hormon değişikliği dolayısıyla kıskançlık, huzursuzluk, takıntı çok sık görülüyor) Kıskançlık gösterileriniz yüzünden ilişkiniz veya diğerleri ile ilişkileriniz bozulmaya başlıyor mu? Partneriniz sizi aldatmış olabilir. Ama bu olayın üzerinden yıllar geçmiş ama siz bugün gerçekleşmiş gibi mi hissediyorsunuz? Başarılı insanları engellemek için bir takım girişimlerde bulunur musunuz?
Çözüm serotonin'de Yukarıdaki soruların çoğuna 'evet' yanıtını verdiyseniz, bazı tahliller yaptırarak beyninizdeki 'serotonin' miktarını kontrol ettirmenizde yarar var. Çünkü büyük ihtimalle siz, hayatta, 'Kıskançlık, bir ilişkinin tuzu biberi', 'Seven kıskanır', 'Kıskançlık olmazsa ilişki biter' veya 'Kıskanç adam cinayet bile işlese yeridir' gibi sözlerle hareket edenlerdensiniz. Ve hem size hem de çevrenize hayatı zehir eden kıskançlık, beyinde serotonin miktarının az olmasından kaynaklanıyor olabilir. Neuropsychobiology Dergisi'nde yayımlanan bir araştırma, mutluluk hormonu da denilen serotonin ile kıskançlık arasındaki ilişkiyi ortaya koyuyor. Araştırmayı yapan İtalya Pisa Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nden Prof. Dr. Donatella Marazziti. 25-30 yaş grubuna ait 400 aşık deneği kapsayan araştırmada, Prof. Marazziti, yapılan kan tahlilleri sonucunda, 'normal' bir aşk yaşayan gençlerin aksine, aşırı kıskanç gençlerin beyinlerinde çok az seviyede serotonin olduğunu saptamış.