Korcan Karar mesleğinde geçen yılları anlattı

Meslek hayatında 30 yılı geride bırakan gazeteci ve televizyoncu Korcan Karar, yeni yayın dönemine haber kanalı Skyturk 360'da anchorman olarak girdi.

Korcan Karar mesleğinde geçen yılları anlattı

Korcan Karar'la hep kesişti yollarımız. Aynı binalarda farklı yayınlarda görev yaptık. Haberleriyle her zaman olay yaratırdı; savaştaydı, bombaların ortasındaydı, yıkılan duvarların üstündeydi. Kendi deyimiyle tırnaklarıyla geldi bulunduğu yere. İtalya'da müzik okuyan ve mesleğe İzmir Yeni Asır Gazetesi'nde başlayan Korcan Karar'la meslek seçimini, haberciliğe ve muhabirliğe bakışını konuştuk.

× Herkes peşinizdeyken bana röportaj verdiniz çok mutlu oldum.
Ne demek? Hem eski arkadaşımsın hem de çok değer verdiğim bir gazetecisin.

× Bir Korcan Karar efsanesi var yıllardır, nasıl başlamıştı hikaye?
Bir anda tanınmadım, 81 yılında Yeni Asır'da başladım gazeteciliğe. Çok şanslıydım çünkü hem Türkiye'de hem de dünyadaki büyük olayları takip ederek başladım. Tabii ki büyük olayları takip ederken şansınızı biraz da kendiniz yaratırsınız. Beraber çalıştığım büyüklerim, abilerim şunu gördü; 'Bu işi Korcan yapar'. Bunu dedirttiğiniz an bütün olasılıklar açılıyor önünüzde.

× Hangi büyük işlere imza attınız?
Mehmet Ali Ağca'yı, Avrupa'daki birçok önemli toplantıyı, AB toplantılarını, zirvelerini takip ettim. Cannes Film Festivali'nin de Heysel Stadyumu faciasının da haberini yapıyorsunuz. Romanya'da Çavuşesku'nun devrildiği gün haber yapıp dünyaya fotoğrafları ve haberleri geçiyorsunuz. O zaman Sabah Gazetesi'ndeydim. Hepsi birer tecrübe, arkada 30 yıl birikiyor. Tuğlaları taşları üst üste koyarak, tırnaklarımızla kazıyarak bir yerlere geliyorsunuz.

× Sizin mesleğe olan aşkınız da hiç bitmedi. Hep aynı aşk ve enerjiyle haber yapıyorsunuz. 
Aşkım hiç bitmedi, azalmadı da. Yalnızca masada oturan bir anchorman değilim. Geçtiğimiz hafta meydana gelen patlamadan hemen birkaç saat sonra yayına başladım. Hatta o gece yönetici arkadaşlarımızla yemek yiyorduk, Skyturk 360'da yeni başlamıştım anchorman olarak. Bir anda haber düştü ve ben müsaade istedim. Kalktım, canlı yayın ekibiyle beraber olay mahalline gittim. 7 saat süren yolculuktan sonra sabaha karşı oradaydık ve yayına başladık. O saatlerde 25 şehidimizi bilmiyorduk. Büyük bir umutla bekledik Afyonkarahisar'da. Haber ekibi olarak orada büyük bir sınav verdik.

SANİYEYLE ÖNE GEÇİLİR

× Habercilikte refleks önemli, haber kanalları biraz hantallaştı mı?

Refleks çok önemli haklısın. Saniyelerle dakikalarla yürüyor işler. Ne kadar iyi değerlendirirsen o kadar öne geçersin. Ana haber bülteni her akşam yapacağım ama her gece stüdyoda olmayacağım. Farklı alanlardan da haber okuyacağım, anlatacağım. Olay yerinde olacağız. İnsanlara her şeyi yaşatmak arzusundayız. O haberin önünü arkasını seyirciye aktaracağız. Sağlam bir ekibimiz var, habercilerden oluşan.

× Hem ana haberi sunacaksınız hem de programa devam edeceksiniz öyle mi?
50 +50 programına da devam edeceğim. Kim varsa gündemde ve anlatacak sözü varsa stüdyoda olacak ve sorularımıza cevap verecek. Siyaset, ekonomi, sanat ve spordaki gelişmeler konumuz olacak. Anlatacaklar enine boyuna. Haberin tüm detaylarıyla ve taraflarıyla konuşacağız. Seviyesi çok önemli benim için, kalitemizi koruyarak yapacağız.

× Bir muhabire 'Sen git' diyebilirdiniz ama siz gittiniz Afyon'a, bu aşktan bahsediyorum...
Öyle değil, ben gitmek istiyorum. Tabii ki arkadaşlarımla da paylaşarak. Muhabir kadromuz çok kıymetli ve güçlü. Yakaladığımız sinerji işimize de yansıyor.

× Tembel biriyle çalışabilir misiniz?
Tembelle de çalışamam heyecanı olmayan biriyle de. Aslında heyecanı olmayan biriyle konuşamam bile. Farklı bir enerji verir heyecan, her alanda olmalı. Evde keyif yaparken de farklı heyecanlar bulabilirsin.

İYİ HABERİ KISKANIRIM

× Sizin gibi adrenaline alışkın biri için sıradanlık da zor olsa gerek.
Biraz hiperaktifim, 51 yaşındayım ve haber neredeyse orada olmak isterim. Yapılan haberleri kıskanırım.

× Gerçekten mi, neden?
Haberi kıskanırım, Körfez Savaşı sırasında orada olmalıydım. Olamazsam çok kıskanırım. Bir yanımda Christiane Amanpour yayın yapıyordu diğer yanımda BBC yayındaydı, RTL ve RAI Uno vardı. Saddam Hüseyin'in heykelinin yıkılışı sırasında haber yapmanın keyfini yaşadım. Günler öncesinden planlamıştım ama. Buradan Ürdün'e uçtum, oradan kaçakçılarla sınırı geçtim Irak'a ve Bağdat'a ulaştım. Yine Çavuşesku kurşuna dizildiği gün oradaydım, Berlin Duvarı yıkılırken oradaydım, 89'da tıfıl bir gazeteciyken hem de.

× Hiç 'yapamam, edemem' gibi bir düşünceniz oldu mu?
İstersen öndeki bütün engelleri aşarsın. Kovalarsın, istersin ve yaparsın. 5 defa istersin olmaz ama sonra öyle bir olur ki sadece sana haber yaptırmak isterler. Şansını yaratır ve değerlendirirsen yürür gidersin.

× Anlatırken bile heyecan duyuyorsunuz. Muhabirlik de çok önemliydi bir zamanlar. Ya şimdi?
Muhabirlik önemini kaybetmez. Farklı bir Türkiye var artık, on yıldır tek parti iktidarı var en azından. Bazı değişiklikler de var net bir şekilde görülüyor. Bizler hancıyız, buradayız. Haber 365 gün var. Önümüzdeki günlerde yine habercilik çok değerli olacak. Yalnızca muhabirlik de değil başka meslekler de erozyona uğradı.

× Gazetecilikte belki muhabirlik geride kaldı...
Gazetenin en güzel yanı o hışırtıyı duymak ve elinizi siyaha boyayarak sayfaları çevirmek. Sıcak ekmek kokusu gibidir gazete kokusu. Gazetecilik asla bitmez asla tablette okumam. Güzel haberleri ve fotoğrafları görmek isterim. Elbette çok değişti bundan 30 sene önce bir tek kare fotoğraf geçmek için otel odasında banyo eder, önce 45 dakikada siyah -beyazını geçmeye çalışırdım. Bugün kaliteli bir kare fotoğraf bir saniye sonra ulaşıyor ve 9 sütuna büyüyebiliyor. Şartlar değişti ama gelenek değişmedi. Sabahları gazete almak ve okumak büyük bir alışkanlık...

× Habercilikte televizyonlar birkaç adım önde değil mi?
Televizyon gazeteciliği beklemez ve hep öndedir. Bizim yaptığımız bir haberi ertesi gün yazmak yetmez, orada başka bir gazetecilik devreye girer. Gazete de geri kalmaz, muhabir çok daha zor bir iş yaparak başka bilgiler eklemek zorundadır. On kat daha zordur işi. Özel bir fotoğraf ve haberle bunu başarır. Özel bir bilgiye veya kulise ulaşarak yapabilir. Bizim işimiz daha kolaydır bu açıdan. Son dakikalar önemlidir aynı haberin içinden fark yaratarak öne geçilebilir.

DÜNYAYI İNLETİRİZ

× En çok şaşırdığınız teknolojik gelişme neydi 30 yıl içinde?

Çağrı cihazımız vardı, Ahmet Vardar'ın ekibindeydik. Sonra kocaman araba telefonları ve hem gazeteyi hem de polisi dinlediğimiz telsizlerimiz vardı. Cep telefonları çıktığı zaman 'Biz bununla dünyayı inletiriz' demiştim. O telefonlarla fotoğraf da çekmeye başlayınca, artık ötesi olmaz diyordum. Şaşırmayı bıraktım, şimdi tek istediğim, bağlantısının kopmadığı dışarıdan ufak araçlarla canlı bağlantı yapabilmek.

× Arkadaşlarınız kimler, meslek dışında bir hayatınız yok gibi...
Benim 365 günüm haberle geçer ama evdeki hayatım da keyiflidir. Arkadaşlarımla olmayı çok severim. Gazetecilerle berabersek mimiklerle anlaşırız. Sosyal hayatta çok geniş bir çevrem var. Farklı mesleklerden de çok arkadaşım var onlardan da çok şey öğreniyorum. Bir kadeh farklı bir şarap içerken, farklı değerlerle hayata bakan insanlarla olmayı seviyorum. Bakış açıları değişik, habere ve hayata başka bir gözle bakmama sebep oluyorlar. Konuşmak, paylaşmak ve dinlemek çok önemli. Bugün eksik olan, insanların toleransının da kalmaması. Değer yargılarının erozyona uğraması. Hepsinin başı da dinlemektir.

× Değer yargılarının altını sürekli çiziyorsunuz...
Çok önemli çünkü... Hala el öperim, bu devirde. Annemin babamın mezarını ziyaret ederim. Mümkün olduğu kadar dürüst ve düzgün yaşamaya gayret ediyorum. Önemli değerlerimiz var kaybetmememiz lazım.

× Peki nasıl oluyor da savaş sırasında bile saçlarınız düzgün, gömleğiniz bembeyaz ve sanki oraya ışınlanmış gibi haber sunuyorsunuz...
İzleyene ve okuyana saygılı olmalısın. Tıraş olmak, duş almak ve diş fırçalamak dünyanın en önemli şeyi olmalı. Nereden nereye gitmiş olursan ol, ekrandayken seyirciye olan saygından ötürü iyi görünmelisin. En azından temiz olmalısın. Söylediklerimiz önemli tabii ama seyirci sana bakarken, azami gayret içinde olmalısın. Ben hiç kötü çıkmadım ekrana.

× Savaşta bile?
Savaşta bile dikkatliyimdir, kafamda kask olabilir veya bir günlük bir sakalla olabilir. Ama onun dışında yaptığım yayınlara kravatım ve ceketimle temiz çıkarım.

× Kadınlar için daha zor diye düşünürdüm ama aslında erkek için de zor.
Televizyoncular için zor diyelim. Görsel bir şov neticede, görsellik çok önemli. Işığıyla, dekoru ve sunucusuyla şovun içinde gerektiği gibi yer almalısın.

× Kadınlara haksızlık edildiği de söyleniyor, televizyon ve habercilik daha çok erkeklerin işi gibi. Hatta kadınların raf ömrü vardır demişti bir kadın spiker.
Hemen cevap vereyim. Tabii ki kadın olmak zor. Hele de çalışan kadın olmak zor. Çünkü evde de çalışıyor kadınlar. Biz sadece işte çalışıyoruz, kadın evde de devam ediyor. BBC'nin en önemli anchorwoman'larından biri 65 yaşında ve hala yayında. Londra'dan da yayın yapıyor Bağdat'tan da. Baktığınız zaman işini çok iyi yapan bir hanımefendi görüyorsunuz. Anlatacak şeyiniz varsa ekranda yer alırsınız. Hiç katılmıyorum o söze.

45 DAKİKA ANLATIRIM

× Ülkeden umutlu musunuz, bir haberci olarak ne öngörüyorsunuz?
Türkiye'den çok umutluyum, Avrupa'daki kriz malum. Herkes perişan, ekonomi kötü. Bizim değerlerimiz çok sağlam ve gelecek çok parlak. Gençlerimize çok güveniyorum. TÜRVAK'ta 9 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Gençler müthiş, yüzlerce öğrencim oldu. Onlara bakınca da gurur duyuyorum.

× Hiç uyumaz mısınız siz, bunca işe nasıl yetişiyorsunuz?
Erken yatar ve erken kalkarım. Zamanımı gayet iyi kullanırım. İşimin yanı sıra konserleri, filmleri de takip ederim. Zaten müzik okuduğum için, özellikle konserleri hiç kaçırmam. Aynı zamanda biliyorsun fotoğrafçıyım, sergilerim oluyor. Piyano ve viyolonsel çalarım, görsel sanatları çok severim. Siyaset, politika, ekonomi, sanat ve spor benim hayatım. Tüm bunlarla ilgilenince de akşam ekrana çıkınca söyleyecek şeylerin oluyor.

× Görüntü kaybolsa, haberler yetişmese, VTR'ler bozulsa, siz ekranda kalsanız...
En az 45 dakika anlatırım. Hiçbir şey olmasın, bülteni yaparım. O günkü haberleri anlatırım, başıma gelenleri anlatırım. İstanbul'da trafiği yaşamak ve anlatmak başlı başına bir haber.

'Cevap vermeye mecburum'

× Size çok sorar mı arkadaşlarınız, sıkılır mısınız sorulardan?

Bir defa, halka mal olmuş bir haberciysen cevap vereceksin. Ya dışarı çıkmayacaksın ya da çıktıysan seni kaç kişi kaç defa çevirdiyse cevap vereceksin. Sen her akşam onun evine misafir oluyorsun. Seni senden biri bildiği için sana soru soranı itersen olmaz. Cevap vereceksin, mecbursun. Hesap vermek ve cevap vermek zorundayız. Zaten beni çok seviyorlar, öperler, sarılırlar, sorarlar. Tebrik ederler. Beni kucaklıyorlar bundan daha güzel bir şey var mı? Ya sevilmeyen biri olsaydım?

× Sevilip de yanaşılmayan haberciler de vardır tabii...
Onlar seni her gün dinliyorsa, sen de onları bir dakikacık dinleyeceksin. Ben neysem oyum, asla rol yapmam. Yoksa seyirciye geçmez samimi değilseniz. Sırtını dönemezsin, sonuçta hepimiz insanız. Benim farkım sadece televizyonda olmam. Tek amacımız refah içinde, mutlu huzurlu yaşamak. Hepimiz insanız, aynıyız, mesleklerimiz farklı.

Elif AKTUĞ

Konular Röportaj