Kovid geçiren 65 yaş üstü kişilerin Alzheimer'a yakalanma ihtimali daha yüksek

Kovid geçiren 65 yaş üstü kişilerin enfekte olduktan sonraki bir yıl içinde Alzheimer'a yakalanma olasılığının yüzde 80 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kovid geçiren 65 yaş üstü kişilerin Alzheimer'a yakalanma ihtimali daha yüksek

Kovid geçiren 65 yaş üstü kişilerin Alzheimer'a yakalanma ihtimali yüzde 80 daha yüksek

Koronavirüsün hastalığın sıfırdan gelişimini mi tetiklediği yoksa ortaya çıkışını mı hızlandırdığı belirsiz.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, yeni bir araştırma, Kovid geçiren 65 yaş üstü kişilerin enfekte olduktan sonraki bir yıl içinde Alzheimer'a yakalanma olasılığının yüzde 80 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Bu yaş aralığına girenlerin, virüse yakalanmamış olanlara kıyasla bu demans biçimine yakalanma riskinin yüzde 50 ila 80 daha fazla olduğu tespit edildi.

Bulgular, Alzheimer hastalığı riskinin, teşhisten sonraki yılda yaşlılarda neredeyse iki katına çıkarak yüzde 0,35 'ten yüzde 0,68'e yükseldiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, koronavirüsün Alzheimer hastalığının sıfırdan gelişimini mi tetiklediği yoksa ortaya çıkışını mı hızlandırdığına dair henüz fikir sahibi değil.

Ekip, Şubat 2020 ve Mayıs 2021 arasında ABD'de tıbbi tedavi gören 65 yaş ve üstü 6,2 milyon yetişkinin anonim sağlık kayıtlarını analiz etti.

Araştırmacıların incelediği kişilerin kayıtlarında daha önce Alzheimer tanısı yoktu.

Araştırmacılar bu kişileri iki gruba ayırdı. Daha önce Kovid'e yakalananlar bir gruba yerleştirilirken, virüs vakası olarak kayda geçmeyenler başka bir gruba ayrıldı.

İlk grupta Kovid geçiren 400 binden fazla kişi, diğer grupta ise 5,8 milyon kişi vardı.

Case Western Reserve Tıp Okulu'nda araştırma profesörü ve çalışmanın ortak yazarı Dr. Pamela Davis şunları söyledi: "Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynayan faktörler yeterince anlaşılmış değil. Ancak önemli kabul edilen iki parça, daha önce geçirilen enfeksiyonlar (özellikle viral enfeksiyonlar) ve iltihaplanma.

SARS-CoV2 enfeksiyonu, iltihaplanma da dahil merkezi sinir sistemi anormallikleriyle ilişkili olduğundan, Kovid'in kısa vadede bile Alzheimer tanılarında artışa yol açıp açamayacağını test etmek istedik.

Dr. Davis şunları ekledi: "Alzheimer hastalığının yeni tanılarındaki bu artış sürerse, şu anda tedavisi olmayan bir hastalığa sahip bu hasta dalgası önemli olacaktır ve uzun vadeli bakım kaynaklarımızı daha da zorlayabilir.

“Alzheimer hastalığı ciddi ve zorlu bir hastalık. Hipertansiyon, kalp hastalığı, obezite ve hareketsiz yaşam tarzı gibi genel risk faktörlerini azaltarak bu gidişatın bir kısmını tersine çevirdiğimizi düşündük.

Şimdiyse ABD'de çok fazla kişi Kovid geçirdi ve Kovid'in uzun vadeli sonuçları ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu hastalığın gelecekteki engelliliğe etkisini izlemeyi sürdürmek önemli.

Ekip, Kovid'in Alzheimer hastalığı ve diğer nörodejeneratif bozukluklar üzerindeki etkilerini araştırmaya devam etmeyi planlıyor.

Araştırmacılar, daha savunmasız olabilecek kişilere odaklanmayı ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı ilaçları Kovid'in uzun vadeli etkilerini tedavi etmek için yeniden kullanmanın yollarını bulmayı da hedefliyor.

Sonuçlar bilimsel dergi The Journal of Alzheimer's Disease'de yayımlandı.