'Kurumsal'ın da modası var!..
'Kurumsal'ın da modası var!..
Gelişen moda sektörüne kurumlar da ayak uydurmaya başladı. Klasik çizgilerin yanı sıra birbirinden ilginç tasarımlarla karşımıza çıkan mekânlara rastlar olduk. Mağazadan restorana, otelden spor merkezine daha birçok iş yeri iç ve dış dekorasyonuna gösterdiği önemi kurumsal kıyafetlerde de gösteriyor. Firmalar için özellikle tüketicilerle bire bir temas halinde olan çalışanların kıyafetleri, marka algısında çok önemli bir rol oynuyor. İşte bu nedenle ‘kurumsal moda’ kavramıyla yola çıkan Washa Tasarım’ın sahibi Selda Eruzun, sadece çalışanları değil, tüm firmayı baştan aşağı değiştiriyor. Eruzun, moda tasarım eğitimi alıp, doğrudan kurumsal moda sektörüne girmiş. 500’den fazla kurumu giydirmiş, deneyimli biri. “Bir firmayı anlatan ilk şey, kullandığı kumaş ve seçtiği renktir” diyen Eruzun, kurumlara bambaşka bir imaj sunmayı hedefleyerek çıkmış yola... Logosu, mimari yapısı, ürün grupları gibi detayların tamamını inceleyerek şirketin misyon ve vizyonuna göre belirlediği çizgileri bir araya getiren Eruzun, Reina’dan Cafe Crown’a, Les Ottomans’dan Ülker Grup’a, The House Cafe’lerden Midpoint’e kadar Türkiye’nin önde gelen birçok firmasını girdirmiş. Eruzun, “Kurumun kimliğine uygun yapılan her tasarım, şirketin bireysel ve kurumsal yapısına kalıcı katkıda sağlayacak ve bunun yanı sıra gelişimini dikkate alarak ‘haute couture’ düzeyde titiz bir çalışma sonucu ortaya çıkıyor” diyerek kurumsal imajın önemine dikkat çekiyor.
TUTUCU ŞİRKETLER
Çalıştığı şirketlerde karşılaştığı en önemli problemin logo ve renkler konusundaki tutuculuk olduğunu vurgulayan Eruzun, “Zaman değişiyor ama zamandan da hızlı moda değişiyor ve gelişiyor. Bu nedenle farklı ve yenilikçi davranmak gerek. İnsanlar zaten gün içinde birçok dramatik olayla, sıkıntıyla ve stresle karşılaşıyor. Bir tüketici olarak hizmet alacağı yerde enerji ve dinamizm arıyor ve öyle mekânları tercih ediyor” diyor.
Kurumsal modaya en sadık sektörler arasında oteller ve restoranlar yer alıyordu ama zaman içinde bu durum değişti ve kurumsal moda kendine yeni mecralar buldu… Neredeyse tüm markalar gelişen ve değişen zamana ayak uydurmaya başladı. Eruzun, “Bir marka kurumsal giysiler yaptırmaya karar verdiğinde sadece giysi seçmiyor aslında. İşletmenin ruhunu da ifade etme şansı yakalıyor. Çalışma sistemi tamamen şirket çizgilerine odaklı ilerliyorsa zaten bir kişi daha kapıdan girdiği anda o firmayla ilgili bir düşünceye sahip oluyor. Bu yüzden kurumsal imaj bir şirketin sözcüsü konumuna geliyor” diyerek sözlerini noktalıyor.
GARSONLAR BU KIŞ MERSERİZE KAZAK GİYECEK
Mutfak çalışanları için işletmeler genellikle siyah tasarımlar istiyor ancak Eruzun bunun doğru olmadığı görüşünde. “Mutfakta kullanılan renk ağırlıkla beyaz olmalı. Beyaz, temizliği temsil eder. Beyaz giysili aşçılar, ‘Bizim işletmemiz temizdir’ mesajı verir. Bence bu mesajın altını çizmek isteyen restoran ve kafeler personelini bembeyaz giydirmeli.”
Kafe ve restoranlar için 2012 yaz ‘kurumsal moda’sında yakalı ve pike dokumalı kumaşlardan üretilmiş, terletmeyen tişörtler ve açık renkli kumaş pantolonlar öne çıktı. 2013 kış içinse uzun kollu, ince merserize kazaklar... Oteller, modadan ziyade konseptlerine göre kıyafet tercih ediyor. Modayı umursamadan tercih yapan kafe ve restoranlar da var tabii. Örneğin Eruzun, bir balık restoranı için çizgi film kahramanı ‘Temel Reis’ kostümleri hazırlamış.
KURUMSAL MODANIN KALBİ LONDRA VE PARİS’TE ATIYOR!..
Hazır giyim modasında olduğu gibi kurumsal moda da her yıl değişiyor. Eruzun da bu değişimi yakalamak için sık sık seyahat ediyor. Londra ve Paris, kurumsal modanın da öncü şehirleri. Her sezon, yeni tasarımlar bu iki şehirde yapılan defilelerde görücüye çıkıyor ve dünyada trendlere bu defileler yön veriyor. Eruzun, kumaşlar için de Ortadoğu ülkelerini özellikle Lübnan’ı tercih ettiğini söylüyor.
Mehmet USTAOĞLU