Lohusa depresyonu kapris değildir

Yeni doğum yapan annelerin yüzde 70’inde görülebilen lohusa depresyonunun son derece yaygın ve ciddi bir durum olduğunu söyleyen Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, "Hormonlarla ilgili fizyolojik bir durum olan lohusa depresyonu tedavi edilmezse, anne ve bebek ölümleri ile sonuçlanabilir” dedi.

Lohusa depresyonu kapris değildir

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre lohusa depresyonunun doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde sinsice başladığını ve birkaç ay içinde düzeldiğini ifade eden Evre, “Fakat 1-2 yıla kadar da sürebilir. Bu durumda mutlaka tedavi edilmesi gerekir" dedi.

"Şiddetli hüzün ya da boşluk duygusu, duyarsızlık, aşırı yorgunluk, enerji eksikliği ve bedensel şikâyet gibi durumlar, doğum sonrası yaşanabilecek depresyon belirtileridir" diyen Evre, "Aynı zamanda aile, arkadaş veya keyif veren etkinliklerden uzak durma, bebeğini yeterince sevmediği inancı ya da bebeğin beslenmesi ve uykusu ile ilgili duyulan endişelerle bebeğe zarar verme korkusu depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca anneler, konsantrasyon zorlukları, bellek zayıflığı, psikomotor hareketliliğinde artış, yerinde duramama, endişe, sinirlilik, sınırlılık, bunaltı, kendiliğinden ağlama ve panik atak krizleri, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe ya da bebeği öldürmek isteme gibi durumlar yaşayabilir. Anne acizlik duygusu ile ölümü düşünebilir” ifadelerini kullandı.