Lübnan'da akıl almaz saldırı: Binden fazla yaralı var

Lübnan’da Hizbullah’ın iletişim kurmak için kullandığı çağrı cihazlarının patlaması sonucu en az 9 kişinin öldüğü, 3 bine yakın kişinin de yaralandığı bildirildi. İsrail'in sorumlu olduğu patlamalarda ölenler arasında Hizbullah milletvekilinin oğlu da bulunurken bir büyükelçi de yaralandı.

Lübnan'da akıl almaz saldırı: Binden fazla yaralı var

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre Lübnan’da Hizbullah hareketine bağlı binden fazla kişinin, haberleşmek için kullandıkları el tipi çağrı cihazlarının patlaması sonucu yaralandığı bildirildi.

Olayın İran destekli silahlı grubun kalesi olan Beyrut'un güney banliyölerinde ve diğer birkaç bölgede yaşandığını öğrenildi.

Bir Hizbullah yetkilisi olayın "şimdiye kadarki en büyük güvenlik ihlali" olduğunu söyledi.

Başka bir yetkili de, patlamalar öncesinde bazı Hizbullah üyelerinin çağrı cihazlarının ısındığını hissettiklerini ve cihazları attıklarını söyledi.

Üç güvenlik kaynağı, Lübnan'da patlayan çağrı cihazlarının son aylarda Hizbullah tarafından getirildiğini ve son model olduğunu belirtti.

BÜYÜKELÇİ DE YARALANDI

Patlamalarda İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mucteba Emani'nin yaralandığı duyuruldu.

İranlı bir kaynak "Mucteba Emani, hafif yaralandı ve şu anda hastanede gözlem altında." ifadelerini kullandı. Tahran konu hakkında resmi bir açıklamada bulunmadı.

SALDIRIYI İSRAİL GERÇEKLEŞTİRDİ

İsrail henüz konu hakkında resmi bir açıklama yapmazken Başbakan Binyamin Netanyahu’ya yakın bir kaynak, saldırının arkasında Tel Aviv’in olduğunu belirtti. Ülke medyası da saldırının arkasında İsrail’in olduğunu yazdı.

Lübnan medyası da İsrail’in pager isimli çağrı cihazlarına sızarak saldırıyı gerçekleştirdiğini belirtti.

İki ülke basınında çıkan iddialar Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad tarafından doğrulandı. El-Ebyad, İsrail’in çağrı cihazlarını patlattığını belirtti.

KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPILDI

Lübnan Sağlık Bakanlığı, patlamaların ardından kan bağışı çağrısında bulundu.

Bakanlık, ülkenin çeşitli bölgelerindeki hastanelerde yüksek sayıda yaralı olması durumunda alarma geçmeleri ve yaralıların diğer bölgelere dağıtılması için bakanlıkla koordineli çalışmaları gerektiğini bildirdi.