MEHMET KUTMAN'IN NATURELGAZ'DA 1 MİLYAR DOLARLIK PLANI
Global Yatırım Holding, bu aralar hareketlendi. Katarlı Qterminals’e Antalya Limanı’nın devrini açıkladılar.
Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın kafası borsa yatırımcısının halka arzını gün sayarak beklediği Naturelgaz ile meşgul.
Kulislerde Mehmet Kutman'a Naturelgaz için önemli stratejik ortaklık teklifleri geldiği konuşuluyor. Kutman'da teklifleri ince eleyip, sıkı dokuyor. Şirketi 100 milyon dolar civarında bir değer ile halka açmak ve gelen teklifler arasında stratejik ortakla büyütüp 2-3 yıl içinde 1-1.5 milyar dolarlık bir değere ulaştırıp satmak arasında karar vermeye çalışıyor.
Naturelgaz, son yıllarda liman işletmeciliği ile anılan Kutman’ın gizli hazinesi. Taşımalı doğalgaz ve sıkıştırılmış doğalgazda (CNG) pazarın önde gelen oyuncusu olmanın ötesinde ciddi bir uzmanlık sahibi. İki yılda yüzde 42 ciro, 8 kat FAVÖK artışı gösterdi. Bu yıl pandemiden de etkilenmedi. Ayrıca büyümesini hızlandıracak önemli gelişmeler yaşanıyor.
Birincisi artık ‘müjde’ ile anılan yeni doğalgaz yataklarının keşfi. Şirket, kuyulardaki gazın boru hatlarına taşınması hizmeti veriyor. Yeni yatakların altyapısı tamamlanıncaya kadar bu alandaki uzmanlığından yararlanılma potansiyeli taşıyor.
İkincisi, Oto CNG. Dünya elektrikli araçları konuşuyor ama dünya ağır vasıtalarda Oto CNG’ye kayıyor. AB’ye göre 2030 yılında hafif ve ağır ticari araçların yüze 25’inin ve otobüslerin yüzde 33’ünün doğal gazla çalışacağı öngörülüyor. Dünya kamyonlar, tırlar, çöp kamyonları ve otobüslerin CNG’ye daha uygun araçlar olduğunu ekonomik faydalarından dolayı kabul etmeye başladı. Türkiye’nin bu trendden etkilenmemesi olanaksız görülüyor.
Üçüncü gelişme ise Türkiye’nin doğalgazı bütün yerleşim yerlerine ulaştırma stratejisinden kaynaklanıyor. Naturelgaz, Şehir Gazı hizmeti ile ilçe ve belde bazında yerleşim yerlerine doğalgaz tedarik ediyor. Bu alanda 5 yılda 2 kat büyüme öngörülüyor.
Dördüncüsü şirketin bugünlere gelmesinin başlıca itici gücü olan Endüstriyel CNG. Şirketin gücünü oluşturan bu alan sanayileşme Anadolu’ya yayıldıkça, sağlamlığını koruyacak. Boru hatlarına erişimi olmayan kimya, metal, gıda, madencilik, inşaat malzemeleri üretimi gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren fabrikalar üretimi CNG’ye bağlı kalacak.
Kutman, bütün bu gelişim alanlarını değerlendirip kararını ona göre verecek.
Kaynak: patronlardunyasi.com