Menenjit kabusu!..
Uzmanlar, beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir bakteriyel enfeksiyon olan menenjitle ilgili anne ve babaları uyarıyor.
Hastalığa yakalananların büyük çoğunun beş yaş altındaki çocuklar olduğunu belirten Özel Medline Antalya Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğçe Tülümen, Menenjitlerin çoğunun sebebi vücudun bir yerinde başlayıp kan yoluyla beyin veya omuriliğe yayılan bakteriyel enfeksiyonlardır. En çok görülen mikroplar meningokok, pnömokok, hemofiluslardır. Mikrobik menenjitte, belirtiler çok şiddetlidir ve bazen deri döküntüleri görülebilir dedi.
Ateş, baş ağrısı, bulantı-kusma, zihinsel fonksiyonlarda değişiklik, konuşma bozukluğu, ışığa karşı hassasiyet, boyun ağrısı, kas ağrısı, yüz felci, hallüsinasyon, bilinç azalması, uyku hali, solunumun hızlanması, üşüme-titreme gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Tuğçe Tülümen, Bebeklerde belirtiler daha zor anlaşılabilir. Bu nedenle yüksek veya düşük vücut ısısı, huzursuzluk, kucağa alınınca geçmeyen ısrarlı ağlamalar, uyku hali, beslenmede isteksizlik, kafadaki bıngıldağın normalden bombe olması gibi durumlar göz ardı edilmeden bir doktora başvurulmalıdır diye konuştu.
MENENJİT KENDİLİĞİNDEN GEÇMEZ
Bakteriyel menenjitin bir doktor veya bir sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Tuğçe Tülümen, şunları söyledi:
Tedavi edilmezse beyin hasarı, felç veya ölümle
sonuçlanabilir. Viral menenjit aynı düzeyde bir bakım gerektirmez,
ancak her iki türün belirtileri birbirine o kadar benzerdir ki,
sadece bir doktor sebebini teşhis edebilir. Menenjit tedavisinde
doktor, çocuğu muayene ederek, kesin tanı için beyin omurilik
sıvısından örnek alır. Tahlil sonuçlarında bakteriyel menenjit
olduğu anlaşıldıysa; hemen antibiyotik tedavisine başlanacak ve
çocuk büyük olasılıkla hastanede gözetim altında tutulacaktır. Eğer
viral bir menenjit söz konusuysa, antibiyotiklerin tedavide yeri
yoktur. Ağrı kesici, ateş düşürücü, sıvı tedavisi gibi rahatlatıcı
yöntemlerle hasta takip edilecektir.