Merhum Barış Akarsu'nun ablası ve babası konuştu!
2007'de Bodrum'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Barış Akarsu'nun hayatı biyografi türündeki 'Barış Akarsu Merhaba' adıyla beyazperdeye yansıyacak.
Barış'ın adı Barış Manço'dan mı geliyor?
Selahattin Akarsu: Hayır, Barış doğduğunda bizim evde Barış Manço, Cem Karaca, Zülfü Livaneli ve Ruhi Su'nun şarkıları çok çalınırdı ama adının kaynağı UNESCO’dur. Barış’ın doğduğu yıl olan 1979’da UNESCO o yılı çocuk yılı ilan etmişti. Ben de çocuklar barışı temsil ettiği için oğlumun adının Barış olmasını istedim. Oğlumun başarılarıyla en büyük gururu yaşadım. Kaybıyla da en büyük acıyı.
Ne yazık ki anneniz, ağabeyinizin hayatını anlatan filmi izleyemedi. Anneniz ‘Barış Akarsu Merhaba’ için neler düşünüyordu?
Nesrin Akarsu: Filmin çekildiğini görmedi ama çekileceğini biliyordu. Zaten filmin çekilmeye karar verilmesi annemin anlaşması üzerine oldu. Gelip annemle konuştular, ses kayıtları alındı. Annem, 12 saat ses kaydı verdi ve filmin içerisinde annemin verdiği demoların hepsi var.
Filmin izleyicilere özellikle hangi duyguları ve öğretileri aktarmasını umarsınız?
Selahattin Akarsu: İki kelime; sevgi ve barış… Şu şartlarda ülkemiz için barış çok önemli. Barışlar çoğalsın, sevgi versinler. Sevgiyle kucaklaşsınlar. Çünkü oğlum öyleydi. İsmiyle yakışır şekilde tam olarak barış ve sevgiyle kucaklaşma. Ne olursa, hangi şartlarda olursa olsun gülmek, mutlu olmak... Barış yaşamı boyunca bunları yansıttı herkese onun için onun o içtenliğini candanlığını, geldiği yeri unutmayan halk çocuğu gibi davrandı her şeyiyle kucakladı onun için Barış çok sevildi, gönüllere yer etti. 15 yıl geçti inanır mısınız, hâlâ devam ediyor. Bu sevgi çoğalarak devam ediyor. Çocuklar var, Barış'ı kaybettiğimiz zaman 5 - 6 yaşında olan çocuklar bizi ziyaret etmeye geliyor. Onlara hep şunu söylüyorum devamlı; "Çocuklar mutlaka bir enstrüman çalmasını öğrenin, çevreci olun, barış olun, güzel olun." Bazıları şehir dışından beni arıyorlar, telefondan canlı yayın yapıyorlar. Yıllar önce söylediğim şeyleri unutmamış biri gitar çalmasını öğrenmiş herhangi bir mekânda Barış'ın şarkılarını söylerken bana video atıyorlar. Bu benim en büyük gururum oluyor.
Nesrin Akarsu: Ben ağabeyimin başarısını vermesini umarım. Amasra küçük bir şehir. Amasra'da kalanlar oluyor ama bazılarının durumları iyi bazılarının durumları nasıl bilmiyorum ama iyi ki ağabeyim Amasra'dan çıkmış, yeteneğini, başarısını gösterdi. Bu filmde “hiçbir şey olanaksız değil” mesajı çok önemli. Bir çocuğun böyle küçük bir yerde nasıl bir başarıya ulaşacağını ve tabii başarıya ulaşırken de hayatta nelerle karşılaşacağını anlatan bir film. Bu, maddi anlamda bir sıkıntı olabilir, 'ailemin desteği olmadan, kendi ayaklarımın üzerinde durmak istiyorum' olabilir ya da aşk yaşantısı olabilir. Hayalinin peşinden koşmasının, hedefleri olmasının ve kısa zamanda başarıya ulaşmasının herkese ilham olmasını dilerim.