Meyhane yanı okul olur mu?
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, Özel Okul Yönetmeliği’nde iki kritik değişiklik yaptı...
Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğin ilki, azınlıklarla ilgili... Türkiye’deki Ermeni, Musevi ve Rumazınlıklarından Türk vatandaşı olmayan çocukların eğitimhakkını sınırlayan “TC vatandaşı olma şartı” Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nden çıkarıldı. Ancak maddenin Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yer alması bu okullarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan çocukların öğrenim görmesinin önünü açmıyor. Cumhurbaşkanı Gül geçen yıl “Türkiye’de 70 bin Ermeni kaçak olarak çalışıyor” demiş ve bu ailelerin çocuklarının eğitim alamadığı konusu gündeme gelmişti. Daha sonra kaçak Ermeni ailelerin çocukları Ermeni okullarına kabul edilmişti. Azınlık okulları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan azınlık çocuklarını okullarına alabilmek için çözüm bulunmasını beklerken dün Resmi Gazete’de Bakanlık’ın “sadeleştirilmiş” yönetmeliği yayımlandı. Özel okullarda eğitim alan azınlık çocukları için aranan “Bu okullarda yalnız kendi azınlığına mensup TC vatandaşlarının çocukları okuyabilir” ifadesi yönetmelikten kaldırıldı ancak koşul 5580 sayılı Kanun’da duruyor. ‘Merdivenaltı okul’ olarak bilinen ve Türkiye’de yaşayan ve TC vatandaşı olmayan azınlıkların çocuklarını okutan okullar, eğitime yine kaçak devamedecek.
ATATÜRK KÖŞESİ ŞART
İkinci değişiklik de okulların 100metre yakınına bar,meyhane açılması yasağına ilişkin oldu. Bu hükümde yönetmelikte yer almadı. Ancak her iki yasak da yasada yerini koruyor. Eğitimciler “Kafa karışıklığı var” derken, Bakanlık yetkilileri “Sadece sadeleştirme yapıldı” dedi. Önceki yıllarda tartışmalara yol açan Atatürk köşesi de yeni yönetmelikle zorunlu hale geldi. Yeni yönetmeliğe madde eklendi. Böylece tüm okullar için, “Kurumların girişinde temiz ve kolayca görülebilecek Atatürk köşesi oluşturulur” hükmü yer aldı.
SAYILARI YILLAR İÇİNDE AZALDI
AZINLIK okullarında görev yapan eğitimci Alaaddin Dinçer’in hazırladığı rapora göre; 1964- 1965 yıllarında azınlık okullarında 20 bin dolaylarında öğrenci bulunuyordu. 2010-2011 eğitim öğretim yılında bu sayı 3 bin 300’e kadar düştü. Rapora göre, 12 azınlık okulunun öğrenci yokluğu nedeniyle kapanma tehlikesi var. 2010-2011 eğitim öğretim yılı itibarıyla Ermenilere ait 23 okulda 2 bin 596 öğrenci okuyor, 500 öğretmen görev yapıyor. Rum azınlıklara ait 19 okulda 196 öğrenci okuyor, 65 öğretmen görev yapıyor. Musevi azınlığa ait iki okulda 523 öğrenci okuyor, 73 öğretmen görev yapıyor.
Refika KARABACAK / AHT