Mumlar neden parafinsiz olmalı?
Zeynep Uludağ; "Mumlar neden parafinsiz olmalı" sorusuna yanıt verdi.
Uzun süredir balmumuyla ilgilenen Zeynep Uludağ çarpıcı açıklamalarda bulundu.
"Mumlar neden parafinsiz olmalı?" sorusuna yanıt veren Uludağ şu ifadeleri kullandı:
"Balmumu mumlarla tanışmam, 2020 yılında geçirdiğim bir rahatsızlıktan sonra devam eden tedavi sürecinde, her şeyin doğalını, zararsızını aramamla başladı.
Tabii, bu sadece bireysel bir uyanış değildi. İnsanlar, özellikle son birkaç yılda, birçok konuda hızlıca uyanışa geçti. İçeriğine bakmadan raflardan ürün almak; yerini, ürünün içeriğini iyice kontrol etmeye bıraktı.
Yıllarca bilmeden, kokusu veya rengi güzel diye parafin mumlar satın alarak nasıl da zehir soluduğumuzu anladığımda, havayı, suyu, toprağı zehirleyenlerin bitmek bilmez para hırsıyla daha da cüretkar hale gelmelerini derin bir acıyla gözlemlediğimde, glikoz şurupları, aroma vericiler ve saymakla bitmeyecek kadar zararlı maddeleri bize yiyecek, içecek diye sunanların sayılarının ne kadar da çok olduğunu fark ettiğimde kendimce birtakım önlemler almaya başladım.
Kristallerle şifalanma, evcil dostlarımla yaşadığım mutluluk, meditasyon, doğal tütsü derken yaşamıma balmumu mum da eklendi.
İlk önce, hazır balmumu mumlar satın aldım. Birkaç alışverişten sonra, "Ben artık kendim yapacağım." dedim.
İlk denememde başarılı oldum. Böylece hevesim iyice arttı. Hemen araştırmaya başladım. Kaliteli mum nasıl yapılır, ne gibi malzemeler gerekir, diye. Öncelikle piyasada en çok satılan, parafinlenmiş ve rengi ağartılmış, zararlı fitillerden kullanmayacaktım.
%100 ham, pamuk fitiller satın aldım. Balmumu daha zor eridiği için, yanma süresi uzun oluyor.
Yanan mumların karşısında oturup o mis gibi balmumu kokusunu içime çektikçe balmumunun panik atağa da ne kadar iyi geldiğini fark ettim.
Müthiş bir huzur, dinginlik, rahatlama...
Mumlar açıkta tozlanıyor veya bozuluyor.
Diğer bir sebep de, yandıktan sonra eriyen balmumlarının çöpe atılarak ziyan olacağı düşüncesi.
Balmumu mum, yandıkça havaya negatif iyonlar salarak, havadaki kirliliği temizlemiş oluyor.
Astım, akciğer, sinüs problemlerine, yatıştırıcı etkisi oluyor."
ZEYNEP ULUDAĞ / [email protected]