Narin'in babası 'En önemli delil' demişti: Görüntüler Ulusal Kriminal büroda çözülecek

Narin Güran cinayetiyle ilgili mahkeme üs bölgesine ait kamera görüntüleri ile aile bireylerini cinayetin işlendiği gün ve saatte aynı evde gösteren daraltılmış HST kayıtlarıyla ilgili jandarma ve savcılıktan bilgi istedi.

Narin'in babası 'En önemli delil' demişti: Görüntüler Ulusal Kriminal büroda

Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre Diyarbakır’ın Bağlar İlçesinin Tavşantepe Köyünde 21 Ağustos’ta kaybolduktan sonra cesedi 8 Eylül’de köyün yakınlarından geçen derede çuval içinde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran cinayetiyle ilgili mahkeme önümüzdeki duruşmaya kadar dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ilgili kurumlarla yazışma yaptı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi Bağlar İlçe Jandarma Komutanlığı'na yazı yazarak köyü ve çevresini gören jandarmaya ait Şahin Göz adlı kameranın cinayetin işlendiği gün ve saati kapsayacak şekilde saat 15.00 ila 17.00 arasında kayıt yapıp yapmadığının; yapıyor ise bu kayıtların ivedilikle duruşma günü beklenmeksizin mahkemeye gönderilmesi istendi. Şayet kayıt alma özelliği yoksa da neden kayıt yapmadığının teknik olarak mahkemeye bildirilmesi istendi. 

"RAPORDAKİ BİLİMSEL TEKNİKLER NEDİR SAPMA PAYI VAR MI?"

Cinayetin işlendiği 21 Ağustos günü Narin’in amcası Salim, ağabeyi Enes, annesi Yüksel ile küçük kızı dereye gizleyen itirafçı Nevzat Bahtiyar’ın aynı evde bulunduklarına dair daraltılmış HST kayıtlarını içeren raporla ilgili de mahkeme Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazdı. Mahkeme, iddianameye konu edilen ve dosya eklerindeki daraltılmış baz olarak adlandırılan raporun içeriği dikkate alındığında; raporu hazırlayan kişilerin hangi yöntemi kullandıklarını ve hangi baz verilerini kullandıklarını sordu. 

EK RAPOR İSTENDİ

Mahkeme, hangi cihazların kullanılarak ve hangi kriterlere uyularak dayandıkları bilimsel tekniklerin nelerden ibaret olduğunu gösteren, sapma payı olup olmadığı ihtimalini belirten ayrıntılı ek rapor aldırılmasını istedi. 

TEK DELİL BİLİRKİŞİ RAPORU

Hazırlanacak olan ek raporun da, 26 Aralık’daki duruşma günü beklenmeksizin ivedilikle mahkemeye gönderilmesi talep edildi. Sanık avukatları, bu raporun bilimsel olarak günümüz teknolojisiyle uyumlu olmadığına vurgu yaptılar. Köyde tek bir baz istasyonu olduğu için tüm köyün hangi konumda olursa olsun aynı baz istasyonundan telefonlarının sinyal aldığı için bu rapora itibar edilemeyeceğine dair itirazda bulunmuştu. Bu itirazı kabul eden mahkeme, ek rapor aldırılmasına karar verdi. Daraltılmış HTS raporuyla ilgili 3 kişilik bilirkişi tarafından hazırlanan raporun kurumsal bir nitelik taşımadığını belirten avukatlar, raporun Bilgi Teknolojileri Kurumu İletişim Başkanlığınca veya farklı bir kamusal kurum tarafından hazırlanmadığı için de itibar edilemeyeceğini, mahkemenin elindeki tek delil olan salt bu raporda sanıklar hakkında mahkûmiyet hükmü veremeyeceğini ifade ettiler. 

GÖRÜNTÜLER ULUSAL KRİMİNAL BÜROYA GİDECEK

Tavşantepe Köyünü gören Dara-2 Üs Bölgesine ait kamera görüntülerinin görüntü analizi, eşkâl tespiti, görüntü İyileştirme, görüntü çözümleme, araç plaka, marka, model tespiti gibi uzmanlık gerektirecek iyileştirilmelerin yapılması amacıyla görüntülerin Ulusal Kriminal Büro (UKB) ile görüntü iyileştirmede uzman ihtisas kurullarınca incelenmesi talep edildi. Sanık avukatları da görüntülerin bir kopyasını Ulusal Kriminal Büroya’ya gönderip iyileştirmeyle birlikte suç faillerine dair tespit yapılmasını isteyecek. Baba Arif Güran söz konusu görüntülerin en önemli delil olduğunu belirtmiş ve mahkemede de söz konusu görüntüleri sormuştu. 

HTS RAPORUYLA KAMERA GÖRÜNTÜLERİ ÖRTÜŞMÜYOR

Salim Güran’ın avukatı Onur Akdağ, mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde, üs bölgesine ait kamera görüntüleri çıplak gözle dahi incelendiğinde Salim Güran’ın aracını yanaştırıp battaniyeye sarılı cesedi Nevzat Bahtiyar’a verdiğine dair bir görüntü olmadığını belirtti. Yine kamera görüntülerine bakıldığında, Nevzat’ın ifadesinde belirttiği gibi köyün alt yolunda bir araç trafiğinin de olmadığını belirten avukat Akdağ, “Daraltılmış HST raporuna göre, Salim Güran’ın saat 16.10’a kadar ağabeyi Arif'in evinin içinde ve çevresinde olduğu belirtilmektedir. Oysa üs bölgesine ait kamera kaydına bakıldığında kamera saati ile 15.47, gerçek saate göre 15.41’de Salim’n beyaz renkli aracı ile köyün üst yolundan kendisine ait mısır tarlasına gittiğini görülmektedir. Kayıtlarda kamera saati ile 15.17, gerçek saatle 15.11'de Arif'in evinin patikasında Nevzat Bahtiyar’ın evinin yakınında iki insan suretinde karartı görülmektedir. Kamera kayıtları ile daraltılmış baz kaydı raporu birbiriyle uyumlu değildir” dedi.      

DNA İÇİN DE EK RAPOR İSTENDİ 

Bu arada JASAT’ın inceleme yapmak için didik didik ettiği Salim Güran’a ait aracın döşemeleri sökülen, iç aksamları yerinden çıkarılan araç inceleme fotoğraflarına da SÖZCÜ ulaştı.

Van Jandarma Kriminal laboratuarınca tespit edilen Salim Güran’ın aracındaki koltuk ve döşemeler üzerinde çıkan Narin’e ait DNA sürüntüsünün tam olarak tükürük, salya, kusmuk, kan, idrar veya safra sıvısı mı olduğuna dair bir tespit yapılmadığını belirten avukat Onur Akdağ, bunun ne tür bir DNA olduğuna dair ek rapor aldırılmasını istedi.

Yine bu sürüntünün Narin canlı iken mi, yoksa öldükten sonra ölü bedeninden mi bulaşıp bulaşmadığının da teknik olarak mümkün ise bunun Adli Tıp İhtisas Kuruluna sorulmasını talep etti.