Obez istilası..

Obez istilası..

Obez istilası..

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2008 yılında 400 milyon obez ve 1 milyar 600 binden fazla kilolu birey bulunuyor" dedi.   

’Güvenli Gıda Günleri’ kapsamında Konak Belediyesi ve Kalder İzmir Şubesi işbirliği ile Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Sanat Merkezi’nde "Harekete Geç, Doğru Beslen, Obeziteden Korun" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelin açılışında konuşan Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, halkın sağlığı ile yakından ilgilenmenin belediyelerin de en temel görevleri arasında bulunduğunu söyledi. Tartan, "Halkın sağlığını yakından ilgilendiren çok sayıda taramalar yapıyoruz. Vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi amacıyla çeşitli sağlık kuruluşlarıyla ortak hareket ediyoruz" dedi.  

Günümüzün en büyük sorunlarından biri olan obezite hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar ise, hareketsiz yaşamın ve sağlıksız beslenmenin obeziteye yol açan en önemli etmenler olduğunu kaydetti. Moderatörlüğünü EÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Karakaya’nın üstlendiği panelde konuşan EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Saygılı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre 2008 yılında 400 milyon obez ve 1 milyar 600 binden fazla kilolu birey bulunduğunu söyledi. DSÖ’nün yaptığı araştırma kapsamında dünya genelinde obezite hastalığının en fazla ABD’de görüldüğünü ifade eden Saygılı, "Ülkemizde Türkiye Diyabet, Hipertansiyon, Obezite ve Endokrinoloji Hastalıkları Prevalans Çalışması araştırmalarına göre yüzde 22 olan obezite oranı yüzde 32’ye yükselmiştir. Fazla kilolu ve obezite oranı giderek artıyor. Obezite bazı kanser türlerine, kireçlenmelere, felç, uyku apnesi, astım ve solunum yetmezliği gibi pek çok hastalıklara da neden olabiliyor" dedi.  
 
Obezitenin tanısı ve türleri, neden olduğu sağlık sorunlarıyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Saygılı, obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.  

Sağlık Bakanlığı Fiziksel Aktivite Daire Başkanlığı’ndan Diyetisyen Ceyhan Vardar ise, obeziteden dünyada her yıl 2.8 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.  



Konular Kadın / Bakım