Önder Aytaç yurtdışına mı kaçtı?..

Cumhurbaşkanı'na hakaret davasında tutuklama kararı çıkan, Paralel Yapı'nın tetikçi kalemlerinden Önder Aytaç'ın, yurtdışına kaçtığı anlaşıldı.

Önder Aytaç yurtdışına mı kaçtı?..
Sabah'tan Yüksel Temel'in haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaretten yargılandığı davaya gelmediği gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan eski polis Önder Aytaç'ın yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı. 17 Kasım 2014'te İstanbul'dan yurtdışına kaçtığı saptanan Aytaç'ın yanı sıra Ankara merkezli 21 ilde düzenlenen "Usulsüz Dinleme" operasyonu kapsamında haklarında tutuklama kararı verilen 18 polisten 17'sinin de firar ettiği anlaşıldı. Şüphelilerin yakalama kararının Ulusal Yargı Ağı Projesi'ne (UYAP) geciktirilerek girildiği ve kaçmalarına fırsat tanındığı iddia edildi.

EŞİ DÖNDÜ AMA...

Sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hakkında yalan ve iftira ile hakaret suçu işlediği iddia edilen Aytaç'ın yakalanması için Erdoğan'ın avukatı Burhanettin Sevencan mahkemeye talepte bulunmuştu. Bu talebi haklı bulan mahkeme önceki gün yakalama kararı çıkardı. Aytaç'ın yakalanması için Terörle Mücadele ekipleri, Ankara Dikmen Semti Akpınar Mahallesi'ndeki adresine gitti. Ancak Önder Aytaç'ın adresinde olmadığı ve taşındığı ortaya çıktı. İstihbarat ve TEM polisince yapılan araştırma sonucunda Paralel Yapı'nın kalemşörü Aytaç'ın eşiyle birlikte 17 Kasım 2014'te İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yurtdışına çıkış yaptığı belirlendi. Eşi 16 Ocak 2015'te dönen Aytaç'ın, cep telefonundan da sinyal alınamadığı saptandı. Aytaç'ın İngiltere'de olduğu tahmin ediliyor. Önder Aytaç'ın yanı sıra, siyasetçi, bürokrat ve polisler de dahil 45 kişiyi "Usulsüz Dinleme" suçlamasıyla Ankara merkezli 21 ildeki operasyonla gözaltına alınan 53 şüpheliden 24'ü mahkemeye sevk edilmiş ancak serbest kalmıştı. Aralarında Paralel Yapılanma döneminde Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi'nin tepesinde bulunan Muharrem Durmaz, Hami Güney ve Zeki Güven'in de bulunduğu 18 kişi hakkında savcının itirazı sonucu tutuklanma kararı çıkarılmıştı. Ancak karar, UYAP sistemine "arıza bulunduğu" gerekçesiyle 24 saat sonra yüklendi.

MAHKEMELER BAKMADI

Kararın sisteme işlenmesinden hemen sonra şüphelilerin adresine giden polis, kimseyi bulamadı. 17 şüpheli polis sırra kadem basarken, yalnızca Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 4. sınıf Emniyet Müdürü Barış Derik yakalandı. Eskişehir'deki savcılık şüphelinin operasyonun yürütüldüğü Ankara'ya gönderilmesini istedi. Ankara'ya getirilen şüpheli, hangi mahkemeye götürüldüyse işlemi yapılmadı. Şüpheli son olarak 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne götürüldü. Burada da önce evrak eksikliği gerekçesiyle işlemleri geciktirildi, akşam 17.00 sıralarında da "Adli Kontrol Şartıyla" serbest bırakıldı.