Rapor çıktı: Battaniyedeki DNA Narin’e ait!

Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'na gönderilen numunelerle ilgili sonuçlar çıktı. Raporda, fail ya da faillerin tespitine yönelik somut bir bulguya rastlanılmadı. El konulan çocuk battaniyesinde de Narin’e ait olduğu belirlenen DNA örneği çıktı.

Rapor çıktı: Battaniyedeki DNA Narin’e ait!

Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi'nin Tavşantepe köyünde 21 Ağustos günü kaybolan ve cesedi 8 Eylül’de köye 2 kilometre uzaklıktaki dere yatağında bulunan Narin Güran soruşturması kapsamında Van Jandarma Kriminal Laboratuvarı'na gönderilen örneklerle ilgili sonuçlar tamamlandı.

Cinayet günü küçük kızı gömen itirafçı Nevzat Bahtiyar’ın dere yatağında bulunduğu saatlerde farklı 2 kişinin daha olay yerinde tespit edildiği görüntülerle ilgili TÜBİTAK’ın hazırlayacağı bilirkişi raporu beklenirken, Van’dan gelen raporda katil ya da katillerin kim olduğuna dair soruşturmaya yön verecek, gizemli cinayeti aydınlanmasına yardımcı olacak sonuç çıkmadı. 

İnceleme metodu olarak kan ve meni tespiti, DNA izolasyonu, DNA miktar tayini ve DNA tiplendirmesi için inceleme metodu kullanıldığı belirtildi. Raporda amca Salim Güran’a ait 47 KF 388 plakalı araç ile farklı plakalı 5 araçtan alınan 16 farklı numunenin incelemeye tabi tutulduğu kaydedildi. 

GÖNDERİLEN TÜM ÖRNEKLER TİTİZLİKLE İNCELENDİ

Amca Salim’e ait aracın arka bagaj sağ üst kısmından alınan svap, dış sağ üst tavandan alınan svap, sol ön koltuğun yan kısmından alınan ahşap sopa, sol ön koltuğa ait 3 parça koltuk kılıfı, arka koltuğa ait 2 parça koltuk kılıfından alınan örneklerin incelendiği ifade edildi.

Farklı plakalı diğer 4 araçtan da sol arka paspas üzerinden kıl numunesi, aynı aracın bagajında bulunan 0.5 litrelik pet su şişesinin ağız kısmından alınan svap örneği, şoför mahallindeki güneşlik kısmından alınan numuneler, aracın havalandırma ızgarası etrafından alınan örnekler, sağ arka kapı eşiğinden alınan örnekler, bagaj döşemesinden alınan svap, sol arka paspas üzerinden alınan kıl numunesi ve pamuk parçası, bagaja ait döşeme parçası, koltuk ile cam arasındaki bölmeden alınan kıl örneklerinin incelendiği vurgulandı. 

KOLTUK KILIFINDAKİ LEKELERDEKİ DNA PROFİLLERİ

Alınan 16 numuneyle ilgili hazırlanan rapor 11 madde ile sıralandı. Amca Salim’e ait araç da dahil olmak üzere 5 araçtan alınan numunelerde biyolojik örnek içerebileceği değerlendirilerek yapılan incelemede kan örneğine rastlanılmadığı bildirildi.

Amca Salim’e ait aracın sırt kısmı koltuk kılıfı üzerinden alınan 1 nolu lekede meni örneği bulunmadığı, aynı aracın sol ön sırt koltuk kılıfındaki 1 nolu lekede erkek genotipine sahip bireye ait DNA profili elde edildiği kaydedildi. Aynı aracın sağ ön koltuk sırt kılıfındaki lekenin kadın genotipine sahip bireye ait DNA profili içerdiğine dikkat çekildi.

Raporda, aracın farklı bölgelerinden alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede de karışım halinde DNA bulgularına rastlanıldığı vurgulandı. 

EŞLEŞME GÖSTERECEK PROFİL BULUNMADI

Raporda, Jandarma Kriminal Başkanlığı, Ankara, İstanbul ve Van Jandarma Bölge Kriminal Laboratuvar Müdürlükleri, Biyolojik İnceleme Laboratuvarınca tutulan ve Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Biyolojik İncelemeler Şube Müdürlüğü Laboratuvarı'nda bulunan sahibi tespit edilemeyen olay yeri DNA profilleri, beden muayenesi, genetik incelemeler ve fiziki kimliğin tespiti hakkındaki yönetmeliğin 14/2. maddesi gereğince laboratuvarda muhafaza altına alınan kişilere ait DNA profilleri arasında tarama yapıldığı ve eşleşme gösterecek benzer profile rastlanılmadığının altı çizildi.

Raporda, DNA profili içeren numuneler haricinde gönderilen ve laboratuarda incelemeye tabi tutulan kıl, ağız içi sürüntü ve diğer numunelerin de DNA analiz çalışmalarına cevap vermediği için DNA profilinin elde edilemediği kaydedildi. Narin’e ait pembe tişörtten alınan 1 ve 2 nolu leke, siyah tişörtten alınan 2 nolu leke numunesinden, çocuk battaniyesinden alınan 2 nolu leke örneğinden elde edilen DNA profilinin bulunduğu bildirildi. 

TİŞÖRT VE BATTANİYEDE DNA BULGUSU

Raporda Narin’e ait tişört, çocuk battaniyesi, forma, yastık kılıfı, çocuk elbisesi, saç tokası, bir çift çocuk ayakkabısı ile muhtelif kıl örnekleri üzerinde yapılan detaylı çalışmada, tişört ve battaniye üzerinde kadın genotipine sahip bireye ait DNA profili tespit edildiği anlatıldı. Bu kadın profilinin, Narin’in annesi Yüksel ile babası Arif’ten alınan ağız içi sürüntü ve kan örnekleriyle karşılaştırıldığında, battaniye ve tişörtteki kadın DNA profilinin Arif ile Yüksel’le eşleştiği ve kadın profilinin Narin’e ait olduğunun kesinlik kazandığı ifade edildi.

Van’a gönderilen numuneler arasında Narin’in haricinde farklı kişilere ait DNA bulgusu elde edilemezken, gözler TÜBİTAK’a gönderilen görüntülerin çözümüyle ilgili bilirkişi raporuna çevrildi.