Sabancı Atlı Köşk’ün bir hissesine 40 milyon TL verildi!

Sabancı ailesinin en değerli mülklerinden olan Atlı Köşk’ün icradan satılan 48/1 hissesine verilen 200 milyon yatırılmayınca satış iptal oldu. 62 milyon 500 bin muhammen bedelle satışa çıkan hisse için ikinci ihale 28 Ağustos'ta yapıldı.

Sabancı Atlı Köşk’ün bir hissesine 40 milyon TL verildi!

MedyaRadar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre Sakıp Sabancı'nın kardeşi İhsan Sabancı'nın kızı Sevilay Sabancı Çınar ile Sabancı ailesi arasında 20 yıldır devam eden miras davasında sona gelindi. Mirastan pay isteyerek 8 ayrı dava açan Sevilay Sabancı Çınar, bu mücadelesini kazanarak mirasa ortak olmuştu. 40 yıl önce vefat eden İhsan Sabancı'nın kızı Sevilay Sabancı Çınar'ın, Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın mirasçısı olduğu onandı. Sabancı Holding'e ait olan Sakıp Sabancı Müzesi'nin içinde bulunduğu Atlı Köşk'ün icra yoluyla satılmasına karar verildi.

İLK RAPORDA 4 MİLYAR OLARAK BELİRLENDİ!

İstanbul Gayrimenkul Satış İcra Müdürlüğü 14.08.2023 tarihinde Atlı Köşk’te bir keşif yaptı. Keşif sonucu yaptığı Bilirkişilerin 06.09.2023 tarihinde sunduğu raporda, toplam 15 bin metrekare alana sahip olan köşkün tamamına 4 milyar lira kıymet takdir ettiler. Sevilay Sabancı’ya ait 1/48 hissesine de 83 milyon 333 bin lira kıymet takdir edildi. Sabancı ailesi avukatları, köşke belirlenen 4 milyarın çok yüksek olduğunu belirterek hazırlanan bilirkişi raporuna itiraz ettiler.

İKİNCİ RAPOR HAZIRLANDI!

Yapılan itirazların ardından Atlı Kök’ün kıymet değeri için ikinci bir rapor hazırlandı. Üç kişiden oluşan bilirkişinin 2 Ocak 2024 tarihinde hazırladığı ikinci raporda, o civardaki, emlakçılarla yapılan görüşmelerde ve elektronik ortamda verilen satış ilanlarının incelenmesi sonucu, Atlı Köşk’ün alım/satım değeri 2 milyar 937 milyon lira olarak belirledi. Raporun sonuç kısmında ‘1/48 hissesinin 62 milyon 500 bin lira Alım/satım değerinde olduğu kanaatine varılmıştır’ ifadelerine yer verildi.

937 METREKARELİK KAÇAK RESTORAN!

Köşk içerisinde bulunan restoranla ilgili skandal gerçek raporla patlak verdi. 937 metrekare büyüklüğündeki restoranla ilgili Encümen yıkım kararı olduğu ortaya çıktı.

İşte rapordaki o bölüm: "Atlı Köşk binasının hemen yan tarafında bulunan ve Köşk ile geçiş koridoru vasıtası ile birleştirilen çelik konstrüksiyondan yapılma 2 bodrum kat, giriş kat ve 1 normal kattan oluşan bir yapı bulunmaktadır. Yapının bodrum katları sergi alanları, giriş katı müze giriş ve normal katı ise restoran olarak kullanılmaktadır. Yapının toplam 382 metrekare kullanım alanı bulunmaktadır. Encümen kararı ile yıkım kararı bulunan yapı mevcut durumda hala kullanılmaktadır. Parsel içinde bulunan seyir alanının altında 2 katlı etkinlik alanı bulunmaktadır. Bu seyir alanı 367 metrekaredir. Bu yapı dahilinde yük asansörü bulunmaktadır. Yapının üst katında 225 metrekarelik bir teras alanı mevcuttur. Yine üst katında 250 kişilik bir toplantı salonu mevcuttur. Bu yapının toplam alanı 937 metrekaredir. Encümen kararı ile yıkım kararı bulunan yapı mevcut durumda hala kullanılmaktadır."

PARA YATMADI SATIŞ İPTAL OLDU

İstanbul Gayrimenkul İcra Dairesi tarafından satışa çıkarılan hisse için belirlenen muhammen bedel 62 milyon 500 bin TL oldu. Köşkün 48/1 hissesi 24 Temmuz günü 31 milyon 250 bin TL’den satışa açıldı. Hisseye bir haftada tam 183 kez teklif verildi. Tekliflerin tamamı Sevilay Sabancı Çınar’ın eski avukatı Haldun Hulki Gürcan’dan geldi. Gürcan, teklif süresi dolmadan hissedarlardan birinin vekaletiyle son olarak 200 milyon TL teklif verdi. İstanbul Gayrimenkul İcra Dairesi, 200 milyon TL’nin yatırılması için alıcı olan kişiye bir hafta süre verdi. Bir haftalık süre geçtiğimiz Cuma günü saat 17:00 itibariyle doldu. Gürcan parayı yatırmayınca İcra Dairesi satışı iptal etti. Hisseye başka kimse teklif vermesin diye Gürcan’ın sürekli fiyat yükselterek 183 teklif vermesi dikkatlerden kaçmadı.

İKİNCİ İHALEYE BEŞ TEKLİF VERİLDİI!

Satış iptal olunca ikinci ihale sürecine geçildi. 62 milyon 500 bin TL’den satışa çıkan hisse için teklif verme süresi 21 Ağustos 2024 tarihinde başladı. Açık arttırma 31 milyon 250 bin TL’den başladı. Bir hafta süren ihaleye online katılan beş kişi teklif verdi. En yüksek teklif ise 40 milyon TL oldu. En yüksek teklifi kimin verdiği henüz bilinmezken, ihale sonucunu bir hafta sonra kesinleşecek.

Kaynak: https://medyaradar.com/icradan-satisa-cikmisti-sabanci-atli-koskun-bir-hissesine-40-milyon-tl-verildi-haberi-2177633