Sahipsiz hayvanlarla ilgili karar, 5 yılda nasıl değişti?
İktidar 2019’da Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu’nda sahipsiz hayvanların korunması gerektiğini raporladı. Dönemin Komisyon Başkanı AKP’li Yel, “Hiçbir gerekçe onları ortadan kaldıramaz” dedi. Şimdi tam tersi isteniyor.
Sözcü Gazetesi'nden Deniz Ayhan'ın haberine göre sokak hayvanlarının itlafı tartışılırken, 5 yıl önce TBMM’de kurulan Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu raporu gündeme geldi.
Raporda komisyon başkanı AKP’li Mustafa Yel’in sözlerinin tamamen hayvan haklarını korumaya yönelik olduğu dikkat çekiyor.
İktidar şimdi ise sahipsiz hayvanları katledecek yasa tasarısı hazırladı.
Tepkilere neden olan tasarı Meclis’e sevk edildi...
AKP’li Yel o dönemde hayvanları koruyan şu ifadeleri kullandı:
YAŞAMA SAYGI DUYULMALI: Yok edilen her hayvan ve bitki türünde doğamız, telafisi mümkün olmayan kayıplarla karşı karşıya kalmaktadır. Toplumsal uzlaşmadan ahlaka, insan haklarından diğer canlıların haklarına kadar uzanan her türlü sorunun yaşama saygı duyulmadan çözümlenmesi mümkün değildir.
192 SAYFALIK RAPOR HAZIRLANMIŞTI
27. dönem AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel başkanlığındaki komisyonda AKP’den Nevzat Ceylan, Julide İskenderoğlu, Zeynep Yıldız, Serap Yaşar ve Yunus Kılıç yer aldı. Hazırlanan rapor 192 sayfadan oluştu.
İNSANİ VE DİNİ AÇI: Dünya dengelerini korumak, tüm canlılarla, bitki ve hayvanlarla, yani, doğadaki sistemi bilerek, bu dengeyi bozmadan, onlarla beraber hareket etme gereği vardır. Tüm canlılarla ve hayvanlarla ilgili olarak, gerek insani açıdan gerek dinlerin odak noktasında, onları koruma, himaye etme tavsiyesi, öğretisi ve emri vardır.
HAYVANLARIN ÖLDÜRÜLMESİ: Geleneklerinde hayvan sevgisi olan, tarihinde hayvanların korunması için vakıflar kurmuş olan ülkemizde, hâlâ hayvanların öldürülmesini, kötü muameleye maruz kalmasını konuşmamız bizim için önemli bir mahzurdur. Avrupa’da hayvan haklarının esamesinin okunmadığı dönemlerde, Osmanlı toplumunda, hayvanları haksız yere öldürmek şöyle dursun, onlara sövmenin, kaba davranmanın ve onları dövmenin bile yasaklandığını; bununla ilgili çok ciddi kanunnameler çıkarıldığını görürüz.
İNSANIN İTLAF YETKİSİ YOKTUR: Gelişmiş ülkelerde sokaklarda hiç hayvan bulunmadığı gerekçesinden yola çıkarak sokak hayvanlarının itlaf edilmesine yol açacak bir düzenleme ya da uygulama yapılması hayvanların yaşam hakkını ortadan kaldırmak demektir. İnsanın, hiçbir gerekçeyle bir türü ortadan kaldırma kararına ya da yetkisine sahip olmadığı kabul edilmelidir.
Doğanın korunması hayvanların korunması hususunu da kapsamaktadır.