Spermler Hakkında Merak Ettikleriniz

Spermler Hakkında Merak Ettikleriniz

Spermler Hakkında Merak Ettikleriniz
GİRİŞ VİZESİ YUMURTADAN

Sperm santimetrenin 250’de biri büyüklüğünde, ancak mikroskopla görülebiliyor. Peşinde koşup döllemeye çalıştığı hücre ise biraz daha heybetli: Toplu iğne ucu kadar! Meni yardımıyla vajinayı ve rahim ağzındaki bariyeri aşan spermleri, asıl yarış burada bekliyor. Jürinin tek üyesi ise yumurta. Sperm istediği kadar uğraşsın, yumurta kapısını açacağı tek spermi kendi belirliyor.

HER BOŞALMADA 150 MİLYON SPERM

Spermler, rahim ve tüplere doğru hızla yüzmeye başlıyor. Kadınlar yumurtalık kanallarındaki kasılmalarla milyonlarca spermin, yumurtaya yaklaşmasına yardım ediyor. Sperm, baş, gövde ve kuyruk bölümlerinden oluşuyor. Mikroskop altında başın şapka gibi görülen kısmı kritik öneme sahip. İçindeki özel maddelerle yumurtanın dış tabakasını eritiyor, spermin yolunu açıyor. Yumurtaya girdikten 8-12 saat sonra baş kısmı parçalanıyor. Genetik materyal açığa çıkıyor ve döllenme gerçekleşiyor. 12-16 saat içinde döllenmiş yumurta bölünmeye başlıyor.

GENETİK MATERYAL GÖVDEDE

Gövde kısmı sperm hücresinin 23 kromozomdan oluşan genetik materyalini içeriyor. Burada sperm hücresinin canlı kalması ve hareket etmesi için gerekli olan enerji sağlayıcı maddeler depolanıyor. Spermin boyun kısmı, sperm hareketi için gereken enerjiyi üretiyor. Kuyruğu spermin hareketini ve yumurta hücresini bulmasını sağlıyor.

SPERMİ KORUMANIN YOLLARI

• Sperm sıcağı sevmez. Uzun, sıcak oturmalı banyolar, saunalar, hamamlar testisin ısısını artırır, sperm üretimini azaltır, kalitesini düşürür.

• Dar kot pantolon, slip külot testisi vücuda yapıştırır, ısıtır. Bol giyecekleri tercih edin.

• Aşırı sigara ve alkol tüketimi sperm üretimini bozar.



Konular Kadın / Bakım