Süt yapan besinler ve yanlış bilinenler
Hamileliğin akabinde hemen gelen ve bebek için son derece önemli olan emzirmenin bilmediğimiz birçok incelikleri var. Bebeğinizi en sağlıklı şekilde emzirmek için; yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmek çok önemli.
Her annenin sütü kendi bebeği için üretilmiştir ve anne emzirmeyi doğru bilir ve doğru uygularsa bu konuda her ağızdan çıkan farklı söylemler daha az yankılanır kulaklarımızda.
Sütünüzün artması için emzirme tüyoları nelerdir?
- Bebeğiniz doğar doğmaz hemen anne sütü almalı.
Bunun için doğum yapacağınız hastaneyi inceleyin, bu konudaki tutumlarını gözlemleyin ve doğum yapacağınız hastanenin anne sütü vermeye önem veren bebek dostu bir hastane olmasına özen gösterin. Doğum doktorunuzla bu konuyu önceden açık açık konuşun. Doğum yaptıktan sonra hemen bebeğiniz size getirilmeli ve hemen emzirme çalışmalarına başlamalısınız. Bebeğiniz doğar doğmaz aldığı ilk besinin sizin ilk sütünüz olan ağız sütü dediğimiz süt olmalı. Böylece, ağız sütü bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir ve bebeğinizin dış dünyaya karşı immünolojik bağışıklık kazanmasını ve daha kolay uyum sağlamasını sağlar.
- Emzirirken klişeleşmiş bir takım kuralları dinlemeyin.
Emzirirken on dakikada bir göğsünü sonra diğerini emzir, iki saatte bir emzir gibi süre gelen klişe kurallara uymaya çalışmayın. Bebeğiniz her istediğinde emzirin. Göğsünüzde ne kadar kalırsa kalsın o bırakmadan siz bırakmayın. O emmeye devam ederken alıp diğer göğsünüzü vermeyin veya emzirmeyi sonlandırmayın. Doğal ve rahat davranın.
- Fazla sütünüzü boşaltın ve sonra vermek üzere derin dondurucuda saklayın.
Bebeğiniz bir göğsünüzü tamamen emdi, doydu ve diğerini almadı ise diğerindeki sütü makine ile boşaltın. Ve o sütü ihtiyaç olduğunda kullanılmak üzere derin dondurucuda anne sütü saklama poşeti içinde üzerine tarih yazarak dondurun. 6 ay içinde kullanmayı unutmayın.
- Her zaman bol bol su için.
Ne kadar çok su içerseniz sütünüz o kadar bol ve sindirimi kolay olur.
- Yeterli ve sağlıklı ve dengeli beslenin.
İki-üç saat arayla günde altı-sekiz öğün beslenmelisiniz. Ana öğünler kadar ara öğünler de sağlıklı ve yeterli besinlerden oluşmalı. Her ana öğünde; et grubu+ ekmek grubu+ süt yoğurt grubu + sebze grubu mutlaka olmalı. Ve günde en az altı-sekiz porsiyon meyve yemelisiniz.
- Gece emzirmelerini ihmal etmeyin.
Kolaya kaçıp gece emzirmek yerine biberon kullanmayın. Çünkü gece büyüme hormonu ve süt üreten hormonlar daha iyi ve aktif çalışır. Gece sütünüz çok yararlı olduğu gibi, gece emzirmeleri ile ertesi gün süt üretimini tetiklemiş olursunuz.
Süt yapan besinler neler?
Süt beyinden gelir, beyinden üretilen prolaktin ve oksitoksin hormonu süt üreten hormonlardır. Bu hormonların aktif hale gelmesi için annenin emzirmeyi istemesi ve bebeğin doğru bir şekilde emmesi gerekir. Emmek ve emzirmek anne ve bebeğin işbirliği ile gerçekleşir. Bol su içmek, iki-üç saatte bir sürekli beslenmek, karbonhidrat, protein, yağ yönünden yeterli beslenmek süt yaptığı gibi sağlıklı süt üretiminin de temelini oluşturur.
Emzirirken yanlışlar ve doğrular;
- Yanlış; süt yoğurt sütünüzde gaz oluşturur, bebeğinizin gaz sancılarına neden olur. Doğrusu; süt ve yoğurt sütünüzde gaz yapmaz. Gaz yapan yiyecekler kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, karnabahar, brokoli, lahana, bürüksel lahanası gibi sebzeler ve açık sarı renkte kükürtle kurutulmuş olan kuru kayısıdır. Süt ve yoğurt anne sütünün kalsiyum ve protein miktarını arttırır, annenin kemik ve diş sağlığını koruyan önemli bir yiyecek grubudur. Emziren anne her gün en az üç su bardağı süt ve yoğurt tüketmelidir.
- Yanlış; bol tatlı ve hamur işi süt yapar. Doğrusu; sağlıklı yiyeceklerle oluşturulan bir beslenme düzeni ve bol su içimi süt miktar ve kalitesini arttırdığı gibi annenin fazla kilolarını vermesine katkıda bulunur. Bol hamur işi ve tatlı süt miktarını arttırmadığı gibi, kalitesini de etkilemez. Ancak annenin kilolarına kilo katar.
- Yanlış; Emzirirken spor yapmamalısınız sütünüzün tadı bozulur, bebek almaz. Doğrusu; Aşırı ve yoğun tempolu spor sütünüzün tadını biraz değiştirip bebeğinizin emmesini zorlayabilir. Onun için orta tempoda spor yapmalısınız, bol su içmeli, yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. Protein ağırlıklı beslenmek ve yeteri kadar karbonhidrat almamak da sütün tadını bozar. Beslenmedeki dengeden taviz vermemelisiniz.
Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ