Tatil sonrası sendromuna dikkat!..

Tatil sonrası sendromuna dikkat!..

Tatil sonrası sendromuna dikkat!..

Tatilden yeni döndüyseniz ve hala işinize, evinize ve okulunuza alışamadıysanız muhtemelen tatil sonrası sendromuna yakalanmışsınızdır.

Tavşanlı Yunus Emre Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Danışmanı Uzman Psikolog Kamil Yoşumaz, tatilden yeni  dönenler için işlerine, evlerine ve okullarına alışamama gibi bir durum söz  konusu ise ”tatil sonrası sendromuna yakalanmışsınız demektir” dedi.

Yoşumaz, tatil sonrası sendromunun belirtilerinin, kişinin iş yerine veya okuluna alışamama gibi durumların yanı  sıra, iştahsızlık, eklem ağrıları, kaygı bozuklukları, mevsimsel depresyona bağlı  keyifsizlik ve hiçbir şey yapmama isteği gibi belirtilerle kendisini gösterdiğini  söyledi.
 
Tatil dönüşlerinde buna benzer adaptasyon sorunları olduğundan önlem  olarak, kişinin hemen işe başlamaması gerektiğini kaydeden Yoşumaz, ”İşinize bir  gün ara verin. Bu ara süresince kendinize hem bedenen hem de psikolojik olarak,  işinize veya okulunuza hazırlamalısınız” diye konuştu.
 
Adaptasyon sürecini kolay geçirebilmek için hem çalışanın hem de iş  verenlerin uygulayacakları küçük planlarla bu sürecin daha kolay atlatılabileceğine vurgu yapan Yoşumaz, şöyle konuştu:
 
”Tatilden yeni döndüyseniz ve hala daha işinize, evinize ve okulunuza  alışamadıysanız muhtemelen tatil sonrası sendromuna yakalanmışsınızdır. Bu durumu  ortadan kaldırmak için çalışan işe gitmeden önce, iş yerinde ne yapacağına dair  küçük planlar yapsın. İşe küçük toplantılar yapılarak başlanılması, adaptasyon  sürecini hızlandıracaktır. Türkiye’de yapılan bir araştırmaya göre özel veya devlet sektöründeki işinden istifa edenlerin bir çoğu, tatil veya izin sonrası  dönüşlerinde istifa ediyor. İnsanların tatil sonrası istifa etmelerinin  psikolojik açıdan en önemli sebebi ise tatildeyken işleriyle alakalı yeni  kararlar aldıkları için, bu kararları hemen hayata geçirmek isterler. Başarılı  olamayınca da en kolay yol olan istifa mekanizmasını işletirler. Bunu  önlemenin  yolu, aldığımız kararları hayata geçirmeden önce biraz beklemeli zamanın ne  getireceği görülmelidir.”
        
”İşverenler, çalışanlarına toleranslı davranmalı”

Buna benzer durumlarda işverenlerin de çalışanlarına toleranslı  davranması gerektiğini anlatan Yoşumaz, şöyle devam etti:
 
”İşverenler, çalışanına tatil dönüşlerinde, en az 1 hafta sabah işe  gelişlerinde 15 -20 dakika geç gelmelerine göz yummalıdır. İş sahipleri,  çalışanlarına mutlaka yeni projeler üretmesi için daha çok fırsat ve imkan  tanımalıdır. Bu kişinin, hem adaptasyon sürecini hızlandırır hem de  performansının daha çok yükselmesini sağlar. işverenlerin  dikkat etmesi gereken  diğer bir konuda çalışanlar ile  iletişim kurmalarıdır. Ne kadar çok çalışanlarla  iletişim kurulursa, çalışanın da kendinin anlaşıldığı hissi uyandırılarak  psikolojik olarak rahatlatılmış ve verimi artırılmış olur.”’
 
Yoşumaz, kişinin bir önceki tatiliyle, yeni yaptığı tatili kıyaslamaması  gerektiğini ve hayatından olduğunca ”keşke”leri çıkarmasının yararına olacağını  sözlerine ekledi.



Konular Kadın / Bakım