TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan 3. Madde açıklaması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İlk 4 madde ile ilgili bir tartışma söz konusu değildir. Gazi Üniversitesi'nde yaptığım konuşma üzerinden yapılan algı yönetimidir. 3. madde üzerinden bir tartışma ortamı yaratmak haksızlıktır" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'tan 3. Madde açıklaması

MedyaRadar'ın haberine göre İsviçre'nin Cenevre kentinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, anayasanın üçüncü maddesiyle ilgili sözlerine açıklık getirerek "Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili tartışma söz konusu değil. 3. maddeyle ilgili tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, bir algı operasyonudur" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş'un açıklamaları şöyle:

"Bugüne kadar anayasanın değişimine ilişkin konuşmaktan her zaman kaçındım. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yasama yılında bir çok siyasi partiyle görüşme gerçekleştirildi. Hiçbir siyasi parti kapıları kapatmadı. Bizim zihnimizden geçen büyük bir çoğunlukla anayasanın kabul edilmesi. Bu süreçte hukuk fakültelerinin, bu konuda kanaati olan herkesin fikirlerini tartışabileceği bir ortam hazırlamayı düşünüyoruz. İlk 4 maddenin herhangi bir tartışmanın başlaması söz konusu değildir. İlk 4 maddenin tartışması sürece zarar veren aslında vakit kaybettiren bir durum olur. Gazi Üniversitesi'nde yaptığım konuşma üzerinden yapılan algı yönetimidir. 3. madde üzerinden bir tartışma ortamı yaratmak haksızlıktır."

NE OLMUŞTU?

10 Ekim'de Ankara'daki Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı törenine katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada Anayasa'nın 3. maddesindeki, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin de değişmesi gerektiğini söyleyerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.